Raport al ONU despre inegalitatea intre sexe. Cum sunt prezentate femeile in manualele din intreaga lume. FOTO

Ultimul update: Vineri 11 Martie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 08 Martie 2016 17:48
Categorie: Social
inegalitatea intre sexe

De Ziua Internationala a Femeii, Unesco a publicat un raport ce arata efectele negative ale stereotipurilor atunci cand vine vorba de femei. In manualele scolare, acestea sunt mai mereu infatisate facand treburi casnice si de prea putine ori la serviciu.

Educatia fetitelor este ingreunata atunci cand acestora nu le sunt prezentate modele feminine de succes, se arata in raport. Manualele scolare le infatiseaza prea des pe femei avand grija de copii sau gatind, iar acesta reprezinta un “impediment ascuns” al egalitatii sexuale, afirma Manos Antoninis din partea Unesco, potrivit BBC.

In tarile defavorizate, fetitele sunt primele sacrificate atunci cand vine vorba de mersul la scoala. “Inegalitatea intre sexe, prezenta in manuale, submineaza increderea de sine si motivatia fetelor si le afecteaza participarea la ore.” a mai spus Antoninis.

Dand exemple din Asia si Africa, in raport se arata ca barbatii sunt infatisati preponderant ca oameni de afaceri, ingineri, oameni de stiinta si politicieni. Mai mult, acestia au parte de o expunere mai mare, din 20 de personaje, doar unul este femeie. Unesco ii indeamna pe oameni sa semnaleze aceste nereguli prin eticheta #BetweentheLines pe reteaua de socializare Twitter.

La nivel global 500 de milioane de femei nu stiu sa citeasca. Spre exemplu, in Mali 93% din fete nu merg nici macar o zi la scoala.

Raportul mai realizeaza si topul tarilor in care este cel mai dificil sa te nasti femeie, bazat pe accesul la educatie si ingrijire medicala, reprezentare politica, oportunitati economice si posibilitatea de a avea un cont bancar. Pe locul intai se afla Niger, dupa care urmeaza: Somalia, Mali, Republica Centrafricana, Yemen, Congo, Afghanistan, Coasta de Fildes, Ciad si Insulele Comore.

Barbatii nu ar trebui sa vorbeasca de ziua femeii

Conform BBC, un politolog a afirmat ca macar o zi pe an, barbatii nu ar trebui sa vorbeasaca intr-o sedinta decat daca o femeie si-a exprimat opinia inaintea lor.

Silja Bara Omarsdottir, profesoara la Universitatea din Islanda, spune ca femeile isi asteapta randul pentru a vorbi, in timp ce barbatii deschid gura direct. Ea crede ca daca discutiile dintre barbati si femei ar fi mai echilibrate, atunci cauza femeilor s-ar face auzita mai bine.
 

inegalitatea intre sexe Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC

8 martie, ziua in care copiii le-au adus lacrimi de fericire mamelor. Mesajul emotionant transmis de un soldat din Afganistan

8 martie, ziua in care copiii le-au adus lacrimi de fericire mamelor. Mesajul emotionant transmis de un soldat din Afganistan

casa arsă

Au nevoie de ajutor după ce le-a ars casa: ”Am ramas cu hainele de pe noi”

Românii care așteaptă și 8 luni pentru a da ”traseul” pentru permisul auto

Un primar din județul Prahova, acuzat de hărțuire și discriminare

pasapoarte

Sute de oameni din Galaţi, de două zile la sediul Serviciului de paşapoarte

Orașul în care oamenii nu mai dorm de frica mistreților

Români chemați în judecată de statul german. Cum au fost filmați în trafic