Daily Express: Cum a devenit Transilvania paradisul britanicilor

viscri

In timp ce romanii tocmai si-au castigat dreptul de a locui si de a munci in Marea Britanie, britancii au inceput cursa in directia opusa. Condusi de printul Charles, britanici indrazneti si educati si-au cumparat case in satele din Transilvania.

Printul, care obisnuieste sa glumeasca spunand ca are "un cuvant de spus in Transilvania", din cauza inrudirii cu Vlad Tepes, are patru proprietati in Romania, printre care o pensiune in Viscri si una in Valea Zalanului.

Printul Charles este cel care a declansat o explozie a turismului in aceasta zona, fiind considerat cel mai faimos si mai convingator ambasador al tarii noastre in lume, scrie The Daily Express.

Charles a fost unul dintre personajele principale ale unui documentar britanic despre Transilvania, intitulat "Wild Carpathia". Filmul, in trei parti, este difuzat in intreaga lume.

Citește și
Romania
Printul Charles: "Poate lumea nu vede asta, dar Romania este o tara minunata, cu oameni remarcabili"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"Romania detine una dintre bogatiile naturale cele mai valoroase ale planetei, o zona vasta plina de salbaticie, cu piscuri de munte impresionante si paduri neatinse, care ofera habitat pentru o fauna si flora cu mii de specii de animale si plante", sustin realizatorii documentarului.

"Ce iubesc cel mai mult la Romania? Este vesnicia acestor locuri... toate acestea trebuie redescoperite si pastrate", a declarat Printul Charles in prima parte a documentarului.

La recomandarea Printului, si alti britanici au venit in Transilvania, unde s-au indragostit de peisajele salbatice.

SUPUSII PRINTULUI, IN TRANSILVANIA

 

Lucy Abel Smith, care conduce o mica agentie de turism, specializata in destinatiile central si est europene, din locuinta ei din Gloucestershire, este o alta britanica vrajita de farmecul Transilvaniei.

Lucy este o prietena a Printului Charles, care a cumparat o casa in Richis, la o ora distanta de Viscri, in urma cu 20 de ani, pe are a transformat-o intr-o locuinta de vacanta. Casa ei pastreaza caracteristicile originale, precum usile din lemn masiv sau sobele de tercota si este mobilata in stilul traditional.

"Ne aflam in mijlocul Transilvaniei, in zona in care saxonii au abandonat foarte multe case in ultimul secol", a declarat ea.

Sasii transilvaneni, de origine germana, au fost colonizati in zona in secolul 12, pentru proteja granita cu Ungaria. Dupa 1918, cand regiunea a devenit o parte din Romania, multi sasi au plecat in Germania sau Austria, iar exodul lor a continuat si in timpul regimului comunist.

Lucy a fost informata de vanzare de catre fundatia "Mihai Eminescu ", o organizatie care are ca scop conservarea caracterului unic al vechilor sate sasesti si renasterea comunitatilor locale.

In urma acestor eforturi, satul Viscri a devenit o atractie internationala si un exemplu de conservare istorica si de renastere economica.

"Lucram cu localnicii, ii pregatim in mestesugurile traditionale si ii ajutam sa isi dezvolte un trai bun aici si sa fie mandri de satul lor", a declarat Caroline Fernolend, vicepresedinte al Fundatiei "Mihai Eminescu".

Lucy a vazut mai multe sate, inainte sa isi cumpere casa din Richis:

"Acest sat serpuieste printr-o vale superba, cu terase pe care se afla plantatii de vita de vie.

Spre deosebire de alte case din zona, care au camerele legate ca intr-un tren, casa mea a fost a unei familii prospere de producatori de vinuri, si are camerele paralele, ce ofera mai multa intimitate", a declarat Lucy.

Ea recunoaste ca ca ar vrea sa petreaca mai mult timp in zona, dar reuseste sa faca doar cinci sau sase calatorii pe an. Ea are o masina in sat, iar o menajera are grija de proprietate cand este plecata.
 

VIATA LA TARA, UN VIS AL BRITANICILOR

Tony Timmerman, un alt britanic care locuieste in Richis, a declarat ca "exista multe case de vanzare in satul nostru, sau in alte sate. Toate casele au si o bucata de teren si o vie."

Michael Tate, un expat britanic care locuieste intr-o casa restaurata, din satul Saschiz, a creat un blog dedicat strainilor care vor sa isi cumpere o casa in Transilvania. Pe site-ul sau, casele pleaca de l 20.000 de euro.

Interesul strainilor pentru proprietatile si terenurile din Romania va creste, deoarece, de la 1 ianuarie 2014, romanii au fost obligati, prin Tratatul Uniunii Europene, sa deschida piata terenurilor agricole pentru cetatenii europeni.

Asta inseamna ca, incepand din acest an, strainii din tarile Uniunii au exact aceleasi drepturi ca romanii, cand e vorba de cumpararea de pamant in tara noastra. 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Calcul Stirile ProTV. Cat va plati in plus luna viitoare o familie cu 3 persoane la utilitati
Calcul Stirile ProTV. Cat va plati in plus luna viitoare o familie cu 3 persoane la utilitati

Scumpirile vin peste noi. Desi puterea de cumparare a romanilor este la minimul ultimilor ani, iar investitiile sunt la pamant, noul sistem de taxare impus de Guvern majoreaza si mai mult tarifele pentru utilitati si servicii.

Printul Charles:
Printul Charles: "Poate lumea nu vede asta, dar Romania este o tara minunata, cu oameni remarcabili"

Este declaratia printului Charles in ''Wild Carpathia'', unul dintre cele mai frumoase documentare facute vreodata la noi.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.