Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Bolnava de cancer, o femeie din Ploiesti are nevoie de un medicament scump, decontat de stat. De ce nu il poate insa primi

Embed:

Situatie revoltatoare in cazul unei femei din Ploiesti, bolnava de cancer in ultimul stadiu. Ca sa traiasca are nevoie de un medicament scump, care culmea se afla pe lista de compensare a Ministerului Sanatatii. Dar nu si pentru ea.

O regula absurda ii interzice medicului curant sa-i dea reteta salvatoare: de acest medicament nu pot beneficia decat pacientii care nu au primit anterior nici un fel de tratament pentru cancer cu metastaze. Pastilele o costa pe femeie peste 8000 de lei pe luna, insa banii ei s-au terminat.

Manuela Lupoiu se lupta nu doar cu o boala necrutatoare ci si cu un sistem sanitar care schioapta de 27 de ani. Acum un an, Ministerul Sanatatii a anuntat cu mandrie ca a inclus pe lista de medicamente compensate, produse inovatoare, care vor prelungi viata pacientilor cu cancer. Printre ele si cel de care are nevoie femeia de 55 ani. Astepta vestea cu sufletul la gura pentru ca aceste pastile o tin in viata de trei ani, dupa ce toate celelalte tratamente au esuat. Bucuria bolnavei nu a tinut mult, caci protocolul de administrare stabilit de autoritatile medicale o exclud din lista beneficiarilor. Medicamentul este subventionat de stat doar pentru pacientii care n-au mai primit alt tratament pentru cancer cu metastaze.

Manuela Lupoiu: "Nu pot sa imi explic cum au putut sa dea acest protocol, este inuman. Cum, in ce scop au facut acest criteriu, cum au ajuns dansii la solutia asta de a acorda medicamentul numai unei categorii de persoane? Eu am un singur raspuns, nu vor sa il dea pentru ca este foarte scump."

Manuela a trimis mai multe memorii la Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate si Parlament. Institutiile o plimba de la una la alta, iar unul dintre raspunsuri este halucinant in ipocrizia lui.

Raspuns CNAS din 4.05.2017: "Prin prezenta apelam la intelegerea dumneavoastra in a accepta faptul ca fiecare program care vizeaza starea de sanatate a bolnavilor este derulat de institutii responsabile si competente."

Presedintele comisiei de oncologie din Ministerul Sanatatii recunoaste ca situatia este absurda, iar restrictiile au aparut in urma negocierilor purtate intre autoritatile romane si producatorului medicamentului. El a cerut rezolvarea problemei printr-un nou act normativ, insa stie ca pana la emiterea acestuia Manuela poate muri.

Florinel Badulescu, presedintele Comisiei de Oncologie a Ministerul Sanatatii: "As urla in padure, unde vreti dvs. este anormal, este inuman, eu i-am cerut sa-si deschida un cont si eu sunt primul care pun banutii mei acolo pentru ca ea trebuie sa-si cumpere medicamentul si dvs trebuie sa-i spuneti ca ea nu se milogeste."

Asociatiile de pacienti spun ca Manuela Lupoiu nu este singura in aceasta situatie revoltatoare.

Cezar Irimia, presedinele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania: "Incalca dreptul la viata, incalca dreptul la sanatate aceste restrictii sunt doar pe criterii financiare."

Femeia este decisa sa dea statul in judecata pentru a beneficia de tratamentul salvator, pe care ministerul se lauda ca-l deconteaza.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 10 Mai 2017
Citeste mai multe despre: femeie, cancer, ploiesti,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed