Cum îşi trăiesc bătrâneţea jumătate dintre bunicii noştri. Nu au bani pentru activităţi culturale

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Duminica 03 Septembrie 2017 18:40
Categorie: Social

În timp ce vârstnicii din Europa Occidentală îşi petrec anii de pensie cutreierând lumea, ai noştri ajung cel mult în parcuri, dar mai des prin pieţe.

Este concluzia tristă a barometrului de consum cultural, care ne arată că aproape jumătate dintre bunicii noştri nu au bani pentru nimic, cu atât mai puţin să meargă la teatru, film ori muzee.

Pe de altă parte, nici societatea sau modelele culturale moştenite nu îi încurajează la o viaţă activă.

Aceşti bunici nu sunt ai noştri. Sunt din alte ţări europene, unde veniturile, dar şi stilul de viaţă, îi trimit pe vârstnici la plimbare, la propriu, după pensionare. Ai noştri cresc nepoţi, se plimbă prin parc, dacă au unde, sau îşi găsesc de lucru prin pieţe.

42 la sută dintre cei peste 65 de ani spun că nu au bani pentru activităţi culturale, 21 la sută se plâng că îi împiedică starea de sănătate, iar 12 la sută, vârstă.

In Romania batranetea inseamna singuratate si boala. Autoritatile inchid ochii in fata unuia dintre cele mai cumplite abuzuri

Când vine vorba de pasiuni, 68 la sută dintre vârstnici spun că nu au practicat niciun fel de activitate după pensionare. Iar celelalte hobby-uri ocupă un loc nesemnificativ în viaţă bătrânilor noştri. Doar 4 la sută călătoresc, alţi 4 la sută fac sport, iar 3 la sută merg la dans.

Mai trist este că rudele şi prietenii sunt mai degrabă absenţi din viaţă vârstnicilor. Doar 5 la sută au activităţi în comun, o dată pe luna, cu prietenii, iar când vine vorba de familie procentul este de 30 la sută.

Cei mai mulţi dintre seniori au declarat că universul lor relaţional este alcătuit în principal din doctori, asistente medicale, preoţi şi lucrători comerciali.

Ce este de făcut? România a elaborat un proiect de strategie pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice, aplicabil până în 2020, dar măsurile propuse nu vor avea efect prea curând.

Sociologii spun că e important că vârstnicii să fie integraţi cât mai mult în viaţă societăţii prin slujbe temporare ori activităţi de voluntariat.

Vârstnicii admit că este esenţial să ai o ocupaţie, după pensionare.

În România trăiesc 3,5 milioane de oameni de peste 65 de ani. Reprezintă 15 la sută din populaţia ţării, dar se estimează că până la 2060 se va ajunge la 30 la sută.

Conform EUROSTAT speranţa la o viaţă sănătoasă a românilor este mult mai scăzută că în Uniunea Europeană.

Dezamagire pentru pensionarii care vor sa ajunga la tratament in statiuni, gratuit sau redus. Sunt doar 200.000 de bilete

Dezamagire pentru pensionarii care vor sa ajunga la tratament in statiuni, gratuit sau redus. Sunt doar 200.000 de bilete

elevi

Avertisment de la profesori: implicarea excesivă a părinților în școala copiilor poate dăuna

Mesajul unei mame: ”175 de zile de când copilul meu este tratat de Statul Român cu promisiuni”

Cât au ajuns să-i coste pe părinți meditațiile copiilor. ”La ce se face la şcoală”

Mii de furturi din case au loc în fiecare an. Ce greșeală fac românii

Alexandru Arșinel a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei

Gestul generos al unor tineri din Pitești. Darurile au fost înfăşurate pe copaci

migranti

Doi migranţi irakieni, dispăruți dintr-un centru din Galați. Autoritățile cred că au fugit din România

Pacient de la Socola, desfigurat de un alt pacient. Familia acuză angajații

Mobilizare pe Facebook, la Timișoara, pentru donare de sânge

Un medic rezident are nevoie de ajutor pentru a trăi: ”Îmi doresc să salvez vieţi”

Elevii români, despre opera lui Mihai Eminescu: ”Exprimările lui sunt prea siropoase”

După București, Clujul ar putea fi primul oraș din țară cu metrou