Cat de mult adevar contin etichetele produselor alimentare. Rezultatele obtinute dupa ce au fost testate sase alimente

Ultimul update: Sambata 25 Martie 2017 07:49
Data publicarii: Miercuri 22 Martie 2017 21:27
Categorie: Social

Mai multa sare, mai putine proteine si mai multe calorii decat sunt trecute pe etichete. Iata ce au descoperit cei de la Autoritatea Sanitar Veterinara in urma unor teste de laborator.

Oficialii au spus ca unele produse alimentare nu respecta etichetele. Iar diferentele, chiar daca nu sunt mari, ne pot imbolnavi, ne atrag atentia medicii.

5 grame de sare pe zi ar trebui sa manance adultii, spun medicii din toata lumea. Iar pentru copii, cantitatea se reduce la jumatate. Cine tine cont de aceste sfaturi citeste etichetele. Dar ce se intampla cand si acestea mint?

Daca la ceva s-au demonstrat generosi producatorii, atunci vorbim sigur de sare. In cazul acestor 6 alimente, de exemplu, daca aduni ceea ce scrie pe eticheta rezultau 8,45 g sare pe 100 de grame de produs. In realitate, erau 10,79 grame, adica cu 2.34 grame mai mult.

Nutritionist: ”Diferentele nu trebuie sa existe, oricat de putina cantitate ar exista. Un plus de sare si nespecificat pe eticheta inseamna un risc pentru cei care au susceptibilitate la sare sau grasimi. Daca se sare peste cantitatea asta inseamna puseu de hipertensiune, dezechilibrarea persoanelor care au probleme de sanatate.

Conditiile in care recuperatorii de credite pot cere de acum inainte bani de la oameni. Avertismentul oficialilor ANPC

In schimb, au fost taiate grasimile, chit ca cei care le cumparau le cumparau tocmai pentru continutul mare de grasimi. De la 94 de grame de grasimi au ajuns la 78,22, cu aproape 16 grame mai putin.

Toate aceste nereguli au fost constatate de Autoritatea Sanitar Veterinara, care a testat in laborator sute de produse. A vrut sa vada daca producatorii respecta ce scriu pe eticheta. Vestile nu sunt grozave nici pentru cei care tin diete stricte. In cazul unui pachet de unt, de pilda, pe eticheta erau trecute 242 de kilocalorii la 100 de grame, iar analizele au aratat ca sunt 759 de kilocalorii.

Nutritionist: "Capacitatea calorica trebuie sa fie clar stipulata, pentru ca multe persoane se incadreaza in anumite kilocalorii pe zi si orice diferenta inseamna dezechilibrarea dietei respective. Este serios si nu e un moft de a numara caloriile. Ruinam eforturile acestor persoane.’’

Reprezentantii ROMALIMENTA spun ca trebuie sa fie o greseala pe undeva.

Reprezentant ROMALIMENTA: “Este regretabil ca s-a intamplat asta. Poate este o eroare cu produsul de unde s-au prelevat probele.

La finalizarea controlului, produsele care au un continut diferit fata de ce scrie pe eticheta vor fi retrase de la comercializare pana la remedierea problemelor.

Este sau nu Estul Europei

Este sau nu Estul Europei "groapa de gunoi" a marfurilor? Ancheta a Min. Agriculturii pentru a vedea ce produse consumam

DGASPC

Angajații DGASPC din Vaslui foloseau telefoanele de serviciu pentru a apela liniile erotice

Planul prin care bijuteriile arhitecturale ale Timișoarei au fost reabilitate

Oamenii care îşi decorează casele mai devreme pentru sărbători sunt mai fericiţi

Mai mulți romi au protestat în Baia Mare, nemulțumiți de noile locuințe sociale

Bărbatul care și-a înjunghiat iubita în spital spune că a făcut o criză de gelozie

Economiile unei pensionare, returnate de un șofer de maxi-taxi

Nicolae Hendre

Un orădean a returnat un portofel găsit în gunoi. Câți bani i-a dat proprietarul

25 de copii din Buzău, botezați simultan

300 de elevi din Iași întind o mână de ajutor copiilor din familii sărace

O deputată vrea să schimbe legea hărțuirii sexuale. Mărturiile tinerelor hărțuite pe stradă

Manualele de clasa a V-a nu au ajuns nici azi în toate școlile. Ministerul a plătit 13 milioane de lei

Toate locurile de joacă din Galați, închise de OPC. Măsuri similare, luate și în alte orașe