Autoritatile incep astazi distribuirea cardurilor de sanatate. Cum arata si cand le vom putea folosi

×
Codul embed a fost copiat

Distributia cardului national de sanatate - care va fi utilizat de la prima vizita la medic - incepe vineri, dupa sapte ani de amanari, la Posta urmand sa fie trimise 600.000-700.000 de carduri pe zi.

Citeste in acest material:

═► Cand incepe distribuirea cardurilor de sanatate in Bucuresti si in tara

═► Cum arata cardul national de sanatate

═► Cum poti intra in posesia cardului national de sanatate

Citește și
riscograma
Romanii, prea ocupati pentru a avea grija de propria sanatate. Nici macar 1% nu au beneficiat de riscograma GRATUITA
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

═► Cum folosesti cardul national de sanatate

═► Ce informatii vor fi stocate pe cipul electronic al cardului national de sanatate

Cardurile de sanatate vor fi distribuite in 20 de zile lucratoare de la primire, a anuntat miercuri 17 septembrie 2014 Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Potrivit acordului-cadru incheiat intre CNAS si Posta Romana, precum si contractelor subsecvente cu casele de asigurari de sanatate pentru distribuirea cardului national de sanatate, de vineri 19 septembrie 2014 incepe procesul de predare-primire a cardului national de sanatate.

Posta Romana va prelua, sorta, transporta si distribui cardurile nationale de asigurari de sanatate. Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate in reteaua postala cate 600.000-700.000 de carduri pe zi, in cinci transe pentru fiecare judet. In 20 de zile lucratoare de la receptionarea cardurilor de sanatate, Posta Romana se obliga sa distribuie cardul de sanatate catre asigurati.

Cand incepe distribuirea cardurilor de sanatate in Bucuresti si in tara

Incepand din 19 septembrie 2014, operatorii postali vor incepe distribuirea cardului catre asiguratii cu varsta peste 18 ani. Primele carduri vor fi primite de bucuresteni. In 22 septembrie 2014 va incepe distribuirea cardului, concomitent, in mai multe judete din tara.

Procesul de distribuire va continua in luna octombrie 2014 pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care au fost tiparite cardurile nationale de sanatate.

Cum arata cardul national de sanatate

Cardul national de sanatate arata exact ca un card bancar, cu un cip incorporat. La vedere vor fi scrise numele si prenumele, un cod de asigurat, un numar al cardului si data expirarii.

Prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie din 2015. Cardul national va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Cum poti intra in posesia cardului national de sanatate

Cardul de sanatate va fi inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat, acesta va fi inapoiat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul.

Avizul pe care operatorul postal il lasa la domiciliul asiguratului, in cazul in care nu va fi gasit, va contine numarul de telefon al factorului postal, astfel incat asiguratul sa il poata contacta pentru a stabili intervalul orar in care poate reveni in zilele urmatoare pentru a-i preda cardul de sanatate. Daca in cele 20 de zile lucratoare prevazute cardul nu a putut fi predat, asiguratul poate sa il ridice personal de la casa de asigurari in a carei evidenta se afla, dupa 10 zile lucratoare, termen pe care Posta Romana il are la dispozitie pentru a preda cardul casei de asigurari. 

Tiparirea si distribuirea cardului national vor continua in urmatorii patru ani, pentru persoanele care vor implini varsta de 18 ani si/sau vor dobandi calitatea de asigurat. Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme depistate in functionarea acestei solutii informatice.

CNAS a transmis o circulara catre casele de asigurari de sanatate prin care le solicita sa informeze furnizorii de servicii medicale cu care se afla in relatie contractuala despre stadiul de implementare a cardului national. In acest sens, este necesar ca furnizorii sa achizitioneze cititoarele de carduri, astfel incat cardul national sa poata fi utilizat atunci cand asiguratii il vor prezenta.

Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, incepand de anul viitor, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului national.

Cum folosesti cardul national de sanatate

Cardul de sanatate primit acasa de asigurat este inactiv. Dupa ce va intra in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, pin-ul de transport al cardului national (0000) va fi schimbat cu un pin personalizat, format dintr-o combinatie de patru cifre. Pin-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient.

Personalizarea pin-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest pin va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.

Ce informatii vor fi stocate pe cipul electronic al cardului national de sanatate

Cardurile nu vor contine date medicale, asa cum era prevazut initial, ci numai informatii legate de identitatea posesorului. Cardul va avea un CIP electronic, unde vor fi stocate doar CNP-ul posesorului, un cod de identificare in sistem si nicio informatie legata de grupa de sange, RH-ul, alergii sau boli cronice. Introducerea altor date suplimentare pe cardul de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului. 

Potrivit Legii sanatatii nr. 95/2006, cardul national de sanatate trebuia sa fie introdus pana la sfarsitul lui 2007, insa a fost amanat pana in 2014. Un prim proiect-pilot a fost implementat la sfarsitul lui 2012, in judetul Arad. Din iunie 2014, in cadrul unui al doilea proiect-pilot, cardul a fost distribuit pentru 8.000 de pacienti care fac dializa, din 79 de centre private.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sanatatea romanilor, afectata de datoriile Romaniei catre spitalele din UE. Conditiile impuse de clinici pentru noi
Sanatatea romanilor, afectata de datoriile Romaniei catre spitalele din UE. Conditiile impuse de clinici pentru noi

Romania este datoare vanduta spitalelor din Uniunea Europeana. Pentru ca nu am platit peste 200 de milioane de euro in 31 de tari, bolnavii nostri sunt cei care patimesc

Romanii, prea ocupati pentru a avea grija de propria sanatate. Nici macar 1% nu au beneficiat de riscograma GRATUITA
Romanii, prea ocupati pentru a avea grija de propria sanatate. Nici macar 1% nu au beneficiat de riscograma GRATUITA

Dezinteres pentru sanatate! Mai putin de unu la suta dintre asigurati au beneficiat pana acum de riscograma gratuita oferita de stat, care presupune consultatii si, eventual, analize sau investigatii.

Autoritatile au anuntat ca vor incepe sa imparta cele 12.6 milioane de carduri de sanatate. Cand vor ajunge la destinatari
Autoritatile au anuntat ca vor incepe sa imparta cele 12.6 milioane de carduri de sanatate. Cand vor ajunge la destinatari

Dupa o intarziere de 7 ani cardurile nationale de sanatate vor fi impartite romanilor. Incepind din aceasta luna 13, 6 milioane de carduri vor fi distribuite prin posta asiguratilor cu confirmare de primire.
 

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.