Ce se intampla cu pensiile celor 20.000 de romani care au muncit intr-un mediu toxic toata viata

Ultimul update: Duminica 01 Decembrie 2013 07:27
Data publicarii: Joi 28 Noiembrie 2013 20:50
Categorie: Social

Proiectul de lege care stabileste reintroducerea grupei intai de munca nu a fost supus la vot, desi era pe ordinea de zi.

Unii dintre parlamentari acuza FMI-ul pentru aceasta tergiversare, insa ministrul Muncii infirma. De aceasta initiativa se vor bucura siderurgistii, minerii sau cei care au trudit in mediu toxic.

Reintroducerea grupei intai de munca se discuta in Parlament inca din 2011. Atunci legea a primit aviz negativ din partea Guvernului pentru ca la vremea respectiva nu erau bani in buget. Joi a fost din nou amanata.

Ministerul estimeaza ca sunt 20.000 de romani pentru care in ultimii 3 ani grupa I de munca nu a mai fost recunoscuta. In aceasta categorie intra cei care lucreaza cu focul, in conditii de toxicitate, de noxe ridicate sau la temperaturi extreme ori sunt suprasolicitati fizic sau nervos.

Respectivii ar avea o serie de facilitati: pentru fiecare 6 luni de lucru li s-ar calcula un an de stagiu, orele suplimentare sunt platitie dublu si pot iesi la pensie inainte de termen.

"Am avizat reintroducerea grupei I de munca, pentru ca printr-o lege nedreapta Guvernul nu le-a recunoscut vechime celor care au lucrat in conditiile grele de munca, prin avizul nostru am reintrodus aceasta masura, astfel incat cei care au lucrat in conditii grele, minerit, siderurgie, se incadreaza in grupa I de munca, vor castiga la pensie ani vechime si se vor pensiona mai repede", a declarat Florin Iordache, deputat, presedintele comisiei de Munca

Daca legea ar fi aprobata persoanele care au lucrat in minerit, de pilda, si au stagiul complet de cotizare, de 35 de ani, se pot pensiona cu 12  ani mai devreme. De asemenea, cei care au cotizat 16 ani ca mineri se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.

Efortul bugetar este de circa 200 de milioane de lei, adica de circa 45 de milioane de euro.

Varsta de pensionare, redusa cu 2 ani pentru fiecare nastere. Proiectul care stimuleaza natalitatea

Varsta de pensionare, redusa cu 2 ani pentru fiecare nastere. Proiectul care stimuleaza natalitatea

florentina ene

Tânăra rănită după ce s-a dat cu tiroliana: "M-au lăsat acolo şi au fugit”

Ziua cânepii, sărbătorită într-un sat din Albă. Cum se fac costumele tradiţionale

Avram Iancu continuă aventura de a străbate înot Dunărea de la izvor la vărsare

Muzeul George Enescu

De nu a fost restaurat Muzeul ”George Enescu”, deși statul a primt 7 mil. euro de la BE

Novacul afumat din Ţară Bârsei face profit după certificarea europeană. Recomandarea bucătarului

Noul sediu al Serviciului de Paşapoarte, din mall-ul Plaza România, va fi deschis de luni, de la ora 8.30