Delicatesele ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat
Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac loc şi în bucătăria noastră.
Unele păstrăvării au propriile afumători unde peștele este pregătit cu fum de prun sau de fag. Alţi producători mai îndrăzneţi aduc somon din Norvegia şi îl pregătesc după reţete scandinave.
La 50 de kilometri de Sibiu, la poalele Munţilor Făgăraş, turiştii sunt atraşi de mirosul preparatelor din peste. Vedeta este păstrăvul: la grătar, în tigaie sau afumat.
Patronii acestei păstrăvarii au mizat şi pe păstrăvul afumat la lemn de carpen şi fag.
Pe lângă păstrăvul românesc, turiştii pot savura şi păstrăvul curcubeu, care costă 80 de lei kilogramul.
Client: "Se simte fumul de pădure, de lemn, e combinaţie de proaspăt şi sănătos".
Cătălin are 33 de ani şi a muncit în Norvegia 10 ani într-o fabrică de procesare a peştelui. Spune că odată întors în Maramureş a dat lovitură după ce a decis să importe somon Norvegian şi să îl proceseze în ţară.
La malul mării pescarii pregătesc tot felul de produse afumate delicioase. La începutul lunii noiembrie, cuptoarele speciale pentru afumat sunt folosite la foc continuu. Lufarul şi sprotul sunt peştii cei mai căutaţi.
Dacă vă plac midiile, atunci trebuie să le gustaţi şi pe cele afumate.
Matei Datcu, pescar: "Astea sunt midiile afumate, nu ştiu dacă e invenţia mea, sunt multe midii afumate în uleiuri".
În medie, pentru un platou de aperitiv veţi plăti 25 de lei.