"Invidia de Facebook", sindromul modern care face victime si printre romani. Ce postari ne fac invidiosi pe prieteni

Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 19:02
Categorie: Social

Priviti cu jind la poze postate pe retelele de socializare si vi se strange inima de ciuda? Aveti grija sa nu suferiti de "invidia de Facebook", un sindrom modern, tratat cu seriozitate in Occident si care incepe sa faca victime si la noi.

Au aceasta problema oamenii care isi vad viata numai in alb si negru, prin comparatie cu prietenii virtuali pe care ii urmaresc obsedant. In final, ajung la specialist, care ii diagnosticheaza cu depresie. Pozele din vacante exotice sunt cele mai pacatoase, dar si relatiile perfecte fac victime.

"Faptul ca ei au mai multi bani si calatoresc, eu nu am atatia bani. Si, da, recunosc ca am invidie pe cei care calatoresc mult", marturiseste un tanar.

"Te gandesti ca eu nu am, de ce nu am... Si pe urma te imbolnavesti. Si te macina pe interior. Mai ales de relatii", spune o adolescenta.

Acesta este momentul in care invidia devine chiar periculoasa, mai ales ca este alimentata de poze in care altii sunt fericiti, impliniti si indragostiti.

Astfel s-a nascut INVIDIA DE FACEBOOK, o stare emotionala intens studiata de psihologii straini de cand retelele de sociale au expodat.

Americanii au inventat inclusiv o scala a invidiei, sentiment care, necontrolat, poate naste frustrari sau depresie. Ultimul studiu arata ca pozele din vacanta nasc cele mai multe invidii, apoi relatiile sociale, urmate de relatiile de dragoste si familie. Cum ar fi ca o cunoscuta are copil, iar tu nu.

Dorina Stamate, psihoterapeut: "Prin aceste postari poate aparea aceasta indivie de facebook, care inainte nu era, pentru ca nu aveam acces la toata informatia. Oamenii nu stiau ce fac in orice moment prietenul. In situatiile in care stima de sine este scazuta, tu cu tine nu esti multumit, cand nu ai o imagine pozitiva despre tine, te influenteaza si ajungi la depresie."

Gelu Duminica, sociolog: "Invidia este sa moara si capra vecinuluI. Facebook aduce informatia mult mai repede si trezeste mult mai multe sentimente decat orice altceva."

Si mai ales, am adauga, daca nu realizezi ca cei mai multi posteaza pe Facebook jurnalul ideal, nu si momentele in care, la randul lor, sunt tristi sau au parte de esecuri.

Specialistii spun ca daca am reusi sa ne desprindem de mediul virtual si am incepe sa traim viata reala, am face un pas inainte. De exemplu, sa dezactivam retele de socializare de pe telefon si sa intram pe ele doar cand ajungem acasa, la calculator.

"Da, da, aici suntem". Politistul plin de umor care le-a precizat soferilor unde se afla cu radarul. FOTO

Coadă buletine

Cozi interminabile și la schimbatul buletinelor

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea

tigrul platanului

”Tigrul platanului” a invadat Capitala. Ce spun medicii despre mușcătura insectei

Au nevoie de ajutor după ce le-a ars casa: ”Am ramas cu hainele de pe noi”

Românii care așteaptă și 8 luni pentru a da ”traseul” pentru permisul auto