Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Cat de mult adevar contin etichetele produselor alimentare. Rezultatele obtinute dupa ce au fost testate sase alimente

Embed:

Mai multa sare, mai putine proteine si mai multe calorii decat sunt trecute pe etichete. Iata ce au descoperit cei de la Autoritatea Sanitar Veterinara in urma unor teste de laborator.

Oficialii au spus ca unele produse alimentare nu respecta etichetele. Iar diferentele, chiar daca nu sunt mari, ne pot imbolnavi, ne atrag atentia medicii.

5 grame de sare pe zi ar trebui sa manance adultii, spun medicii din toata lumea. Iar pentru copii, cantitatea se reduce la jumatate. Cine tine cont de aceste sfaturi citeste etichetele. Dar ce se intampla cand si acestea mint?

Daca la ceva s-au demonstrat generosi producatorii, atunci vorbim sigur de sare. In cazul acestor 6 alimente, de exemplu, daca aduni ceea ce scrie pe eticheta rezultau 8,45 g sare pe 100 de grame de produs. In realitate, erau 10,79 grame, adica cu 2.34 grame mai mult.

Nutritionist: ”Diferentele nu trebuie sa existe, oricat de putina cantitate ar exista. Un plus de sare si nespecificat pe eticheta inseamna un risc pentru cei care au susceptibilitate la sare sau grasimi. Daca se sare peste cantitatea asta inseamna puseu de hipertensiune, dezechilibrarea persoanelor care au probleme de sanatate.

In schimb, au fost taiate grasimile, chit ca cei care le cumparau le cumparau tocmai pentru continutul mare de grasimi. De la 94 de grame de grasimi au ajuns la 78,22, cu aproape 16 grame mai putin.

Toate aceste nereguli au fost constatate de Autoritatea Sanitar Veterinara, care a testat in laborator sute de produse. A vrut sa vada daca producatorii respecta ce scriu pe eticheta. Vestile nu sunt grozave nici pentru cei care tin diete stricte. In cazul unui pachet de unt, de pilda, pe eticheta erau trecute 242 de kilocalorii la 100 de grame, iar analizele au aratat ca sunt 759 de kilocalorii.

Nutritionist: "Capacitatea calorica trebuie sa fie clar stipulata, pentru ca multe persoane se incadreaza in anumite kilocalorii pe zi si orice diferenta inseamna dezechilibrarea dietei respective. Este serios si nu e un moft de a numara caloriile. Ruinam eforturile acestor persoane.’’

Reprezentantii ROMALIMENTA spun ca trebuie sa fie o greseala pe undeva.

Reprezentant ROMALIMENTA: “Este regretabil ca s-a intamplat asta. Poate este o eroare cu produsul de unde s-au prelevat probele.

La finalizarea controlului, produsele care au un continut diferit fata de ce scrie pe eticheta vor fi retrase de la comercializare pana la remedierea problemelor.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 22 Martie 2017
Citeste mai multe despre: sare, proteine, etichete, ingredienti, ANPC,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed