Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Fabricile vechi din Cluj, transformate in centre culturale sau sedii de firma. Cum arata acum vechile hale industriale

Embed:

Multe de fabrici din Romania, care au ramas in voia sortii, dupa 89, si au fost la un pas de a ajunge ruine, gazduiesc acum afaceri infloritoare.

Tineri cu initiativa si idei de succes au transformat batranele cladiri in sedii de firma sau centre culturale.

Asa a devenit, de exemplu, fabrica de pensule din Cluj, centru de arta contemporana. Iar o fabrica de mobila este acum... parc tehnologic.

Acum 40 de ani la Fabrica de Pensule din Cluj totul mergea struna, iar productia era in floare. Treptat insa, cererea pe piata a scazut, asa ca hala a fost folosita doar ca depozit.

Fabrica de pensule a fost construita in anii 70. Pana in anii 90 produsele facute aici ajungeau peste hotare. In anul 2009, un grup de tineri artisti a vrut sa valorifice acest spatiu asa ca au investit timp si bani si a transformat acest loc intr-un centru de arta contemporana."

Tinerilor nu le-a fost usor. Ca sa stranga bani pentru renovare, au vandut tablouri la Paris. Asa, au putut apoi sa apeleze la specialisti pentru a amenaja cladirea.

Klara Veer Arhitect: "Spiritul locului s-a lasat cautat in spatele straturilor de glet de vopsea de care se vede am incercat sa scapam pentru a evidentia structura industriala."

Corina Bucea, Manager Cultural Fabrica de Pensule: "Nevoia era de a avea un spatiu de lucru pentru artisti, pentru organizatii culturale, pentru companii de teatru si dans contemporan si galerii de arta contemporana. Una dintre intentiile fabricii de pensule este de a gasi solutii creative pentru probleme vechi."

Acum, Fabrica de pensule reuneste 5 galerii de arta, 10 organizatii culturale si doua sali de spectacole.

fabrici Cluj

Prin schimbari spectaculoase a trecut si o fabrica de mobila, care, in anii 60, trimitea marfa in Rusia. De cativa ani insa, acolo functioneaza un parc tehnologic.

Nina Moldovan - CEO Parc Tehnologic: "Sunt cladiri superbe din caramida construite in anii 60 care meritau sa fie aduse la viata. E trist ca multe dintre cladirile industriale sunt parasite, abandonate, demolate cand unele au atuuri care pot fi folosite."

fabrici Cluj

La fosta fabrica de mobila, halele au fost renovate si decorate modern si s-au umplut de birouri.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 14 Martie 2016
Citeste mai multe despre: fabrici, sedii de firma, centru cultural, Cluj,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed