In urma cu un secol erau vestite, acum au ajuns in paragina. Primar: "Pentru ca nu am dorit sa trec la alt partid"

×
Codul embed a fost copiat

Vestite in secolul trecut, Baile Balneare Beltiug din Satu Mare zac in nepasare si ruina. In 1986, statiunea a fost demolata pentru a fi reconstruita, dar acest lucru nu s-a mai intamplat, desi autoritatile au obtinut de cateva ori finantare.

Acum, oficialii si cativa investitori spre sa termine cladirile incepute.

Cladirile parasite de peste 20 de ani sunt martori ai incompetentei si neputintei autoritatilor din Beltiug.

Cineva a scris pe un panou "cainii musca!", langa un caine imbatranit si el in lantul de un metru in care sta legat. De la biroul sau, paznicul pare si el deznadajduit.

Localitatea sta pe o mina de aur: izvoare de ape minerale.

Citește și
bai Anul Nou
Zeci de mii de curajosi au sarbatorit Anul Nou in apele inghetate. "Prima data simti ca mori, apoi este senzational"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Paznic: "Asta ii buna si pentru ficat, pentru stomac e buna, daca o bei. Ceva oameni mari au zis ca e buna de baut!"

Apele tamaduitoare au devenit cunoscute inca din 1736, cand s-a infiintat statiunea, dupa colonizarea svabilor - etnici germani proveniti din zona numita astazi Bavaria.

Statiunea din Beltiug a functionat pana in 1986, cand comunistii au demolat cladirile, ca sa le refaca, dar n-au mai apucat.

Zece ani mai tarziu s-au alocat bani de la Guvern pentru un hotel de 86 locuri de cazare si un bazin in aer liber de 700 de metri patrati. Dupa un an, finantarea s-a oprit si totul a ramas in paragina.

In 2003 printr-un proiect PHARE de 4 milioane de euro s-au asfaltat drumurile si s-a ridicat o statie de epurare. Apoi lucrarile s-au oprit.

Bartok-Gurzau Ioan, primar Beltiug: "In 2011 s-a semnat un contract cu CJ pentru finalizarea statiunii, din pacate lucrurile au tergiversat si suntem in faza in care de atunci nu s-a intamplat nimic.

Primii bani au fost alocati dupa alegerie locale, dar banii au fost retrasi, si in 2014 s-a alocat o alta suma, dar inainte de alergeile prezidentiale s-a retras suma, fiindca eu nu am dorit sa trec la alt partid. Nu a fost vointa politica. "

Nemultumiti, localnicii se plang ca nu au nici macar apa curenta, canalizare ori gaze naturale.

Localnic: "Apa de la fantana o luam. Ca nu mai sunt tevile."

Localnic german: "Canalizare nu avem si avem tevile de apa bagate insa nu functioneaza ca s-a stricat ceva la bazin si acum se cearta cine e de vina."

Omul a povestit si de trecutul glorios al statiunii.

Localnic german: "Eu cu nevasta am fost ultima data la bai in urma cu 30 ani si dupa s-a terminat. Noi suntem plecati in Germania si acum suntem in concediu. A trecut timpul si ei n-au facut nimic. S-au investit bani,  s-au folosit mult baile, bunicii nostri au fost tratati si au avut unde sa iasa din sat".

Potrivit unor analize, apa de la Beltiug este indicata in afectiuni reumatismale, articulare, degenerative si ginecologice. Autoritatile sustin ca vor incerca sa termine lucrarile cu fonduri europene. Dar n-au spus si cand.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Sunt considerate
Sunt considerate "Izvoarele de aur" si atrag turisti din toata Europa. Surpriza pe care o au cei care ajung la Baile Olanesti

O gramada de probleme sufoca turismul balnear romanesc din care statul ar putea scoate bani frumosi, dar autoritatilor nu le pasa, asa ca sunt cazuri in care dintr-o baza de tratament lipseste chiar tratamentul.

Zeci de mii de curajosi au sarbatorit Anul Nou in apele inghetate.
Zeci de mii de curajosi au sarbatorit Anul Nou in apele inghetate. "Prima data simti ca mori, apoi este senzational"

Dornici sa le mearga bine in Noul An, zeci de mii de curajosi din intreaga lume au facut baie in apele reci ca gheata, in marile orase din Europa, dar si din America de Nord.

Un barbat de 37 de ani s-a inecat in Dambovita, dupa ce a intrat sa se scalde:
Un barbat de 37 de ani s-a inecat in Dambovita, dupa ce a intrat sa se scalde: "Mi-a zis bai, vreau sa fac si eu o baie"

Un barbat de 37 de ani a murit, vineri noapte, inecat in Dambovita, in zona Grozavesti.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.