10 clase obligatorii, scoala incepe de la 6 ani

×
Codul embed a fost copiat

Introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012-2013, iar a clasei a IX-a in gimnazial, de la generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. Afla noutatile in articol.

Noua Lege a educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial din 10 ianuarie. CITESTE-O LA FINALUL ARTICOLULUI

Unele prevederi din Legea educatiei vor fi aplicate incepand de miercuri, 9 februarie, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar pentru altele actul normativ prevede intrarea in vigoare la alte date, scrie Mediafax.

Noua lege a educatiei introduce obligativitatea invatamantului de 10 ani, care se va finaliza la implinirea varstei de 16 ani a copilului. Prin introducerea clasei pregatitoare in invatamantul primar se instituie invatamantul obligatoriu de la varsta de sase ani.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării
Profesorii, un

Admiterea la liceu si examenul de bacalaureat vor avea loc in 2011 la fel ca in anul scolar precedent.

Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile noii legi a educatiei de la generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013, respectiv din 2016, iar admiterea la liceu - de la generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012.

In noua Lege a educatiei, examenul de bacalaureat cuprinde mai multe probe de evaluare a competentelor.

• evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana

• a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna, 

• a competentei lingvistice la doua limbi de circulatie internationala studiate pe parcursul invatamantului liceal si

• a competentelor digitale.

evaluarea competentelor formate pe durata invatamantului liceal:

proba scrisa la Limba si literatura romana - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile;

• proba scrisa la Limba si literatura materna - proba comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile, care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale;

doua probe scrise, diferentiate, dupa cum urmeaza:

• pentru profilul real din filiera teoretica (matematica; proba transdisciplinara din stiinte: fizica, chimie, biologie);

• pentru profilul umanist din filiera teoretica (o limba de circulatie internationala; proba transdisciplinara din geografie, istorie, stiinte socio-umane);

• pentru filiera tehnologica (proba scrisa disciplinara specifica profilului; proba transdisciplinara specifica domeniului de pregatire);

• pentru filiera vocationala (proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului sau specializarii; proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii).

Introducerea costului standard per elev si a principiului "finantarea urmeaza elevul" se aplica din 2012.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului stabileste anual costul standard per prescolar si elev, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si cei din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati  acreditate si evaluate periodic.

Finantarea unitatilor de invatamant preuniversitar cuprinde finantarea de baza, cea complementara si cea suplimentara. Statul asigura finantarea de baza pentru toti prescolarii si pentru toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, profesional si liceal de stat, particular sau confesional acreditat, precum si pentru elevii din invatamantul postliceal special de stat.

Finantarea de baza se face in limitele costului standard per elev si prescolar, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Finantarea invatamantului preuniversitar de stat, particular si confesional se asigura din fonduri publice sau din alte surse.

Finantarea invatamantului preuniversitar particular si confesional acreditat se face din taxe, din fonduri publice, in cazul invatamantului prescolar, primar si gimnazial obligatoriu, precum si din alte surse.

Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut intra in vigoare incepand din 2013.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Antonescu: Legea Educatiei - un abuz procedural al Guvernului
Antonescu: Legea Educatiei - un abuz procedural al Guvernului

Crin Antonescu a declarat ca Legea Educatiei promulgata de Traian Basescu, reprezinta un abuz procedural al Guvernului, dar si un abuz fata de Parlament, in conditiile in care Senatul se afla in faza finala a dezbaterii si adoptarii actului normativ.

Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei
Basescu: Se vor reduce orele de predare. Afla ce prevede Legea educatiei

Dupa ce a promulgat Legea educatiei, Traian Basescu a facut o scurta prezentare a avantajelor pe care le aduce in invatamantul romanesc acest document. Presedintele a spus ca elevii nu vor mai fi atat de presati de programa, iar educatia se va moderniza.

Elevi, aflati ce va asteapta! S-a schimbat Legea educatiei
Elevi, aflati ce va asteapta! S-a schimbat Legea educatiei

UPDATE: Proiectul de lege care tocmai a fost promulgat de presedintele Traian Basescu modernizeaza invatamantul romanesc si il pune in pas cu Europa, a spus ministrul educatiei, Daniel Funeriu. El a prezentat, pe scurt, principalele schimbari.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.