"Invidia de Facebook", sindromul modern care face victime si printre romani. Ce postari ne fac invidiosi pe prieteni

Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 19:02
Categorie: Social

Priviti cu jind la poze postate pe retelele de socializare si vi se strange inima de ciuda? Aveti grija sa nu suferiti de "invidia de Facebook", un sindrom modern, tratat cu seriozitate in Occident si care incepe sa faca victime si la noi.

Au aceasta problema oamenii care isi vad viata numai in alb si negru, prin comparatie cu prietenii virtuali pe care ii urmaresc obsedant. In final, ajung la specialist, care ii diagnosticheaza cu depresie. Pozele din vacante exotice sunt cele mai pacatoase, dar si relatiile perfecte fac victime.

"Faptul ca ei au mai multi bani si calatoresc, eu nu am atatia bani. Si, da, recunosc ca am invidie pe cei care calatoresc mult", marturiseste un tanar.

"Te gandesti ca eu nu am, de ce nu am... Si pe urma te imbolnavesti. Si te macina pe interior. Mai ales de relatii", spune o adolescenta.

Gest impresionant facut de oradeni pentru Miruna, o fetita care sufera de leucemie. A fost coada la centrul de transfuzii

Acesta este momentul in care invidia devine chiar periculoasa, mai ales ca este alimentata de poze in care altii sunt fericiti, impliniti si indragostiti.

Astfel s-a nascut INVIDIA DE FACEBOOK, o stare emotionala intens studiata de psihologii straini de cand retelele de sociale au expodat.

Americanii au inventat inclusiv o scala a invidiei, sentiment care, necontrolat, poate naste frustrari sau depresie. Ultimul studiu arata ca pozele din vacanta nasc cele mai multe invidii, apoi relatiile sociale, urmate de relatiile de dragoste si familie. Cum ar fi ca o cunoscuta are copil, iar tu nu.

Dorina Stamate, psihoterapeut: "Prin aceste postari poate aparea aceasta indivie de facebook, care inainte nu era, pentru ca nu aveam acces la toata informatia. Oamenii nu stiau ce fac in orice moment prietenul. In situatiile in care stima de sine este scazuta, tu cu tine nu esti multumit, cand nu ai o imagine pozitiva despre tine, te influenteaza si ajungi la depresie."

Gelu Duminica, sociolog: "Invidia este sa moara si capra vecinuluI. Facebook aduce informatia mult mai repede si trezeste mult mai multe sentimente decat orice altceva."

Si mai ales, am adauga, daca nu realizezi ca cei mai multi posteaza pe Facebook jurnalul ideal, nu si momentele in care, la randul lor, sunt tristi sau au parte de esecuri.

Specialistii spun ca daca am reusi sa ne desprindem de mediul virtual si am incepe sa traim viata reala, am face un pas inainte. De exemplu, sa dezactivam retele de socializare de pe telefon si sa intram pe ele doar cand ajungem acasa, la calculator.

"Da, da, aici suntem". Politistul plin de umor care le-a precizat soferilor unde se afla cu radarul. FOTO

Voluntariat in Romania

Zece elevi elvețieni fac voluntariat în România. Construiesc case pentru nevoiași

Un borcan de miere pe lună pentru copiii de la grădiniţă şi şcoala primară. Nutriţioniştii atenţionează

Sportul ar putea deveni materie obligatorie la Bacalaurea. 80% dintre școli nu au săli de sport

Povestea dureroasă a unei familii din Bacău: şase suflete trăiesc într-o cameră de 8 metri pătraţi

Gestul impresionant făcut de o bătrână din Vaslui. Cu banii din pensie, a ridicat un monument

Un elev din Galaţi acuză conducerea liceului de lipsire de libertate. Regula impusă în şcoală

Cristina

Cristina, tânăra diagnosticată cu cancer imediat după ce a născut, are nevoie de ajutorul nostru

Rămas fără bani, un primar din Botoșani vrea să închidă primaria: ”Nu am bani nici de salarii, nici de utilităţi”

Firea vrea referendum în Bucureşti pentru taxa de mediu. "Au venit toate rablele din Europa"

Un manager din România vrea să angajeze 1.000 de oameni şi nu găseşte niciunul

Soluția găsită de un primar pentru a convinge tinerii să rămână în sat

Amenzi mari pentru uscatul rufelor la vedere. Vinovații, ”turnați” de multe ori de vecini