Bacalaureat 2012. Olimpicii au trecut luni prin prima proba a sesiunii speciale. Modele de subiecte

Bac

Pentru cei mai talentati si inteligenti dintre copiii Romaniei, astazi a inceput examenul maturitatii.

Vedeti la finalul articolului model de subiect si barem la limba si literatura romana, examenul de bacalaureat 2012.

Sesiunea speciala de bacalaureat, dedicata olimpicilor internationali si sportivilor, se desfasoara in acesta perioada in Bacau, unde peste 900 de adolescenti au sustinut proba orala de limba romana si limba materna.

Ceilalti aproape 300.000 de elevi vor sustine Bac-ul peste 3 saptamani. Pentru ei se vor instala special camere video in salile de clasa.

Chiar daca sunt obisnuiti cu atmosfera examenelor, tinerii care au inceput azi bacalaureatul sustin ca si lor emotiile le-au dat putin tarcoale. Laura recunoaste ca s-a pregatit mai mult la biologie, materia la care este olimpica.

Citește și
bac
Cu mai putin de o luna pana la bacalaureat, liceenilor le sta mintea mai mult la bal decat la examen
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Si sportivii din loturile nationale au intrat in febra probelor. Rezultatele finale vor fi afisate in 1 iunie.

Notele candidatilor din acesta sesiune speciala de bacalaureat vor reprezenta primul indicator al nivelului de pregatire al liceenilor care sustin in acest an examenul maturitatii. Ele vin dupa esecul de anul trecut, cand aproape jumatate dintre elevii de clasa a 12-a au picat bacalaureatul.

Testul suprem al Ministerului Educatiei se va da insa incepand cu 11 iunie, cand vor da bacalaureatul absolventii de anul acesta. Sunt aproape 200.000, iar lor li se adauga si respinsii de anul trecut si ei in jur de 100.000.
 

Totul despre sesiunea speciala a bacalaureatului

Sesiunea speciala a examenului de bacalaureat pentru absolventii de liceu participanti la loturile nationale largite care se pregatesc pentru olimpiadele si concursurile internationale sportive sau pe discipline are loc in perioada 21 mai - 1 iunie.

Pentru sustinerea examenului de bacalaureat in sesiunea speciala s-au inscris 928 de liceeni aflati in proceduri de selectie sau pregatire pentru alcatuirea echipelor care vor reprezenta Romania atat la olimpiadele internationale pe discipline, cat si la competitii sportive, cum ar fi campionatele europene sau mondiale de juniori.

Examenul de bacalaureat incepe luni cu probele de evaluare a competentelor. Astfel, luni si marti candidatii vor sustine probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana si, respectiv, de limba materna, miercuri si joi va avea loc are loc proba de evaluare a competentelor digitale, iar joi si vineri vor fi evaluate competentele lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.

Testele scrise incep in 28 mai cu proba la limba si literatura romana, urmata de proba obligatorie a profilului - in 29 mai, proba la alegere a profilului si specializarii - in 30 mai si proba la limba si literatura materna - in 31 mai.

Primele rezultate ale examenului de bacalaureat vor fi afisate in 31 mai, pana la ora 18.00, si tot in aceeasi zi, pana la ora 22.00, candidatii nemultumiti de notele primite pot depune contestatii. Acestea vor fi solutionate in 1 iunie, in aceeasi zi urmand sa fie afisate si rezultatele finale ale examenului de bacalaureat pentru olimpici.

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, Stelian Fedorca, va fi prezent, luni, la Colegiul Tehnic de Comunicatii "Nicolae Vasilescu-Karpen" din Bacau, unul dintre cele doua centre in care se va desfasura sesiunea speciala de bacalaureat. Ulterior, secretarul de stat va merge si in al doilea centru de examen, de la Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare".

Liceenii care pot da bacalaureatul in sesiunea speciala participa, printre altele, la olimpiade sau concursuri internationale de biologie, geografie, informatica, chimie, matematica, astrofizica si astronomie, fizica, rusa, parasutism, atletism, baschet, biliard-pool, box, canotaj, calarie-obstacole, ciclism- triatlon, bob-sanie, fotbal, fotbal-tenis, gimnastica aerobica, gimnastica ritmica, haltere, handbal, hochei pe gheata, hochei pe iarba, judo, kaiac-canoe, karate, kempo, wushu, karate traditional, karate WKC, lupte, ju-jitsu, motociclism, natatie, pentatlon modern, orientare sportiva, polo, patinaj, rugby, radioamatorsism, schi-biatlon, scrima, tenis, tenis de masa, tir sportiv, volei, karting.

Alti liceeni sustin examenul de bacalaureat in sesiunea speciala pentru a putea participa la examenul de admitere la Facultatea de Medicina din Viena, la Universitatea de Arta din Budapesta sau la Universitatea Moholy Nagy, ambele din Ungaria, la Universitatea UDK din Berlin, la concursul "Global -rockstar.Rio+20 Global Youth Music Contest" si la programul de voluntariat White Sulphur Springs Senior Staf.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Toate centrele de examen de la BAC vor avea camere. Ministrul Educatiei:
Toate centrele de examen de la BAC vor avea camere. Ministrul Educatiei: "Vor fi centrate pe elevi"

Toate cele 638 de centre de examen vor avea camere de supraveghere la bacalaureat, iar acestea vor fi pozitionate pe elevi, nu pe geamuri si usi, a declarat ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Cu mai putin de o luna pana la bacalaureat, liceenilor le sta mintea mai mult la bal decat la examen
Cu mai putin de o luna pana la bacalaureat, liceenilor le sta mintea mai mult la bal decat la examen

Examenul de bacalaureat, programat peste trei saptamani, ii va gasi pe multi liceeni nepregatiti. Stau marturie rezultatele dezastruoase inregistrate la simularile organizate in unitatile scolare.

Toate testele nationale vor fi supravegheate video, la fel ca Bacalaureatul, anunta premierul Ponta
Toate testele nationale vor fi supravegheate video, la fel ca Bacalaureatul, anunta premierul Ponta

Elevii primesc o veste neasteptata din partea Premierului Victor Ponta. Acesta a anuntat intr-o conferinta de la Ministerul Educatiei ca vrea sa aplice supravegherea video in toate cele 6.400 de clase in care au loc testele nationale.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.