Romania "imbatraneste" tot mai repede. Localitatea in care se nasc 5 bebelusi, in timp ce sunt inregistrate 50 de decese

Ultimul update: Vineri 04 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Miercuri 02 Martie 2016 07:48
Categorie: Social

Pentru al doilea an la rand, in Romania numarul batranilor il depaseste pe cel al tinerilor. Avem cu 210.000 mai multi varstnici decat copii sub 14 ani.

Datele au fost publicate marti de Institutul National de Statistica si arata ca tara noastra imbatraneste. Ca sa incurajeze natalitatea, Ministerul Muncii intentioneaza sa elimine plafoanele la indemnizatiile pentru cresterea copilului, dar masura nu este suficienta.

Comuna Stanesti din Gorj este una dintre localitatile "batrane" ale Romaniei. Anual aici se nasc doar 5 bebelusi, in timp ce sunt inregistrate 50 de decese.

Ioana Popescu, localnica: In sat nu mai sunt tineri. Dansa are copilul director la Targu Jiu, femeia asta e singura, dansa e singura, eu sunt singura, pe aici numai babele au ramas

Cele mai batrane localitati sunt in sudul Romaniei si in Ardeal. In aceste zone, varstnicii de peste 65 de ani reprezinta mai mult de 30% din populatia totala.

In 1990 in majoritatea judetelor aveam spor natural pozitiv. In 2014 Ilfov a ramas singurul loc unde numarul nou nascutilor il depaseste pe cel al decedatilor.

Vladimir Alexandrescu, purtator de cuvant: In Romania sunt cu 200.000 mii mai  multe persoane peste 65 de ani decat cei pana in 14 ani. Numarul celor care vor fi apti de munca si vor lucra vor trebui din contributiile lor sa sustine un sistem de pensii pentru un numar mai mare de oameni

Tinerii se casatoresc si fac copii mai tarziu. Daca in ‘90 varsta medie a mamei la prima nastere era de 22 de ani, acum a sarit de 26 de ani. Si putini parinti mai fac doi copii.

Reporter: cati ai ani
Tanara: 24 de ani
Reporter: Ai copii?
Tanara: Nu
Reporter: Iti doresti?
Tanara: Da.
Reporter:  Te-ai gandit asa cam pe la ce varsta?
Tanara:  26-27 de ani, atunci consider eu ca e varsta ideala.

Reporter: Care ar fi pentru tine varsta potrivita?
Barbat: 28-30 de ani, cam pe acolo. Deocamdata sunt conditiile care sunt in tara, banii, tineretul nu prea are ce sa aleaga ca job

Pentru a creste natalitate, institutul de statistica recomanda modelul francez . Statul sa construiasca multe crese si sa reduca impozitele pentru tinerele familii. In 2014 in Romania functionau doar 31 de crese.

Reporter: In cat timp a inceput sa dea rezultate modelul aplicat in Franta?
Vladimir Alexandrescu: In jur de trei decenii.

Pana atunci Ministerul Muncii intentioneaza sa elimine plafoanele la indemnizatiile pentru cresterea copilului. Acum suma maxima este de 3400 de lei pentru 1 an de concediu si 1200 de lei pentru 2 ani.

Mihalea Grecu, director directia politici sociale Ministerul Muncii: “Este intr-adevar o intentie a noastra. Daca eliminam plafoanele maxime ale acestei indemnizatii, nu vom mai avea doua optiuni de concediu, ci o singura optiune respectiv pana la indeplinirea varstei de 2 ani.

Potrivit unor surse guvernamentale eliminarea plafoanelor ar costa jumatate de miliard de lei. Nu se stie daca ministerul Finantelor are resursele necesare pentru a sustine o asemenea masura.

Cum sunt incurajati tinerii danezi sa faca copii. Reclama care a starnit rasete in toata lumea :

Cum sunt incurajati tinerii danezi sa faca copii. Reclama care a starnit rasete in toata lumea : "Fa-o pentru mama ta"

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30

terasa

"Clientul misterios", modalitatea patronilor de a-şi verifica angajaţii

Cea mai mare hartă vie din lume a fost realizată, vineri seară, în judeţul Mureş

Programul "Prima chirie", lansat de Guvern în urmă cu mai bine de două luni, la un pas de eşec