Cum îşi trăiesc bătrâneţea jumătate dintre bunicii noştri. Nu au bani pentru activităţi culturale

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Duminica 03 Septembrie 2017 18:40
Categorie: Social

În timp ce vârstnicii din Europa Occidentală îşi petrec anii de pensie cutreierând lumea, ai noştri ajung cel mult în parcuri, dar mai des prin pieţe.

Este concluzia tristă a barometrului de consum cultural, care ne arată că aproape jumătate dintre bunicii noştri nu au bani pentru nimic, cu atât mai puţin să meargă la teatru, film ori muzee.

Pe de altă parte, nici societatea sau modelele culturale moştenite nu îi încurajează la o viaţă activă.

Aceşti bunici nu sunt ai noştri. Sunt din alte ţări europene, unde veniturile, dar şi stilul de viaţă, îi trimit pe vârstnici la plimbare, la propriu, după pensionare. Ai noştri cresc nepoţi, se plimbă prin parc, dacă au unde, sau îşi găsesc de lucru prin pieţe.

42 la sută dintre cei peste 65 de ani spun că nu au bani pentru activităţi culturale, 21 la sută se plâng că îi împiedică starea de sănătate, iar 12 la sută, vârstă.

In Romania batranetea inseamna singuratate si boala. Autoritatile inchid ochii in fata unuia dintre cele mai cumplite abuzuri

Când vine vorba de pasiuni, 68 la sută dintre vârstnici spun că nu au practicat niciun fel de activitate după pensionare. Iar celelalte hobby-uri ocupă un loc nesemnificativ în viaţă bătrânilor noştri. Doar 4 la sută călătoresc, alţi 4 la sută fac sport, iar 3 la sută merg la dans.

Mai trist este că rudele şi prietenii sunt mai degrabă absenţi din viaţă vârstnicilor. Doar 5 la sută au activităţi în comun, o dată pe luna, cu prietenii, iar când vine vorba de familie procentul este de 30 la sută.

Cei mai mulţi dintre seniori au declarat că universul lor relaţional este alcătuit în principal din doctori, asistente medicale, preoţi şi lucrători comerciali.

Ce este de făcut? România a elaborat un proiect de strategie pentru promovarea îmbătrânirii active şi protecţia persoanelor vârstnice, aplicabil până în 2020, dar măsurile propuse nu vor avea efect prea curând.

Sociologii spun că e important că vârstnicii să fie integraţi cât mai mult în viaţă societăţii prin slujbe temporare ori activităţi de voluntariat.

Vârstnicii admit că este esenţial să ai o ocupaţie, după pensionare.

În România trăiesc 3,5 milioane de oameni de peste 65 de ani. Reprezintă 15 la sută din populaţia ţării, dar se estimează că până la 2060 se va ajunge la 30 la sută.

Conform EUROSTAT speranţa la o viaţă sănătoasă a românilor este mult mai scăzută că în Uniunea Europeană.

Dezamagire pentru pensionarii care vor sa ajunga la tratament in statiuni, gratuit sau redus. Sunt doar 200.000 de bilete

Dezamagire pentru pensionarii care vor sa ajunga la tratament in statiuni, gratuit sau redus. Sunt doar 200.000 de bilete

donare de sange

Studenții din Cluj, mobilizați pentru a dona sânge. „E o cauză nobilă”

Satul din Alba unde jumătate dintre locuitori şi-au făcut solarii. Cât câştigă lunar

Moment de reculegere pentru victimele accidentelor rutiere, în Bistrița

1 din 5 studenți are probleme emoționale: teamă, anxietate și depresie

O familie, care a rămas fără locuință în prag de iarnă, are nevoie de ajutor

Campanie de prevenție în licee. Elevii simulează efectul alcoolului si al drogurilor asupra șofatului

Bone animale

Bonele pentru animale, tot mai căutate în România. Cât plătesc stăpânii patrupedelor

Primăria Capitalei o să angajeze 2000 de funcționari. Actualii angajați amenință cu greva

„Porcul somon”, printre preferințele consumatorilor. Fermierii, încurajați să-i crească

Cinefilii s-au delectat cu specialități din rață la film. Prețul unui bilet la cinema-culinar

Reacția Poștei Române după ce mesajul unui bărbat căruia i s-a cerut adeverinţă pentru livrarea unui colet s-a viralizat

Magazinele au intrat în competiția vitrinelor de Crăciun, încă din noiembrie