Elevii inscrisi in invatamantul privat vor fi in sfarsit finantati de stat. Ce vor putea face scolile cu acesti bani

Ultimul update: Duminica 06 Martie 2016 06:53
Data publicarii: Joi 03 Martie 2016 19:02
Categorie: Social

Romania se aliniaza tarilor europene si va finanta si elevii inscrisi in invatamantul privat. Hotararea a fost aprobata de Guvern, iar reprezentantii ministerului Educatiei spun ca banii au ajuns la primarii.

De acolo ,vor fi impartiti scolilor imediat ce decizia va fi publicata in Monitorul Oficial. Parintii si profesorii asteptau aceasta veste de multi ani, pentru ca banii de la stat pot ajuta la scaderea taxelor scolare.

Fiecare copil inscris in invatamantul privat va primi anual aproximativ 700 de euro. Atat cat se plateste si pentru elevii inscrisi in scolile de stat. In anumite situatii suma poate reprezenta cel putin jumatate din taxa de scolarizare.

Costul standard pentru un elev difera in functie de varsta si zona in care invata. Astfel, scolarii din mediul urban primesc de la stat anul acesta 3043 de lei, iar cei din mediul rural, 3499 de lei. Liceenii primesc 3043 de lei, indiferent de localitate.

''Au fost alocati banii necesari. Comunitatile locale sunt cele care distribuie banii'', explica Mirabela Amarandei, purtator de cuv ME.

Banii pot fi cheltuiti pentru salariile profesorilor, dar si pentru sporuri sau indemnizatii. Iar acest lucru ar putea scadea taxele de scolarizare.

"Banii sunt bineveniti pentru ca noi oricum investim saptamanal in materiale didactice. Ne gandim pe viitor sa reducem taxele pentru ca o parte din banii astia pot merge catre taxe'', spune Cristian Cojocaru, managerul unei scoli private.

''O asteptam cu incredere si cu convingerea ca aplicarea acestei hotorari si retributia per capita ne vor ajuta sa ne dezvoltam mai bine din punct de vedere calitativ”, spune si Madalina Gadiuta, managerul unei scoli private.

La fel de incantati sunt si parintii care platesc lunar sute de euro pentru taxele de scolarizare la privat, pentru ca nu vor sa-si lase copiii in scolile de stat.

''E o decizie corecta deoarece unii elevi erau discriminati. Scolile particulare trebuie sustinute pentru ca e nevoie de ele, clasele de la stat sunt supraaglomerate'', spune Elena Davidescu.

Banii au ajuns in conturile primariilor si in cateva saptamani ar trebui sa fie distribuiti scolilor.

Atac armat intr-o scoala din Ohio: un elev de 14 ani a tras mai multe focuri de arma si a ranit 4 copii. Ce explicatie a dat

Atac armat intr-o scoala din Ohio: un elev de 14 ani a tras mai multe focuri de arma si a ranit 4 copii. Ce explicatie a dat

asistati social

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec

Adevăratul motiv pentru care a fost anulată licitația pentru autobuze noi în București

România, afectată grav de secetă. Cultivatorii din sudul țării sunt disperați

Coadă buletine

Cozi interminabile și la schimbatul buletinelor

Zeci de muncitori protestează în Târgoviște. Nemulțumirile lucrătorilor

Vânzătorii de pepeni ignoră complet legea privind etichetarea