Experiment. Care este de fapt nivelul de poluare din Capitală și marile orașe

×
Codul embed a fost copiat

Aerul din marile oraşe a ajuns să fie atât de încărcat, încât atât măsurătorile Ministerului Mediului, cât şi cele ale unor organizaţii independente, arată zilnic depăşiri ale indicatorilor de poluare.

Toate aceste particule nocive pe care le inhalăm ne îmbolnăvesc de astm şi agravează răcelile şi alergiile. În acelaşi timp, România riscă să plătească amenzi de 400.000 de euro zilnic, deoarece Comisia Europeană a declanşat un proces împotriva ţării noastre, după ani de avertismente.

În Bucureşti, pulberea în suspensie, adică praful grosier ridicat de trafic şi care vine de pe şantiere, este aproape zilnic peste limită, în Militari, Pipera şi, evident, în centru.

Staţiile de măsurare ale Ministerului Mediului confirmă depăşirea constantă a limitelor în Bucureşti, Iaşi şi Braşov. Mai multe proiecte independente iau în calcul şi alţi indicatori, supravegheaţi de Comisia Europeană.

PM 2,5 este numele unor particule de praf de 30 de ori mai fine decât grosimea firului de păr. Sunt atât de uşoare încât nu se depun şi le aspiram în plămâni. 

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Andra Alexandru, coordonator proiect: ''Conform legislaţiei naţionale, ţara noastră ar trebui să asigure aderarea la o valoare medie anuală de 20 de ug/m3. Prin cei 15 senzori montaţi deja ne apropiem de 30 de ug/m3, ceea ce înseamnă o depăşire semnificativă.”

Domnul Bădilă este astmatic din copilărie. În ultimii ani, resimte efectul mizeriei din aer la fiecare respiraţie.

Prof. dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: ''Formele de astm şi formele de emfizem, bronşită, se activează şi se exacerbează în momentele de vârf ale acestor poluanţi. Şi având în vedere că odată cu aceşti poluanţi există o circulaţie a alergenilor, există şi o decompensare a formelor de astm alergic.”

Mai mult, un copil care creşte într-un oraş poluat nu va atinge niciodată, la vârsta adultă, capacitatea pulmonară a unuia care trăieşte într-un mediu curat. Răceşte mai des şi trece mai greu peste orice guturai.

ONG-urile pentru protecţia mediului acuza ministerul de resort că nu ia măsuri de limitare a pericolului şi nu asigura funcţionarea optimă a reţelei naţionale de staţii care măsoară poluarea.

Alin Tănase, reprezentant Greenpeace: ”Acum o jumătate de an mergeau doar 90 din 140. Deci, o treime din reţea nu funcţiona. Stă foarte rău. Tocmai pentru asta există un infringement, pentru că nu măsurăm cum trebuie şi pentru că au fost depăşite nişte limite.”

Reprezentaţii Ministerului Mediului nu au răspuns dacă au în plan modernizarea staţiilor de măsurare a pulberilor.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Tipurile de plastic care dăunează grav sănătăţii. Materialul se găseşte în pahare ori farfurii de unică folosinţă
Tipurile de plastic care dăunează grav sănătăţii. Materialul se găseşte în pahare ori farfurii de unică folosinţă

Uniunea Europeana a anuntat ca pana in 2021 plasticul de unica folosinta va fi interzis pe teritoriul statelor membre. Iar pentru situatiile in care nu exista alternativa, consumul va trebui redus pana in 2025.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.