Elevii inscrisi in invatamantul privat vor fi in sfarsit finantati de stat. Ce vor putea face scolile cu acesti bani

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 19:02
Categorie: Social

Romania se aliniaza tarilor europene si va finanta si elevii inscrisi in invatamantul privat. Hotararea a fost aprobata de Guvern, iar reprezentantii ministerului Educatiei spun ca banii au ajuns la primarii.

De acolo ,vor fi impartiti scolilor imediat ce decizia va fi publicata in Monitorul Oficial. Parintii si profesorii asteptau aceasta veste de multi ani, pentru ca banii de la stat pot ajuta la scaderea taxelor scolare.

Fiecare copil inscris in invatamantul privat va primi anual aproximativ 700 de euro. Atat cat se plateste si pentru elevii inscrisi in scolile de stat. In anumite situatii suma poate reprezenta cel putin jumatate din taxa de scolarizare.

Costul standard pentru un elev difera in functie de varsta si zona in care invata. Astfel, scolarii din mediul urban primesc de la stat anul acesta 3043 de lei, iar cei din mediul rural, 3499 de lei. Liceenii primesc 3043 de lei, indiferent de localitate.

''Au fost alocati banii necesari. Comunitatile locale sunt cele care distribuie banii'', explica Mirabela Amarandei, purtator de cuv ME.

Cosmarul pe care il traiesc in scoli elevii care admit ca sunt gay. "Ma huiduiau, ma scuipau. Nu puteam nici iesi din clasa"

Banii pot fi cheltuiti pentru salariile profesorilor, dar si pentru sporuri sau indemnizatii. Iar acest lucru ar putea scadea taxele de scolarizare.

"Banii sunt bineveniti pentru ca noi oricum investim saptamanal in materiale didactice. Ne gandim pe viitor sa reducem taxele pentru ca o parte din banii astia pot merge catre taxe'', spune Cristian Cojocaru, managerul unei scoli private.

''O asteptam cu incredere si cu convingerea ca aplicarea acestei hotorari si retributia per capita ne vor ajuta sa ne dezvoltam mai bine din punct de vedere calitativ”, spune si Madalina Gadiuta, managerul unei scoli private.

La fel de incantati sunt si parintii care platesc lunar sute de euro pentru taxele de scolarizare la privat, pentru ca nu vor sa-si lase copiii in scolile de stat.

''E o decizie corecta deoarece unii elevi erau discriminati. Scolile particulare trebuie sustinute pentru ca e nevoie de ele, clasele de la stat sunt supraaglomerate'', spune Elena Davidescu.

Banii au ajuns in conturile primariilor si in cateva saptamani ar trebui sa fie distribuiti scolilor.

Atac armat intr-o scoala din Ohio: un elev de 14 ani a tras mai multe focuri de arma si a ranit 4 copii. Ce explicatie a dat

Atac armat intr-o scoala din Ohio: un elev de 14 ani a tras mai multe focuri de arma si a ranit 4 copii. Ce explicatie a dat

targ de joburi

Salariul cerut de un măcelar român cu șomaj de 600 EUR în Germania: ”Mai bine stau degeaba, decât să muncesc degeaba”

Cum arată în interior cel mai modern vagon al CFR-ului, cu internet și scaune ergonomice. FOTO

Incident straniu în Dâmbovița. Urs filmat în zona de câmpie, departe de pădure

Cristian Mungiu, decorat cu însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional de către ambasadoarea Franţei la Bucureşti

Visuri la Cheie. Casă construită de la zero în numai trei săptămâni. GALERIE FOTO

Afacerile cu crizanteme, profitabile în această perioada din an. Investiţiile sunt pe măsură veniturilor

miting gay

Sute de oameni ies în stradă sâmbătă, pentru a cere statului să legalizeze parteneriatul civil

O senatoare din România a povestit cum a fost hărțuită sexual: Singură în autobuz cu 5 controlori

Rimaru pleacă din funcția de director de la firma Centrade, după acuzațiile de hărțuire sexuală

Aventura unor pasageri rămași ore întregi în câmp, într-un tren CFR. Ce le-a spus Poliția

Copil bolnav de leucemie are nevoie urgentă de ajutor

Succesul în carieră, prioritar pentru tinerii din România. Vârstă la care ajung să se căsătorească