Doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Rezultatele alarmante ale unui studiu

Ultimul update: Marti 21 Martie 2017 07:00
Data publicarii: Sambata 18 Martie 2017 19:32
Categorie: Social

Lasati telefoanele deoparte si cititi. In felul acesta copiii vor incerca sa va copieze. Mesajul ii vizeaza direct pe parinti si vine din partea psihologilor dupa ce s-a descoperit ca, in Bucuresti, doar 8% dintre copii citesc de palcere.

Ceilalti evita cat pot in conditiile in care lectura este esentiala in dezvoltarea personalitatii si in cunoasterea valorilor. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, la categoria de varsta 11-14 ani, reiese ca doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Ceilalti spun ca fie nu au timp, fie ca nu le place.

Psiholog: "Daca parintii obliga copiii sa citeasca, acestia o vor face pur si simplu din obligatie, nu va fi o alegere, asta inseamna ca nu se vor apropia de aceasta activitate”

Acelasi studiu arata ca literatura straina este preferata de copiii care citesc pentru ca cea romana este prost reprezentata sau asociata cu lectura obligatorie de la scoala. Iar in ceea ce priveste preferintele pe sexe, aflam ca de 3 ori mai multe fete decat baieti citesc de placere, 23 fata de 8%.

Parinte: "Am o fetita de 5 ani, ii citesc noaptea povesti la culcare, aleg carti cat mai colorate, cu multe poze"

Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte

Alti parinti incearca sa isi motiveze copiii oferindu-le bani sau alte recompense, daca acestia citesc un numar de pagini in fiecare zi. Gresit, spun specialistii. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte placerea de a citi, trebuie sa vada asta in casa. In schimb, daca isi vad parintii butonand telefoanele, vor dori sa faca acelasi lucru.

Director de cercetare, Institutul National Pentru Cercetare si Formare Culturala: "In momentul in care copilul isi ia ca model, ca ideal in viata, parintele, el va ajunge sa reproduca practicile si comportamentele parintelui, fie ele pozitive, fie ele negative.”

La categoria de varsta 14-19 ani, consumul de carti creste, dar nici aici cifrele nu sunt extraordinare. Doar 14% dintre adolescenti spun ca citesc zilnic, in timp ce 6% spun ca citesc mai rar decat zilnic. Asta reiese din barometrul cultural pe 2015, realizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.

Pe de alta parte adolescentii constientizeaza importanta lecturii. 70% dintre ei spun ca sunt apreciati in grupul de prieteni, daca citesc. In plus, le place mai degraba sa scrie poezii si povesti, decat sa cante, sa danseze sau sa urmeze un curs de teatru. La adulti, doar 5% dintre romani spun ca citesc zilnic, in timp ce 38% au recunoscut ca nu au citit niciodata in ultimele 12 luni.
 

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii.

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii. "Pentru mine esti gunoi in clasa"

lider sindical santier naval

7000 de muncitori se tem că vor ajunge șomeri. Guvernul a blocat vânzarea Șantierului Naval Mangalia

Postul Paştelui, o adevărată provocare pentru români. Produsele care înlocuiesc carnea

Inedit! Un bărbat va primi mii de euro despăgubire de la primărie, după ce a fost mușcat de un maidanez

Noua Dreaptă va protesta față de redifuzarea filmului "120 bătăi pe minut"

Bărbatul dispărut acum 3 săptămâni, în drum spre Italia, găsit la Constanța. Cu câți bani a plecat de acasă

Spectacol la Târgu Jiu, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi

Pedofilul Matthew Falder

Pedofilul „sadist”, lector la o prestigioasă universitate, condamnat la 32 de ani de închisoare. Cum își șantaja victimele

Hanna, o fetiță de 3 ani diagnosticată cu tumora Wilms grad 4, are nevoie de ajutor

La 142 de ani de la nasterea lui Brâncuși, Muzeul de Artă a avut porțile închise

Criză de specialiști IT în România. Salariile mari din domeniu, efectul deficitului de angajați

O fată de doar 16 ani este cercetată pentru ”proxenetism în formă continuată”

Gabriela Firea anunță cumpărarea a 400 de autobuze noi, la ”standarde moderne”