Disputa pe reteta salamului de Sibiu!

×
Codul embed a fost copiat

Intr-un moment in care marcile romanesti pot sa devina branduri profitabile pe piata Uniunii Europene, producatorii de mezeluri fac demersuri pentru autorizarea produsului.

 

Fratii Dozzi au inceput in 1910 fabricarea salamului dupa reteta lor. Prima denumire a fost "touring", iar apoi salam de iarna. Din 1932, acestia au schimbat denumirea in "Salam de Sibiu", pentru ca la vremea respectiva vama cu imperiul austro-ungar se intindea de la Sibiu pana la Sinaia.
 

Astazi, salamul de Sibiu este facut in aproape toate unitatile de mezeluri din tara. 17 producatori au cerut inregistrarea marcii la OSIM. Doar doua companii au obtinut marca Sibiu si marca Sibiu brand. Toti ceilalti care au cerut protectie pentru denumirea "Salam de Sibiu", fie au fost respinsi, fie sunt contestati si se plimba prin tribunale.

In paralel cu disputa de la OSIM, se poarta una pentru inscrierea si recunoasterea retetei pe plan european. In competitie au intrat sapte producatori, care s-au asociat si cer recunoasterea brandului, dar un coleg de breasla pretinde ca ar fi recuperat o reteta originala de la 1935.

Citește și
lapte
Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Expertii comunitari vor da o solutie in acest conflict.

Salamul de Sibiu a fost apreciat inca de la intrarea sa pe piata. In 1921 era servit la dineurile regale, din 1947 a fost introdus in meniurile bufetelor de la partidul comunist, iar dupa revolutie a devenit nelipsit din restaurante.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
E targ bio la Muzeul Taranului Roman!
E targ bio la Muzeul Taranului Roman!

Sa mancam, sa ne imbracam sau sa gandim bio!Sau mai bine zis indemnul adeptilor traiului sanatos, pe romaneste al celor care cred ca cea mai buna mancare din lume nu contine niciun gram de conservanti.

Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!
Mancam mai putine produse lactate si mai ieftine!

Cifrele Ministerului Agriculturii arata ca cei mai importanti producatori de pe piata au inregistrat o scadere a vanzarilor cu 20%, in primele luni ale anului, iar jumatate dintre procesatori sunt in pericol de faliment.

Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza
Agricultorii romani, sfatuiti sa cultive produse bio pe timp de criza

Suntem de invidiat! Romania are in acest moment un potential de agricultura ecologica de 10 ori mai mare decat cel utilizat. Remarca au facut-o expertii de la Bruxelles, care le recomanda fermierilor sa cultive produse bio, in vremuri de criza.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.