Klaus Iohannis, ingrijorat de situatia din Educatie. "Unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor"

Ultimul update: Luni 22 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Vineri 19 Mai 2017 18:51
Categorie: Social

Sistemul nostru de invatamant are nevoie de reforme urgente pentru ca elevii si studentii, a se descurce pe o piata comuna tot mai competitiva.

Tinerii isi croiesc drumul catre Vest, iar cei care studiaza in universitatile straine nu se mai intorc sa munceasca in tara, spune presedintele Klaus Iohannis, ingrijorat de situatia din Educatie.

Presedintele Klaus Iohannis a demontat mitul modern, potrivit caruia "tot romanul face o facultate!" Datele arata contrariul, iar calitatea invatamantului este, de multe ori, indoielnica.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Romania este in realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeaza studiile universitare. In plus, aproape unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor."

La o intalnire cu elitele studentesti si cu profesorii universitari, Klaus Iohannis a descris un viitor sumbru pentru tara noastra, daca oficialii nu iau masuri.

Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare legea de modificare a Statutului functionarilor publici

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei:"Tinerii au acum cea mai mica pondere in totalul populatiei din intreaga istorie a Romaniei. Prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sa fie pregatiti pentru a face fata unei lumi si unei economii aflate intr-o schimbare rapida."

O alta realitate arata ca, de cand incep o facultate sau o scoala postliceala, tinerii viseaza la un loc de munca bine platit in vestul Europei. Si multi se pregatesc pentru asta. La Scoala Sanitara din Iasi, de exemplu, in afara de cursurile de asistente, elevii invata gratis si limba germana.

Alexandra, eleva: "- De ce nu oportunitatea cu Germania?"
Reporter: "- Te ajuta acest curs?"
Alexandra, eleva:"- Da, foarte mult!"

Anca, eleva:"Imi dezvolt nivelul de limba pentru a lucra in Germania. Fac aceasta alegere pentru ca aici salariile nu acopera munca pe care noi o desfasuram ca si cadru medical"

Cei de la Ordinul Asistentilor vad altfel lucrurile si cred ca asistentii medicali de calitate sunt primii care pleaca din sistem. Spun ca statul investeste aproximativ 7.000 de lei, in trei ani, pentru specializarea unui elev.

Liliana Pintilie, Ordinul Asistentilor Iasi: Fac aceasta scoala doar ca sa plece in strainatate. Acolo rigoarea e mult mai mare, deci clar pleaca oameni buni."

Prin urmare autoritatile trebuie sa ia urgent masuri pentru ca statul sa profite de investitia facuta in educatia tinerilor. In caz contrar, in cativa ani, calitatea serviciilor medicale va scadea dramatic in Romania.

Klaus Iohannis reactioneaza in scandalul SIPA:

Klaus Iohannis reactioneaza in scandalul SIPA: "Interesant cum in anumite momente apar ciorbe reincalzite"

disparut

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

masina de politie

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”

Profesorii ies în stradă. Sindicaliștii din FSLI vor picheta Ministerul Muncii

Profesia de militar, promovată la Suceava de Forţele Navale Române

Tradiții la intrarea în postul Paștelui, în Sebeș: localnicii alungă spiritele rele cu ”opaițele”

A început Postul Paștelui. Fructele și legumele s-au scumpit