Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Schimbarea pregatita de Primarie care ar putea distruge sansele Bucurestiului de a deveni capitala Europeana in 2021

Embed:

Arcub, institutia care coordoneaza candidatura capitalei, risca sa fie transformata de primarie din centru cultural in institutie de spectacole si proiecte.

Practic, echipa care a dus Bucurestiului in faza finala a competitiei ar urma sa fie schimbata, ceea ce ar afecta sansele orasului de a castiga competitia - o spun chiar expertii internationali.

Pe de alta parte, primaria Capitalei sustine ca masura vine sa eficientizeze activitatea Arcub, nu sa o incurce.

Propunerea Primariei Capitalei se refera la schimbarea statutului ARCUB din institutie publica de cultura, de interes local, in institutie de spectacole si proiecte.

Mihaela Paun, directorul Arcub: "Arcubul a avut cateva victorii: a adus Bucurestiul pe lista scurta, a reusit sa faca aceasta minunatie de cladire, a reusit sa faca o serie de evenimente si festivaluri importante si in momentul cand ar trebui sa intram sub aceasta lege si sa respectam strict litera legii, noi devenim poate un teatru. Practic, activitatea Arcubului se restrange"

Alex Ichim, purtator de cuvant al PMB: "Aceasta decizie vine sa eficientizeze activitatea Arcubului. Institutie de spectacole, de proiecte, presupune organizarea atat de spectacole, cat si gestionarea de proiecte multianuale, cum ar fi aceasta competitie pentru Bucuresti - Capitala Culturala."

Candidatura in sine are o miza uriasa: orasul castigator va primi zeci de milioane de euro din banii publici pentru implementarea proiectului si alte zeci de milioane din fonduri europene pentru infrastructura.

Daca propunerea va trece de votul consiliului general, pentru ca vorbim despre reorganizarea unei institutii, conducerea actuala Arcub va fi automat schimbata. Asta inseamna ca echipa care s-a ocupat pana in prezent de proiectul "Bucuresti Capitala Culturala Europeana 2021" nu va mai putea duce la bun sfarsit obiectivul stabilit.

Ceea ce ar periclita decisiv sansele Bucurestiului, spun specialistii si artistii care s-au ocupat de acest proiect.

Trevor Davis, secretar general al proiectului Copenhaga Capitala Culturala: "Orice antrenor de fotbal ar spune: nu trebuie sa schimbi echipa castigatoare si in orasul asta sunt destul de multe echipe pierzatoare pe care ar trebui sa va concentrati. In acest moment, orice schimbare majora in acest proces ar deraia orice sansa a orasului de a castiga aceasta competitie"

Svetlana Carstean, scriitor si curator: "Sunt implicit niste promisiuni acolo, niste angajamente. Avem nevoie de continuitate si de coerenta."

Propunerea va fi supusa votului maine, in Consiliul General, iar mai multi reprezentanti ai lumii culturale si-au anuntat prezenta in fata Primariei pentru a protesta.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 25 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Capitala Culturala, Bucuresti, Primaria Capitalei, Arcub,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed