Camera ascunsa: medicamente pe baza de sibutramina se gasesc in farmacii

Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 18:27
Data publicarii: Vineri 29 Ianuarie 2010 00:00
Categorie: Social

Pastilele de slabit care i-au provocat numai necazuri lui Adrian Mutu si alte doua produse care contin substanta numita sibutramina tocmai au fost retrase de pe piata romaneasca la inceputul saptamanii. Teoretic, bineinteles.

Pentru ca in realitate, unele farmacii vand in continuare aceste pilule, cu toate ca Agentia Europeana a Medicamentului a avertizat clar ca ele pot dauna grav organismului.

Lindaxa, de exemplu, un medicament pe baza de sibutramina a putut fi cumparat vineri dimineata din Capitala. Nu numai ca nu a fost blocat de la vanzare, dar farmacista l-a dat si fara reteta, desi este strict interzis fara acordul unui medic specialist.

Producatorul acestor pastile precizeaza :

"Am anuntat toti distribuitorii care se afla in relatie contractuala cu noi de blocarea comercializarii acestui produs in toata reteaua. Zentiva nu se afla in relatie contractuala cu farmaciile, drept pentru care informarea acestora privind blocarea comercializarii produsului Lindaxa nu intra in responsabilitatea companiei producatoare".

Sefii Agentiei Nationale a Medicamentului considera ca toata vina este a celor care vand pilulele, care le-au ignorat recomandarile.

Anul trecut, in Romania, s-au vandut 142.900 de cutii cu pastile ce contin sibutramina, dintre care 80.600 Abbott Reductil, 60.000 Zentiva Lindaxa si 2.300 Novartis Minimanica.

Pilulele in cauza au fost interzise in urma unui studiu. Acesta a aratat ca pacientii care iau asa ceva au un risc cu 16% mai mare de a face infarct sau accident cerebral vascular. Decizia finala privind soarta acestor produse cu sibutramina va fi comunicata insa de Comisia Europeana.

Cei de la ANM au primit informari privind blocarea pastilelor de la doi dintre cei trei producatori care comercializeaza produsele de slabit.

Astfel, acestia au anuntat ca in depozitele distribuitorilor sunt la momentul acesta blocate peste 37.000 de cutii cu medicamente ce contin sibutramina. Totodata, in farmacii mai sunt blocate alte 347.000 de cutii.

Mai sunt de centralizat datele de la cel de-al treilea producator, insa operatiunea este de mare amploare si astfel autoritatile spera ca pana luni sa aiba toata situatia centralizata.

In plus, unul dintre producatori a anuntat ca in perioada urmatoare va incepe un plan de despagubire, astfel, cei care aduc produsul de slabit in farmaciile agreate vor primi banii inapoi.

MUTU depistat POZITIV la un test antidoping! Ar putea fi suspendat 4 ani!

MUTU depistat POZITIV la un test antidoping! Ar putea fi suspendat 4 ani!

germania

Români chemați în judecată de statul german. Cum au fost filmați în trafic

Tratamente balneare după ureche, în lacuri neautorizare: ”La hotel cer bani să stai în saramură”

Lipsa forței de muncă, ”acoperită” cu 150.000 de pensionari angajați. În ce domenii lucrează

Carolinei Geanta

O fetită de 1 an și patru luni are nevoie urgentă de ajutor

Angajaţii din administraţia fiscală ameninţă că vor protesta începând din septembrie

Șomerii care nu țin pasul cu tehnologia își găsesc mai greu de lucru. Cum îi ajută statul