Doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Rezultatele alarmante ale unui studiu

Ultimul update: Marti 21 Martie 2017 07:00
Data publicarii: Sambata 18 Martie 2017 19:32
Categorie: Social

Lasati telefoanele deoparte si cititi. In felul acesta copiii vor incerca sa va copieze. Mesajul ii vizeaza direct pe parinti si vine din partea psihologilor dupa ce s-a descoperit ca, in Bucuresti, doar 8% dintre copii citesc de palcere.

Ceilalti evita cat pot in conditiile in care lectura este esentiala in dezvoltarea personalitatii si in cunoasterea valorilor. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, la categoria de varsta 11-14 ani, reiese ca doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Ceilalti spun ca fie nu au timp, fie ca nu le place.

Psiholog: "Daca parintii obliga copiii sa citeasca, acestia o vor face pur si simplu din obligatie, nu va fi o alegere, asta inseamna ca nu se vor apropia de aceasta activitate”

Acelasi studiu arata ca literatura straina este preferata de copiii care citesc pentru ca cea romana este prost reprezentata sau asociata cu lectura obligatorie de la scoala. Iar in ceea ce priveste preferintele pe sexe, aflam ca de 3 ori mai multe fete decat baieti citesc de placere, 23 fata de 8%.

Parinte: "Am o fetita de 5 ani, ii citesc noaptea povesti la culcare, aleg carti cat mai colorate, cu multe poze"

Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte

Alti parinti incearca sa isi motiveze copiii oferindu-le bani sau alte recompense, daca acestia citesc un numar de pagini in fiecare zi. Gresit, spun specialistii. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte placerea de a citi, trebuie sa vada asta in casa. In schimb, daca isi vad parintii butonand telefoanele, vor dori sa faca acelasi lucru.

Director de cercetare, Institutul National Pentru Cercetare si Formare Culturala: "In momentul in care copilul isi ia ca model, ca ideal in viata, parintele, el va ajunge sa reproduca practicile si comportamentele parintelui, fie ele pozitive, fie ele negative.”

La categoria de varsta 14-19 ani, consumul de carti creste, dar nici aici cifrele nu sunt extraordinare. Doar 14% dintre adolescenti spun ca citesc zilnic, in timp ce 6% spun ca citesc mai rar decat zilnic. Asta reiese din barometrul cultural pe 2015, realizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.

Pe de alta parte adolescentii constientizeaza importanta lecturii. 70% dintre ei spun ca sunt apreciati in grupul de prieteni, daca citesc. In plus, le place mai degraba sa scrie poezii si povesti, decat sa cante, sa danseze sau sa urmeze un curs de teatru. La adulti, doar 5% dintre romani spun ca citesc zilnic, in timp ce 38% au recunoscut ca nu au citit niciodata in ultimele 12 luni.
 

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii.

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii. "Pentru mine esti gunoi in clasa"

Piete

Piețele românești abundă de intermediari care vând produse cumpărate din depozite

Legea antifumat ar putea fi modificată. Ce spune Constituţia despre "dreptul de a fuma"

Oradea oferă lecţii de dezvoltare urbană şi de folosire eficientă a banilor europeni

Poliţia locală din Galaţi apelează la agenţi voluntari. 40 pe loc, deşi nu sunt plătiţi

Ziua Europeană a Resuscitării: elevii, învățați să acorde primul-ajutor

Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj, renovata dupa 66 de ani

maraton

Maraton pentru încurajarea donării de organe la Brașov

Iașiul împărțit între concert și Parascheva. Spectatorii și pelerinii au plecat dimineață spre case

Femeia care a donat 10.000 de lei pentru Catedrala Neamului, dintr-o pensie de 500 de lei pe lună

Fata care a scris ”Balada lui Dragnea”, despre închinarea la moaște: ”Nu văd decât goană după bani”

MENSA, organizația celor mai inteligenți oameni din lume, organizează o nouă testare, la Oradea

”Escape Rooms”, jocurile cu care sunt atrași adulții dornici de distracție