Oamenii au asteptat ore intregi la coada la Patriarhie pentru agheasma. "Pui niste bani in apa si te speli pe fata"

×
Codul embed a fost copiat

Mii de credinciosi au indurat frigul si ninsoarea abundenta si au stat ore intregi la coada, vineri pentru a lua apa sfintita de Boboteaza.

Din cauza viscolului, dupa Sfanta Liturghie, Patriarhul Daniel a oficiat slujba cea mare de sfintire a apei - Agheasma Mare, in Catedrala patriarhala, impreuna cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Timotei Prahoveanul, si episcopul de Erzurum, arhimandritul Qais Sadiq, preotul comunitatii crestin ortodoxe arabe din Romania.

Chiar daca apa urma sa fie sfintita la ora 12, oamenii au venit pe Dealul Patriarhiei inca de dimineata si au stat la coada chiar si 5 ore pentru a luat apa sfintita. Si au ascultat slujba in ninsoarea care nu a contenit.

"- N-ati inghetat?
- Nu, nu. parca ne incalzeste slujba"

Momentul mult asteptat - Sfintirea cea mare a apei, nu a mai fost oficiat de Preafericitul Daniel. Alti preoti au iesit din biserica si au sfintit butoaiele pregatite cu apa. Traditia spune ca agheasma trebuie bauta dimineata, pe stomacul gol, timp de 8 zile, pentru ca atat dureaza, de fapt, sarbatoarea de Boboteaza. Fiecare credincios interpreteaza, insa, datina, in stilul sau.

Citește și
boboteaza
10.000 de credinciosi, asteptati de Boboteaza in Constanta. Mesaj pentru credinciosii care se imbulzesc la aghiasma
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"-Dam prin casa, bem si noi 8 zile, ca asa e datina, pentru sanatate, pentru liniste
- Dar de ce trebuie sa beti 8 zile?
- Asa e datina. 8 zile trebuie sa bem ca asa e.
- Dar reprezinta ceva aceasta cifra?
- Reprezinta sanatate, liniste

Cineva din spate: Reprezinta cifra optanica.
- Auziti, dansul stie mai bine.
- Ce anume?
- Cifra optanica a sufletului."

"-Dau prin casa, bem 8 zile din ea
- Dar de ce trebuie sa beti 8 zile?
- Asa este traditia de cand stim noi, pentru sanatate
- Dar ce inseamna 8 zile?
- 8 zile, ce sa insemneze, vesnicia, bem pentru vesnicie."

Un domn insa are o cu totul alta traditie.

"-Pui niste bani in apa asta acolo si te speli pe fata
- Si ce inseamna asta?
- Credinta in Dumnezeu.
- Pai ce legatura au banii cu credinta?
- Pai cum sa nu aiba? Cu apa? Cum sa nu aiba? Are credinta, doamna"

Cei mai multi dintre enoriasi au plecat spre case fericiti, chiar daca nu au lipsiti certurile pe aghiazma.

La finalul slujbei, patriarhul Daniel a indemnat preotii din toate parohiile sa ii ajute pe cei aflati in situatii dificile din cauza vremii.

Pe Patriarh insa oamenii care au stat la cozi l-au putut vedea doar cateva secunde la iesirea din Catedrala. A fost singurul preot acoperit de o umbrela.

"Aceasta sarbatoare este pentru noi izvor de bucurie, pentru ca ne aduce aminte de botezul nostru. Este reinnoirea botezului nostru, nu prin repetarea botezului, ci prin improspatarea lui atunci cand gustam din apa sfintita si ne stropim casele", a spus Patriarhul.

El a precizat ca Agheasma Mare are trei mari puteri. "Mai intai putere curatitoare si sfintitoare a sufletelor si a trupurilor si putere vindecatoare de boli sufletesti si trupesti si putere izgonitoare sau eliberatoare de duhuri necurate", a explicat inaltul ierarh.

