Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Sotul i-a taiat nasul intr-un moment de furie, dupa ce si-a luat o a doua nevasta, in varsta de 7 ani. Barbatul a disparut

afganistan

Un afgan i-a taiat nasul sotiei dupa o disputa conjugala si apoi a gasit refugiu la rebelii talibani intr-o regiune izolata din Afganistan, au anuntat autoritatile marti.

Reza Gul, din provincia Faryab, a ajuns in stare critica la spital duminica, pierzand cantitati mari de sange. Sotul ei, Mohammad Khan, recent reintors din Iran, incepuse sa-si bata sotia, dupa care i-a luat o alta nevasta de doar 7 ani, conform autoritatilor locale, citate de Daily Mail.

Aparatorii drepturilor femeilor au calificat acest act drept unul 'barbar', relateaza AFP.

Mohammad Khan, de 25 de ani, nu era cunoscut politiei inainte de a comite fapta si nu avea legaturi cu talibanii, a declarat Ahmad Javed Bedar, purtator de cuvant al guvernatorului provinciei Faryab, din nord-estul tarii. El isi batea insa cu regularitate sotia, Reza Gul, 20 de ani, al carei destin ilustreaza conditia foarte dificila a femeilor afgane la 14 ani de la caderea regimului talibanilor.

Duminica intre cei doi soti a izbucnit o disputa. 'Khan a vrut mai intai sa-si impuste sotia, dar arma i s-a blocat, asa ca a scos un cutit din buzunar si i-a taiat nasul', a explicat purtatorul de cuvant, versiune a faptelor confirmata de politia din Faryab.

'Sotul meu mi-a legat mainile si mi-a taiat nasul', a explicat Reza Gul de pe patul de spital, care are chipul acoperit aproape in intregime de pansament. 'Ma tortura cu regularitate', a adaugat ea.

Faptele s-au produs in satul Shar Shar, situat intr-o zona controlata de talibani, si chiar in randul lor si-a gasit refugiu Mohammad Khan pentru a scapa politiei.

'Nasul i-a fost total sectionat, nu ii putem acorda ingrijiri in Afganistan', a precizat Ahmad Javed Bedar.

Intamplarea aduce aminte de cea a lui Bibi Aisha, o afgana care a aparut pe coperta Time in 2010 dupa ce sotul ei i-a taiat nasul. In contextul valului international de indignare, Bibi Aisha a beneficiat de o operatie de chirurgie reparatorie in SUA.

Acest nou caz este un 'act de barbarie', a declarat pentru AFP Alema, o militanta pentru drepturile omului care, ca multi alti afgani, nu are nume de familie.

'Impunitatea de care se bucura cei care comit aceste violente impotriva femeilor le consolideaza unora dintre barbati opinia ca femeile le apartin si ca este ceva acceptat sa recurga la violenta', a afirmat la randul ei Heather Barr, din partea ONG-ului Human Rights Watch.

Chiar daca inlaturarea regimului talibanilor in 2001 a insemnat oficial incetarea discriminarii fata de femei, societatea afgana ramane una patriarhala, comenteaza AFP.

Anul trecut, moartea Farkhundei, o tanar linsata de o multime care o acuza pe nedrept ca a ars un exemplar din Coran a provocat o reactie vehementa a opiniei publice internationale, in special din cauza faptului ca politistii prezenti in zona nu au intervenit.

Anul trecut, la finalul lunii octombrie, o tanara acuzata de adulter a fost lapidata de talibani intr-o zona muntoasa din privincia Ghor, in centrul Afganistanului.
 

 

 

Sursa: Daily Mail, Data publicarii: 19 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: afganistan, nas taiat, sot, spital,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed