Boala cauzata de cladirile de birouri incorect amenajate. Cat de periculoasa poate fi in special pentru corporatisti

Ultimul update: Marti 21 Martie 2017 07:00
Data publicarii: Sambata 18 Martie 2017 18:46
Categorie: Social

Cladirile de birouri incorect amenajate ii pot imbolnavi pe angajati. Calitatea aerului, dar si culorile din zonele cu posturi multiple duc in timp la iritatii, diverse alergii sau ameteli.

Organizatia Mondiala a Sanatatii ia in serios aceasta tendinta alarmanta iar arhitectii si designerii de interior cauta solutii. “Daca birourile sunt asa zgomotul oboseste, nu exista material de antifonare, exista sticla, metal care vibreaza. Angajatii sunt la comun, niciunul nu are intimitate.''

Iar toate acestea duc in timp la “sick building syndrome” sau sindromul cladirilor moderne. Este boala cauzata de spatiile deschise, cel mai des intalnite in cladirile noi. Acolo unde isi desfasoara activitatea de obicei marile corporatii, iar zeci de angajati stau la birouri lipite unul de altul.

Designer: “Daca ar separa zone cu pereti de verdeata cu pereti colorati ar fi mult mai ok. Calitatea aerului este destul de precara, insalubra in cladiri din cauza materialelor de constructive. Pentru a elimina cat mai mult elementele poluante a se incerca cat mai mult sisteme pe ventilatie naturala; se introduc gradini vertical, cat mai multe plante care sa absoarba diversii poluanti.”

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, angajatii se pot alege cu ameteli, direri de cap, iritatii si alrgii sau chiar cu afectiuni mai grave ce apa in timp.

Boala ce te face sa uiti chiar si numele copiilor, ignorata de autoritatile noastre. Un sfert de milion romani sufera de ea

Psiholog: ''Lipsa de lumina naturala de aer natural cauzeaza diferite problem, vorbim de stari de iritabilitate, nervozitate, tendinta de izolare sau nevoia de a compensa, tulburari ale somnului.”

Europa Occidentala construieste in ultima vreme birouri cat mai prietenoase cu angajatul. Tendinta a ajuns si in Romania. Un programator isi petrece mai bine de 10 ore in fata calculatorului, pe scaun. Pentru a-l ajuta, sefii lui ii ofera pentru inceput un scaun de o mie de euro. Pe langa ventilatie, compartimentare si culori, angajatii au nevoie de multa lumina naturala si aer curat, iar de aici intra direct intr un dormitor sau camera de relaxare unde se pot juca, se pot uita la filme sau pot participa la sedinte.

Din pacate, managerii care nu investesc in imbunatatirea conditiilor de munca ajung sa cheltuiasca mai mult pentru sanatatea angajatilor.

 

"Invidia de Facebook", sindromul modern care face victime si printre romani. Ce postari ne fac invidiosi pe prieteni

statiunea padina

Localitatea sufocată de gunoi, care visează de 10 ani să devină stațiune de interes național

Serbările de iarnă din școli și grădinițe ar putea fi anulate

Târg gastronomic organizat de elevii din Mioveni pentru colegii nevoiași

Conflict violent la intrarea în Spitalul din Botoșani

Acuzată de moartea unei fetiţe de 5 ani, o doctoriţă din Oradea a fost condamnată la închisoare

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 10 decembrie 2017

expati

Bazarul de Crăciun: expații au scos la vânzare produse tradiționale în scopuri caritabile

Carpete din lână, goblenuri și opinci. Program național de promovare a tradițiilor românești

Planul unor profesori voluntari de a le preda, creativ, geografie și istorie, elevilor

O cruce de argint veche de 350 de ani a fost furată dintr-o biserică monument istoric

5 bombe de aviaţie din Al Doilea Război Mondial au fost descoperite pe un șantier

Turmă de mistreți surprinsă de camere într-un cartier din Săcele