Comparatia Romania - Franta care scoate la iveala un viitor sumbru pentru noi. Dupa 1990, am pierdut lupta demografica

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 19:00
Categorie: Social

Scaderea populatiei este un pericol major care pandeste Romania, spun specialistii in demografie, care avertizeaza ca in ultimii 25 de ani numarul romanilor a scazut cu 14 la suta.

Asta si pentru ca autoritatile nu au luat masuri care sa incurajeze familiile sa faca mai multi copii. Institutul National de Statistica a facut o paralela intre Romania si Franta, din care se vede clar ce decizii pe termen mediu si lung au functionat in Hexagon. Franta este numarul 1 in Europa la cresterea demografica.

Din 1960 pana in 90 Romania si Franta erau umar la umar la cresterea populatiei: un plus de 25-26 la suta. Din 1990 incoace, francezii s-au incapatanat sa mentina ritmul de crestere si acum sunt mai multi cu 13%. Noi, mai putini cu 14%. Intr-adevar, ei au multi imigranti, iar de la noi au emigrat foarte multi. Dar strict legat de fertilitate, o frantuzoaica naste in medie 2 copii, in vreme ce o romanca doar 1,2. Iar aici NU putem da vina pe emancipare, dar putem da vina pe stat si mai ales pe sistemele de sanatate si educatie. Pentru ca la fiecare o mie de nou-nascuti la noi mor 9, la ei doar 3,5.

Comparatia cu Franta a fost facuta de Institutul National de Statistica, pentru ca e printre putinele state din Uniunea Europeana cu spor natural pozitiv al populatiei.

Reteta frantuzeasca pe termen lung s-a bazat pe masuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii - le-au dat bani parintilor, iar alocatia nu creste electoral, ci odata cu numarul copiilor. Avantajele in natura inseamna o retea de crese si gradinite asezate la mai putin de 1 kilometru departare de orice locuinta. Scutirile de impozite pentru familii ar fi a treia masura esentiala. Niciuna nu este insa cu efect imediat - la ei rezultatele s-au vazut in 50 de ani. La noi, deja sistemul de pensii are probleme cu finantarea, iar specialistii avertizeaza ca vor urma altele si mai mari.

"In 2050, cifra este de 52 de persoane varstnice la 100 de adulti.....o dublare a sarcinii economice? Cum se va putea asigura securitatea economica a populatiei Romaniei in aceste conditii?", se intreaba Vasile Ghetau, centrul de cercetari demografice.

"Vor fi anumite anumite probleme atat in asigurarea serviciilor persoanelor cu varste inaintate, dar si pentru asigurarea pensiilor pentru generatiile viitoare", atrage atentia si Tudorel Andrei, presedintele INS.

Un raport al Academiei Romane arata ca in 2060 populatia Romaniei ar ajunge, in varianta optimista, la 14,3 milioane de locuitori, iar in varianta pesimista la 12,5 milioane de locuitori.

9 fenomene demografice petrecute in 2014 de care nu stiai. ​INFOGRAFIC

9 fenomene demografice petrecute in 2014 de care nu stiai. ​INFOGRAFIC

florentina ene

Tânăra rănită după ce s-a dat cu tiroliana: "M-au lăsat acolo şi au fugit”

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30