Istoricul si filosoful Neagu Djuvara a implinit varsta de 100 de ani. Cadoul pe care i l-a oferit Gabriel Liiceanu

Ultimul update: Duminica 21 August 2016 00:15
Data publicarii: Joi 18 August 2016 16:02
Categorie: Social

Marele istoric si scriitor roman, Neagu Djuvara, a implinit, joi, 100 de ani. Cu aceasta ocazie, scriitorul Gabriel Liiceanu l-a vizitat pentru a-i oferi un volum aniversar ce cuprinde 444 de fragmente memorabile.

Nascut in august 1916, la trei zile dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial , Neagu Djuvara va purta mereu doua date de nastere in acte 18 si 31 august din cauza trecerii in 1919, de la calendarul iulian la cel Gregorian.

De frica sa nu aiba de suferit in tara, pe timp de razboi, tatal sau l-a trimis de indata impreuna cu mama si fratele lui, in Franta, unde bunicul sau era ministru plenipotentiar al Romaniei la Bruxelles, retras atunci in orasul francez Le Havre. La patru ani se intoarce in tara numai ca intre timp, tatal sau murise de gripa spaniola, la numai 38 de ani.

Asadar cei doi frati, Neagu si Razvan raman doar in grija mamei, Tinca Djuvara , despre care istoricul spune ca este marea dragoste a vietii lui. Plimbat toata viata prin lume, de voie si de nevoie, face scoala la Sinaia, Nisa, Paris. La 20 de ani se casatoreste cu France, o colega de facultate, pe care o cunoscuse la Sorbona cu un an inainte si care ii atrasese atentia cu remarca ei : " Aveti maini asa de frumoase pentru un barbat". Monseniorul Vladimir Ghika i-a casatorit intr-o bisericuta greco-catolica , iar dupa un an a venit pe lume, fiica lor, Domnica.

Urmeaza inrolarea in armata, ani de diplomatie, ani de exil, activitati in organizatii de interes romanesc, jurnalism la radio Europa Libera, 23 de ani in calitate de consilier al presedintelui Nigerian si din nou in exilul parizian ca secretar general al Casei Romanesti de la Paris, pana in 1990, cand in luna februarie se intoarce in Romania dupa 45 de ani de peregrinari.

Personajul care intruchipa istoria Romaniei din ultimul veac va deveni un profesor universitar adulat de studenti, un scriitor devorat de romani, un om care declara ca pana la intoarcerea acasa, toata viata lui a fost doar o uriasa paranteza.

Astazi, la sarbatorirea la 100 de ani, scriitorul si prietenul sau, Gabriel Liiceanu, i-a fost alaturi oferindu-i un volum aniversar.

"Batranetea ne ia in primire cd incepem sa deschidem poarta tristetii si a incruntarii. Pe Neagu Djuvara nu l-am vazut niciodata trist" , zice Gabriel Liiceanu in ziua in care Neagu Djuvara implineste 100 de ani, in sufletul sau de 26.

proteste

Proteste în toată țara. Mii de oameni au manifestat în marile orașe

Tudor Chirilă: De 30 de ani știm bine că cetățenii României sunt singuri în fața politicienilor

“Corupţia ucide”: Există posibilitatea unor încercări de deturnare a manifestanţilor către Palatul Cotroceni

Starea copilului tratat cu ciocolată într-un spital din Iași, după 4 luni de la internare

Primăria Galaţi vrea purificatoare pe motiv că apa de la robinet ar conţine substanţe periculoase

Părerile adolescenților despre homosexualitate. Psihologi: Sunt influenţaţi de părinți

partii

80% dintre hoteluri sunt ocupate pentru acest weekend. Turiștii au dat năvală la munte

Gestul care l-a făcut erou pe un jandarm din Hunedoara. ”A observat persoana și i-a acordat primul ajutor”

Protest uriaș anunțat sâmbătă seară în Capitală. ”Spune nu corupției”

"Cuier pentru nevoiași". Zeci de persoane s-au bucurat de haine groase grație campaniei

Bătrâna care trăiește pe stradă, în ger, după ce i-a murit fiul. Vinde căciuli făcute de ea

Sute de români își donează zilele de naștere pentru un scop caritabil