Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cum poti sa iti incalzesti casa iarna, dar sa nu platesti nimic? Romanii au gasit solutia

Embed:

Care este visul oricarui roman in prag de iarna? Daca se poate sa fie cald in casa, dar el sa nu plateasca nimic. Nu-i imposibil in cazul celor care au sobe, seminee, dar mai ales centrale speciale care merg cu paie si balegar.

Cei care s-au informat isi fac acum singuri peletii in gospodarie si intr-adevar nu-i costa un leu, mai ales daca au animale care sa le produca materia prima.

Un domn a gasit solutia ca sa nu plateasca nimic pentru incalzire. A cumparat de pe internet o masinarie care il ajuta sa isi faca singur materialul de foc pentru iarna. Adica peleti de dimensiunea unor mucuri de tigara, din balegar si paie. A dat 600 de euro pe utilaj, iar gunoiul il ia din ferma de chinchila pe care o are de cativa ani.

In principiu, produce doar pentru consumul propriu, dar tot ce-i ramane in plus e de vanzare.

Un sac de 20 de kilograme costa 10 lei. Pentru o locuinta de 150 mp, incalzirea cu peleti din biomasa nu depaseste 350 de lei lunar, adica jumatate fata de costurile unei centrale termice pe gaz. Nu-i costa nimic pe cei care au materia prima: isi amortizeaza investitia in 6 luni.

Pentru ca cerere exista, altii au trecut direct la productia industriala. Ion Geaba a construit o fabrica de peleti din paie. Si-a acoperit 70% din cheltuieli cu fonduri europene.

Din acest motiv, tot mai multi romani cauta sa-si cumpere centrale termice ecologice. Mai ales ca si statul pune o parte din suma.

Peletii inlocuiesc practic lemnul de foc, asa ca pot fi folositi in locurile in care arde lemnul sau carbunele. Adica nu doar in centrale speciale, ci si in sobe obisnuite sau seminee.

 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 21 Noiembrie 2011
Citeste mai multe despre: incalzire,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed