Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cand primarii gresesc, cetatenii sunt buni de plata. Ce se intampla cand ceri fonduri UE si nu poti termina proiectul

Embed:

Fondurile europene s-au dovedit o palarie prea mare pentru multe primarii din tara.

Edilii au inceput proiecte pe bani comunitari, insa nu le-au terminat la timp, asa ca trebuie sa acopere ce a mai ramas din lucrari cu sume de la bugetul local, adica din banii cetatenilor.

In Dolj, de exemplu, autoritatile trebuie sa sustina lucrari de aproape 20 de milioane de euro, ce puteau fi terminate cu fonduri nerambursabile. Iar la Timisoara, municipalitatea are de achitat aproape 5 milioane de euro din acelasi motiv.

Primaria Craiova a vrut sa construiasca unul dintre cele mai moderne si mai spectaculoase parcuri acvatice din Romania. Aproape 40 de milioane de euro era suma nerambursabila de la Uniunea Europeana.

Desi santierul a inceput in 2013, lucrarea nu a fost terminata nici pana acum. Pentru a deconta intreaga suma, Aquaparkul trebuia terminat pana in 30 decembrie 2015. Asa ca acum o mare parte din bani va fi acoperita de la bugetul local.

fonduri europene

Localnic: “Se putea face altceva. Terminam intai cu canalizarea si apa curenta in toate cartierele si apoi ne aranjam, nu se lucreaza."

O gaura neagra pentru bugetul local este si Parcul "Nicolae Romanescu", cel mai mare parc natural din Europa. Autoritatile au vrut sa il reabiliteze, insa au inceput lucrarile abia in octombrie anul trecut, cu trei luni inainte sa expire termenul pentru decontarea facturilor.

Localnic: "O sa ii platim, ce sa facem? N-o sa zicem nu. E parcul Romanescu al nostru si trebuie facut. Vinovatii pana la urma vor plati si ei, nu numai noi.”

Ionut Parvulescu purtator de cuvant Primaria Craiova: "Din pacate, nu am putut sa obtinem 100% din banii alocati pentru ca legislatia este foarte complicata"

La Timisoara au fost atrase fonduri europene in valoare de peste 120 de milioane de euro. Chiar si asa, unele proiecte au ramas neterminate si trebuie acoperite cu fonduri de la bugetul local.

Nicolae Robu primarul Timisoarei: "Avem de contribuit de la bugetul local cu diferenta aceea de 4,6 procente, ceea ce inseamna o suma de circa 5 milioane de euro. Acesti bani sunt pe mai multe proiecte pentru care nu a fost cu putinta sa se faca rambursarile la nivel de 100%, din diverse motive."

Pentru reabilitarea centrului istoric, primaria trebuie sa plateasca de la bugetul local aproape 1.8 milioane de euro. Asta pentru ca au fost descoperite mai multe vestigii arheologice, iar lucrarile la una dintre piete s-au prelungit.

Localnic: "Ar trebui trasi la raspundere cei care se fac vinovati de aceste intarzieri si sa se vada cum e. Noi asteptam sa se termine lucrarile, pentru ca in mare ce se vede, e bine. Mai ales ca vrem sa devenim Capitala Culturala."

Localnic: "Daca nu esti in stare sa faci un proiect de ce il angajezi? Acum pot fi cinci milioane, anul viitor pot fi 50."

Tot din bani publici, la Timisoara, autoritatile trebuie sa plateasca alte 1,7 milioane de euro pentru un sistem de supraveghere si fluidizare a traficului. Asta - desi sistemul fusese inceput tot cu bani europeni, dar nu a fost terminat la timp

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 14 Martie 2016
Citeste mai multe despre: proiecte europene, primari, Timisoara, Craiova, buget local,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed