"Invidia de Facebook", sindromul modern care face victime si printre romani. Ce postari ne fac invidiosi pe prieteni

Ultimul update: Luni 20 Martie 2017 06:47
Data publicarii: Vineri 17 Martie 2017 19:02
Categorie: Social

Priviti cu jind la poze postate pe retelele de socializare si vi se strange inima de ciuda? Aveti grija sa nu suferiti de "invidia de Facebook", un sindrom modern, tratat cu seriozitate in Occident si care incepe sa faca victime si la noi.

Au aceasta problema oamenii care isi vad viata numai in alb si negru, prin comparatie cu prietenii virtuali pe care ii urmaresc obsedant. In final, ajung la specialist, care ii diagnosticheaza cu depresie. Pozele din vacante exotice sunt cele mai pacatoase, dar si relatiile perfecte fac victime.

"Faptul ca ei au mai multi bani si calatoresc, eu nu am atatia bani. Si, da, recunosc ca am invidie pe cei care calatoresc mult", marturiseste un tanar.

"Te gandesti ca eu nu am, de ce nu am... Si pe urma te imbolnavesti. Si te macina pe interior. Mai ales de relatii", spune o adolescenta.

Gest impresionant facut de oradeni pentru Miruna, o fetita care sufera de leucemie. A fost coada la centrul de transfuzii

Acesta este momentul in care invidia devine chiar periculoasa, mai ales ca este alimentata de poze in care altii sunt fericiti, impliniti si indragostiti.

Astfel s-a nascut INVIDIA DE FACEBOOK, o stare emotionala intens studiata de psihologii straini de cand retelele de sociale au expodat.

Americanii au inventat inclusiv o scala a invidiei, sentiment care, necontrolat, poate naste frustrari sau depresie. Ultimul studiu arata ca pozele din vacanta nasc cele mai multe invidii, apoi relatiile sociale, urmate de relatiile de dragoste si familie. Cum ar fi ca o cunoscuta are copil, iar tu nu.

Dorina Stamate, psihoterapeut: "Prin aceste postari poate aparea aceasta indivie de facebook, care inainte nu era, pentru ca nu aveam acces la toata informatia. Oamenii nu stiau ce fac in orice moment prietenul. In situatiile in care stima de sine este scazuta, tu cu tine nu esti multumit, cand nu ai o imagine pozitiva despre tine, te influenteaza si ajungi la depresie."

Gelu Duminica, sociolog: "Invidia este sa moara si capra vecinuluI. Facebook aduce informatia mult mai repede si trezeste mult mai multe sentimente decat orice altceva."

Si mai ales, am adauga, daca nu realizezi ca cei mai multi posteaza pe Facebook jurnalul ideal, nu si momentele in care, la randul lor, sunt tristi sau au parte de esecuri.

Specialistii spun ca daca am reusi sa ne desprindem de mediul virtual si am incepe sa traim viata reala, am face un pas inainte. De exemplu, sa dezactivam retele de socializare de pe telefon si sa intram pe ele doar cand ajungem acasa, la calculator.

"Da, da, aici suntem". Politistul plin de umor care le-a precizat soferilor unde se afla cu radarul. FOTO

copil ciocolata

Starea copilului tratat cu ciocolată într-un spital din Iași, după 4 luni de la internare

Primăria Galaţi vrea purificatoare pe motiv că apa de la robinet ar conţine substanţe periculoase

Părerile adolescenților despre homosexualitate. Psihologi: Sunt influenţaţi de părinți

80% dintre hoteluri sunt ocupate pentru acest weekend. Turiștii au dat năvală la munte

Gestul care l-a făcut erou pe un jandarm din Hunedoara. ”A observat persoana și i-a acordat primul ajutor”

Protest uriaș anunțat sâmbătă seară în Capitală. ”Spune nu corupției”

Cuier pentru nevoiași

"Cuier pentru nevoiași". Zeci de persoane s-au bucurat de haine groase grație campaniei

Bătrâna care trăiește pe stradă, în ger, după ce i-a murit fiul. Vinde căciuli făcute de ea

Sute de români își donează zilele de naștere pentru un scop caritabil

Gest impresionant pentru un bătrân care locuia într-o cocioabă mică și dărăpănată

Cazinoul din Constanța, inclus pe lista rușinii. Banii pentru reabilitare, blocați

Angajatorii români, nevoiți să aducă personal din străinătate. Sumele cu care sunt plătiți vietnamezii