Potrivit Intaistatatorului BOR, Agheasma Mare aduce aminte nu doar de botezul fiecaruia, ci si de botezul poporului roman, "care nu are un an al crestinarii ca alte popoare, fiindca n-a fost crestinat la comanda, ci printr-un proces inceput cu Sfantul Apostol Andrei, Apostolul romanilor, si continuand de-a lungul veacurilor cand noi ne formam ca popor nou in istorie, din geto-daci si romani".

"De aceea, am rezistat in fata multor popoare migratoare, navalitoare, in fata multor incercari pentru ca am fost crestinati adanc, ca sa rezistam in timp. Si Dumnezeu, datorita credinciosiei noastre fata de Hristos, ne-a ajutat sa trecem prin suferinte, necazuri, incercari si sa simtim si bucuria Invierii lui Hristos in viata poporului roman", a spus Patriarhul.

La sfarsitul slujbei, apa sfintita din cele 20 de butoaie - peste 12.000 de litri de apa de la izvorul din Gradina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei - a fost oferita sutelor de credinciosi prezenti la ceremonie.

La Cluj sute de credinciosi au venit la biserica pentru sfanta liturghie, cu bucurie si credinta in suflet. Slujba de Boboteaza a fost oficializata si anul acesta de Mitropolitul Clujului Andrei Andreicut. Frigul i-a pus insa la grea incercare pe enoriasi.

Femeie: "Pentru credinta, miscam si muntii din loc. Credinta imi da o putere nemarginita."

Pentru a evita imbulzeala in momentul impartirii sticlelor cu agheasma, si mai ales pentru ca enoriasii sa nu stea prea mult in frig, Mitropolia Clujului a organizat doua culoare.

Mitropolia din Cluj a pregatit peste 20.000 de sticle cu apa sfintita pentru credinciosii care s-au pus la coada inca de la primele ore ale diminetii si care au infruntat ninsoarea si cele minus opt grade din termometre.

La Constanta crucea a fost aruncata in apele marii, dar nu in zona Cazinoului, asa cum se intampla de obicei. Din cauza ca tot judetul se afla sub cod rosu, iar valurile sunt foarte mari, depasesc 12 metri inatime la tarm, ceremonialul s-a tinut in Portul Tomis unde zona este protejata de diguri.

Sarbatoarea de Boboteaza aminteste de Botezul Mantuitorului Iisus in apa Iordanului si inceputul misiunii Sale dumnezeiesti pe pamant.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Arhiepiscopul Tomisului, cercetat de DNA pentru luare de mita, a
Arhiepiscopul Tomisului, cercetat de DNA pentru luare de mita, a "furat" startul in cazul traditiei de Boboteaza

Credinciosii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc vineri Boboteaza, iar apele Dunarii au fost sfintite inca de joi, din ajun.

10.000 de credinciosi, asteptati de Boboteaza in Constanta. Mesaj pentru credinciosii care se imbulzesc la aghiasma
10.000 de credinciosi, asteptati de Boboteaza in Constanta. Mesaj pentru credinciosii care se imbulzesc la aghiasma

Asta chiar daca meteorologii au anuntat ca vor fi resimtite -20 de grade Celsius. Arhiepiscopia Tomisului a pregatit 170 de mii de sticle cu aghiasma si ii roaga pe enoriasi sa nu se imbulzeasca pentru ca apa va ajunge pentru toti.

Apele Dunarii, sfintite in ajun de Boboteaza. Singurul barbat care a reusit fara probeme sa recupereze crucea aruncata in apa
Apele Dunarii, sfintite in ajun de Boboteaza. Singurul barbat care a reusit fara probeme sa recupereze crucea aruncata in apa

Apele Dunarii au fost sfintite in ajun de Boboteaza. Arhiepiscopul Tomisului a furat startul si a mers la Harsova, unde a tinut ritualul aruncarii celor trei cruci in fata a sute de credinciosi.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.