Legume modificate genetic, autorizate de Comisia Europeana

Porumb

Comisia Europeana aproba 4 noi organisme modificate genetic si anunta viitoare propunere privind alegerea pentru statele membre de a cultiva sau nu la organisme modificate genetic (OMG).

Comisia Europeana a anuntat intentia sa de a veni cu o propunere pana in vara acestui an, pentru a permite mai multe optiuni statelor membre de a decide daca sa cultive sau nu OMG. Conform cadrului legal actual, dupa cum a decis Consiliul si Parlamentul European, Comisia Europeana a adoptat astazi doua decizii privind cartoful modificat genetic Amflora: prima decizie autorizeaza cultivarea Amflora in UE pentru uz industrial, iar a doua autorizeaza utilizarea de amidon a cartofului modificat genetic Amflora pentru produse ca hrana pentru animale.

De asemenea, Comisia Europeana a adoptat trei decizii cu privire la introducerea pe piata a trei varietati de porumb modificat genetic pentru alimentatie umana si animala, dar nu pentru cultivare. Toate cele cinci autorizatii au fost supuse controlului, asigurand ca toate preocuparile in ceea ce priveste prezenta la cartoful modificat genetic a unei gene marker cu rezistenta la antibiotice sunt pe deplin abordate. Decizia de a autoriza cultivarea Amflora este sfarsitul unui proces care a inceput in Suedia, in ianuarie 2003 si se bazeaza pe un volum considerabil de cercetari stiintifice.

Comisarul European pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, John Dalli a mentionat: "Inovarea responsabila va fi principiul meu de baza atunci cand se ma voi ocupa de tehnologii inovatoare. Dupa o examinare extinsa si aprofundata a celor 5 dosare aflate pe lista de asteptare, a devenit clar pentru mine ca nu au existat probleme stiintifice noi care merita o evaluare mai aprofundata. Toate problemele stiintifice, in special cele referitoare la siguranta, au fost abordate in totalitate. Orice intarziere ar fi fost pur si simplu nejustificata. Prin luarea acestor decizii, Comisia Europeana isi indeplineste rolul sau intr-un mod responsabil. Aceste decizii se bazeaza pe o serie de evaluari cu rezultate favorabile privind siguranta, evaluari efectuate ani de zile de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (AESA). in paralel, ne-am lansat astazi un proces de reflectie cu privire la modul de a combina un sistem european de autorizare cu libertatea statelor membre de a decide cu privire la cultivarea de OMG-uri. "

In conformitate cu orientarile politice ale Presedintelui Barroso din septembrie 2009, comisarul Dalli a fost solicitat sa prezinte o propunere pana in vara acestui an, propunere care va stabili modul in care un sistem de autorizare comunitar, bazat pe stiinta si cercetare, poate fi combinat cu libertatea pentru statele membre de a decide daca sau nu doresc sa cultive plante modificate genetic pe teritoriul lor.

Citește și
Porumb
Ne otravim cu porumb modificat genetic, cultivat inclusiv in Romania!
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Dupa o procedura de autorizare cuprinzatoare, care a inceput in 2003, si se opinii stiintifice favorabile repetate, Comisia a decis sa autorizeze porumbul modificat genetic Amflora. Aceast cartof modificat genetic este autorizat sa fie utilizat pentru productia de amidon, care este potrivita pentru aplicatii industriale (de exemplu, productia de hartie). Aceasta tehnologie inovatoare contribuie la optimizarea procesului de productie si la salvarea de materii prime, energie, apa si produse chimice pe baza de ulei.

Decizia prevede conditii stricte de cultivare a preveni posibilitatea ca orice urma de cartof modificat genetic sa ramana in camp dupa recoltare si pentru a ne asigura ca semintele Amflora nu vor fi diseminate accidental in mediul mai larg. O autorizatie complementara este eliberata pentru producerea de sub-produse pe baza de extractie de amidon atunci cand sunt utilizate ca furaje.

De asemenea, Comisia Europeana a adoptat astazi trei decizii de autorizare a 3 varietati de porumb modificat genetic dupa cum urmeaza: varietatea MON863xMON810, varietatea MON863xNK603 si varietatea MON863xMON810xNK603. Aceste tipuri de porumb modificat genetic sunt asftel autorizate pentru utilizare ca hrana pentru animale, import si procesare.

Cele 3 varietati de porumb modificate genetic au primit un aviz pozitiv din partea EFSA si au fost supus procedurii complete de autorizare prevazute in legislatia UE. Acestea 3 varietati de porumb modificat genetic sunt produse prin incrucisarea conventionala a doua sau trei varietati de porumb modificat genetic respectiv MON863, NK603 si MON810, care sunt deja autorizate in UE pentru alimente si hrana pentru animale, import si procesare.

Deoarece statele membre UE nu au reusit sa ia o decizie cu majoritate calificata pentru sau impotriva autorizarii acestor noi organisme modificate genetic, dosarele au fost retrimise la Comisia Europeana pentru decizia finala.

Prezenta unui gene marker cu rezistenta la antibiotice (ARM) in amidon la cartofii modificati genetic si la cele 3 varietati de porumb modificat genetic a fost supusa la cele mai inalte standarde de evaluare. EFSA a examinat aceasta problema si a emis un aviz separat favorabil la data de 11 iunie 2009.

Autorizatiile sunt valabile pentru o perioada de 10 ani.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Sarmalutele cu pasat si micul bio, vedete la Targul de produse ecologice
Sarmalutele cu pasat si micul bio, vedete la Targul de produse ecologice

Cele doua produse au fost atractia unui targ de produse traditionale si asa cum se intampla in viata cei slabi au cedat in fata mirosului de carne fripta in timp ce crestinii cu frica de Dumnezeu s-au multumit doar sa priveasca.

Ne otravim cu porumb modificat genetic, cultivat inclusiv in Romania!
Ne otravim cu porumb modificat genetic, cultivat inclusiv in Romania!

Asa suna un studiu recent al specialistilor francezi care, timp de trei luni, au urmarit ce efecte are acesta asupra soarecilor. O organizatie ecologista de la noi cere deja Ministerului Agriculturii sa ia masuri de urgenta.

Varza si mustarul natural contraataca efectele alimentelor cancerigene
Varza si mustarul natural contraataca efectele alimentelor cancerigene

Iata un meniu sanatos si de criza. Incepeti dimineata cu doua feliute de paine integrala pregatita in casa. Dintr-un kilogram de faina neagra, de aproximativ 2 lei, reusiti sa faceti o tava de paine.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.