Doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Rezultatele alarmante ale unui studiu

Ultimul update: Marti 21 Martie 2017 07:00
Data publicarii: Sambata 18 Martie 2017 19:32
Categorie: Social

Lasati telefoanele deoparte si cititi. In felul acesta copiii vor incerca sa va copieze. Mesajul ii vizeaza direct pe parinti si vine din partea psihologilor dupa ce s-a descoperit ca, in Bucuresti, doar 8% dintre copii citesc de palcere.

Ceilalti evita cat pot in conditiile in care lectura este esentiala in dezvoltarea personalitatii si in cunoasterea valorilor. Dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, la categoria de varsta 11-14 ani, reiese ca doar 8% dintre copiii din Bucuresti citesc de placere. Ceilalti spun ca fie nu au timp, fie ca nu le place.

Psiholog: "Daca parintii obliga copiii sa citeasca, acestia o vor face pur si simplu din obligatie, nu va fi o alegere, asta inseamna ca nu se vor apropia de aceasta activitate”

Acelasi studiu arata ca literatura straina este preferata de copiii care citesc pentru ca cea romana este prost reprezentata sau asociata cu lectura obligatorie de la scoala. Iar in ceea ce priveste preferintele pe sexe, aflam ca de 3 ori mai multe fete decat baieti citesc de placere, 23 fata de 8%.

Parinte: "Am o fetita de 5 ani, ii citesc noaptea povesti la culcare, aleg carti cat mai colorate, cu multe poze"

Unul din 3 copii se naste in familii in care parintii nu sunt casatoriti. Ce cred romanii despre convietuirea fara acte

Alti parinti incearca sa isi motiveze copiii oferindu-le bani sau alte recompense, daca acestia citesc un numar de pagini in fiecare zi. Gresit, spun specialistii. Pentru ca cei mici sa isi dezvolte placerea de a citi, trebuie sa vada asta in casa. In schimb, daca isi vad parintii butonand telefoanele, vor dori sa faca acelasi lucru.

Director de cercetare, Institutul National Pentru Cercetare si Formare Culturala: "In momentul in care copilul isi ia ca model, ca ideal in viata, parintele, el va ajunge sa reproduca practicile si comportamentele parintelui, fie ele pozitive, fie ele negative.”

La categoria de varsta 14-19 ani, consumul de carti creste, dar nici aici cifrele nu sunt extraordinare. Doar 14% dintre adolescenti spun ca citesc zilnic, in timp ce 6% spun ca citesc mai rar decat zilnic. Asta reiese din barometrul cultural pe 2015, realizat de Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala.

Pe de alta parte adolescentii constientizeaza importanta lecturii. 70% dintre ei spun ca sunt apreciati in grupul de prieteni, daca citesc. In plus, le place mai degraba sa scrie poezii si povesti, decat sa cante, sa danseze sau sa urmeze un curs de teatru. La adulti, doar 5% dintre romani spun ca citesc zilnic, in timp ce 38% au recunoscut ca nu au citit niciodata in ultimele 12 luni.
 

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii.

Sanctiunea primita de invatatoarea din Brasov, inregistrata in timp ce ii jignea pe copii. "Pentru mine esti gunoi in clasa"

statiunea padina

Localitatea sufocată de gunoi, care visează de 10 ani să devină stațiune de interes național

Serbările de iarnă din școli și grădinițe ar putea fi anulate

Târg gastronomic organizat de elevii din Mioveni pentru colegii nevoiași

Conflict violent la intrarea în Spitalul din Botoșani

Acuzată de moartea unei fetiţe de 5 ani, o doctoriţă din Oradea a fost condamnată la închisoare

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 10 decembrie 2017

expati

Bazarul de Crăciun: expații au scos la vânzare produse tradiționale în scopuri caritabile

Carpete din lână, goblenuri și opinci. Program național de promovare a tradițiilor românești

Planul unor profesori voluntari de a le preda, creativ, geografie și istorie, elevilor

O cruce de argint veche de 350 de ani a fost furată dintr-o biserică monument istoric

5 bombe de aviaţie din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite pe un șantier

Turmă de mistreți surprinsă de camere într-un cartier din Săcele