Schimbarea pregatita de Primarie care ar putea distruge sansele Bucurestiului de a deveni capitala Europeana in 2021

Ultimul update: Joi 28 Ianuarie 2016 07:04
Data publicarii: Luni 25 Ianuarie 2016 22:18
Categorie: Social

Arcub, institutia care coordoneaza candidatura capitalei, risca sa fie transformata de primarie din centru cultural in institutie de spectacole si proiecte.

Practic, echipa care a dus Bucurestiului in faza finala a competitiei ar urma sa fie schimbata, ceea ce ar afecta sansele orasului de a castiga competitia - o spun chiar expertii internationali.

Pe de alta parte, primaria Capitalei sustine ca masura vine sa eficientizeze activitatea Arcub, nu sa o incurce.

Propunerea Primariei Capitalei se refera la schimbarea statutului ARCUB din institutie publica de cultura, de interes local, in institutie de spectacole si proiecte.

Mihaela Paun, directorul Arcub: "Arcubul a avut cateva victorii: a adus Bucurestiul pe lista scurta, a reusit sa faca aceasta minunatie de cladire, a reusit sa faca o serie de evenimente si festivaluri importante si in momentul cand ar trebui sa intram sub aceasta lege si sa respectam strict litera legii, noi devenim poate un teatru. Practic, activitatea Arcubului se restrange"

Barbatul care a ucis un taximetrist pentru ca n-avea bani sa achite cursa, prins dupa 5 ani. Ce a facut in tot acest timp

Alex Ichim, purtator de cuvant al PMB: "Aceasta decizie vine sa eficientizeze activitatea Arcubului. Institutie de spectacole, de proiecte, presupune organizarea atat de spectacole, cat si gestionarea de proiecte multianuale, cum ar fi aceasta competitie pentru Bucuresti - Capitala Culturala."

Candidatura in sine are o miza uriasa: orasul castigator va primi zeci de milioane de euro din banii publici pentru implementarea proiectului si alte zeci de milioane din fonduri europene pentru infrastructura.

Daca propunerea va trece de votul consiliului general, pentru ca vorbim despre reorganizarea unei institutii, conducerea actuala Arcub va fi automat schimbata. Asta inseamna ca echipa care s-a ocupat pana in prezent de proiectul "Bucuresti Capitala Culturala Europeana 2021" nu va mai putea duce la bun sfarsit obiectivul stabilit.

Ceea ce ar periclita decisiv sansele Bucurestiului, spun specialistii si artistii care s-au ocupat de acest proiect.

Trevor Davis, secretar general al proiectului Copenhaga Capitala Culturala: "Orice antrenor de fotbal ar spune: nu trebuie sa schimbi echipa castigatoare si in orasul asta sunt destul de multe echipe pierzatoare pe care ar trebui sa va concentrati. In acest moment, orice schimbare majora in acest proces ar deraia orice sansa a orasului de a castiga aceasta competitie"

Svetlana Carstean, scriitor si curator: "Sunt implicit niste promisiuni acolo, niste angajamente. Avem nevoie de continuitate si de coerenta."

Propunerea va fi supusa votului maine, in Consiliul General, iar mai multi reprezentanti ai lumii culturale si-au anuntat prezenta in fata Primariei pentru a protesta.

Locul unde s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, ajuns in paragina. Istoria zilei de 24 ianuarie 1859. GALERIE FOTO

Locul unde s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane, ajuns in paragina. Istoria zilei de 24 ianuarie 1859. GALERIE FOTO

copii, protectia copilului, paduchi, igiena, asistenti maternali, mizeri, damvovita, 6 frati

6 frați, nespălați și plini de păduchi, ținuți fără mâncare, luați din familia lor

Cum au reacționat românii la un clip cu o femeie de culoare care poartă ie tradițională. VIDEO

Angajații DGASPC din Vaslui foloseau telefoanele de serviciu pentru a apela liniile erotice

Planul prin care bijuteriile arhitecturale ale Timișoarei au fost reabilitate

Oamenii care îşi decorează casele mai devreme pentru sărbători sunt mai fericiţi

Mai mulți romi au protestat în Baia Mare, nemulțumiți de noile locuințe sociale

spital, pacient

Bărbatul care și-a înjunghiat iubita în spital spune că a făcut o criză de gelozie

Economiile unei pensionare, returnate de un șofer de maxi-taxi

Un orădean a returnat un portofel găsit în gunoi. Câți bani i-a dat proprietarul

25 de copii din Buzău, botezați simultan

300 de elevi din Iași întind o mână de ajutor copiilor din familii sărace

O deputată vrea să schimbe legea hărțuirii sexuale. Mărturiile tinerelor hărțuite pe stradă