A furat secretele elvetienilor si a investit intr-un atelier unde face branza maturata. Cu cat vinde Istvan kilogramul
In timp ce multi renunta sa mai creasca vaci pentru ca laptele se vinde la un pret foarte mic, unii cauta solutii. Branza maturata, de pilda, pare sa fie o varianta pentru cei care aleg sa prelucreze laptele.
Satul Cund din judetul Mures are putin peste 190 de locuitori. Insa aici, intre dealuri, dupa retete stravechi, face branza maturata un barbat in varsta de 34 de ani. A investit aproximativ 10 mii de euro in atelier si munceste in fiecare zi cu drag.
A "furat" de la elvetieni multe dintre secrete si s-a intors in tara pentru a le pune in practica. Si cum tatal lui se ocupa de cresterea vacilor, s-a gandit sa nu mai vanda laptele marilor producatori.
Varga Istvan, producator branza: "Din vanzarea laptelui nu mai este posibil sa supravietuiesti. Singura modalitate de a depozita laptele pe o perioada mai lunga de timp este branza maturata."
Pentru un gust aparte, branza este tinuta in apa sarata din izvoarele de la Sovata sau Praid. Apoi este depozitata intr-o pivnita.
Varga Istvan senior, proprietar ferma: "Singura salvare sa poti trai din acest efectiv de animale este numai prelucrarea si valorificarea produselor finite pe care le face fiul meu."
Multi dintre clienti sunt straini care ajung in zona sau proprietari de restaurante si crame exclusiviste.
Ionas, client: "Cascaval maturat din lapte bio... pentru mine, mi se pare ceva senzational si musafirii nostri sunt foarte incantati sa aiba cascaval la micul dejun."
Un kilogram de branza maturata artizanal costa 40 de lei, dar cei care au gustat-o spun ca merita din plin.