Copilul care la 10 ani cantarea 200 de kilograme. Cat a reusit sa slabeasca in cateva saptamani. FOTO

grasime

Arya Permana, 10, din Indonezia, a fost supus unei diete pe care i-au impus-o nutritionistii, dupa ce-a ajuns la o greutate de peste 200 de kilograme. Acum, el a slabit 5 kilograme in numai cateva saptamani si se poate juca alaturi de colegii sai.

Baiatul era atat de obez, ca si-a petrecut majoritatea zielelor zacand in pat, neputand sa se miste sau se joace decat pentru cateva minute, acest impediment fortandu-l sa renunte la scoala, relateaza Daily Mail.

Din cauza acestei senzatii de foame interminabile, copilul ajunsese sa manance si 5 mese pe zi, acestea continand orez, peste, carne de vita, supa de legume si Tempeh, o tocatura din soia, portia fiind atat de mare, c-ar fi putut satura doua persoane adulte.

 

Corpul sau in continua "expansiune" i-a speriat pe parintii sai, acestia impunandu-i o dieta stricta, pentu a-i stopa ingrasarea. Cu ajutorul nutritionistilor, o noua dieta mult mai sanatoasa si exercitiile l-au ajutat pe rotofeiul Arya a inceput sa piarda kilograme, mai precis, a slabit aproape 5 kilograme in numai cateva saptamani. Acum, nu numai ca el se poate aseza, dar poate sa mearga din nou la scoala si sa se joace cu colegii sai.

Citește și
copii
Ziua internationala impotriva obezitatii. Riscurile bolii care a explodat in ultimii 20 de ani, mai ales printre copii
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Arya a spus:” Sunt extreme de fericit. Nu pot sa-mi exprim fericirea in cuvinte. E atat de placut ca m-am intors la scoala. Toata lumea ma place. Profesorii ma trateaza foarte frumos. Mi-am facut multi prieteni si se comporta frumos cu mine. De asemenea, ma pot juca cu ei. E atat de palpitant”.

Dupa ce povestea lui Arya a devenit cunoscuta, parintii lui incercand cu disperare sa-l salveze de la moarte, doctorii de la spitalul Hasan Sadikin i-au venit in ajutor. Ei l-au monitorizat si i-au investigat starea in care se afla corpul sau, timp de o saptamana si, luand in considerare ca n-au gasit au anormalitate fizica de proportii, i-au impus o dieta strasnica si un program activ.

La momentul actual, Arya mananca sanatos, merge timp de 6 minute la fiecare cateva ore, inoata si ridica greutati zilnic.
Doctorul Nia Nantia, nutritionistul lui Arya, a explicat:” Am conceput o dieta si un program care include miscare pentru el. Le-am recomandat familiei lui acum o luna. I-am redus dieta si am marit programul de activitate fizica. De asemenea, i-am modificat si orarul de dormit. Am inclus o multime de fibre din legume in dieta sa si am redus carbohidratii. Totusi, programul acesta variaza de la o perioada la alta. Atentia noastra principala se indreapta, in present, la activitatea lui fizica. Cu cat merge si se joaca mai mult, cu atat o sa arda mai multe calorii”.

Parintii lui Arya sunt acum increzatori ca fiul lor se poate avea o greutate normala, un corp sanatos. Mama lui, Rokayah Somantri, 35, a spus:” Fiul meu a crescut intr-un ritm alert si eram ingrijorati pentru sanatatea lui. Acum suntem fericiti ca este ghidat de doctori si ca el chiar a slabit. De-abia astept sa-l vad si pe el fericit, la fel cum sunt ceilalti copii”.

Arya a fost un elev istet, mai putin cu 3 ani in urma, cand s-a ingrasat atat de mult, ca nici sa mearga n-a mai putut. A trebuit sa abandoneze scoala si sa invete acasa. Dar, datorita noului sau stil de viata, el a fost admis la Scoala Elementara Cipurwasari, pe 18 iulie, unde primeste o educatie gratuita.

Tatal sau, Ade Somantri, 45, a declarat:” Era printre cei mai buni in clasele intai si a doua, dar cand sa treaca in cea de a treia, a devenit atat de gras, ca nu mai putea sa stea asezat sau sa se miste. Era imposibil pentru noi sa-l ducem la scoala, deci, a trebuit sa invete acasa timp de un an. Nu s-a putut juca sau face alte chestii specifice varstei lui, precum alti copii. Doar se uita la televizor sau se juca pe telefon. Ca parinti, pentru noi a fost extrem de dureros”.

Arya si parintii lui spera ca odata cu continuarea studiilor, el va putea sa-si indeplineasca visul, acela de a deveni mecanic.
Arya si-a recuperate increderea-n sine. E un copil fericit si se bucura de toata atentia la scoala . Ii plac foarte mult stiintele sociale si cele natural, aspirand la cariera de mecanic. Stiu ca isi poate indeplini visul”, a completat tatal sau, care este fermier.

Copilul nu are inca o uniforma scolara , dar va primi una, pe comanda, de la Department of Education of Karawang. De asemenea, la scoala unde invata va avea un birou special si un scaun confortabil.

 

Arya:” In banca stau langa alti copii, dar mi s-a spus ca voi avea propriul meu birou”. Cand vine vorba de pranzul sau, Arya mananca doar o portie mica de fructe si bea foarte multa apa. “Stiu ca nu mai mananc atat de mult acum, dar ma simt bine si mult mai usor. Nu mai mi-e foame ca inainte. Imi place mancarea sanatoasa si simt ca am mai multa energie acum”.

Fratele sau a fost nascut acasa, prin metoda naturala, si a avut o greutate de 3, 2 kilograme. Cand a implinit 2 ani, Arya luase in greutate foarte multe kilograme, fiind anormal pentru un copil de varsta lui. In ciuda acesti fapt, parintii lui au explicat ca nu au fost ingrijorati initial, pentru ca erau fericiti, vazandu-si copilul “sanatos”.

Mama sa a mai adaugat:” Mai am un fiu, Ardi, mai in varsta decat Arya. A fost mai gras decat primul meu fiu si decat ceilalti copii din sat, dar nu am crezut ca asta conteaza, ca trebuie sa luam masuri. Eram pur si simplu fericiti sa-l vedem rotofei, considerand faptul ca este un copil sanatos si fericit. Dar asta a fost in urma cu putini ani, cand el a inceput sa se ingrase, iar greutatea lui a iesit de sub control. Am realizat ca el suferea de-o anomalie si trebuia consultat medical”.

Rokayah si Ade l-au dus pe micul Arya la mai multe doctori din satul lor, in Indonezia, dar, surprinzator, doctorii nu i-au gasit nicio anomalie legata de greutatea lui alarmanta.

Tatal sau, Ade, care castiga 100 de lire sterline pe saptamana, a explicat:” Ne-au rugat pe noi sa-l ducem la spitale mai bune, daca credeam ca avea nevoie de atentie medicala. Am cheltuit o gramada de bani, pe care nu mi-i permiteam, doar sunt un fermier sarac. Nu am bani suficienti sa-i cumpar suficienta mancare, incat sa-i potoleasca apetitul interminabil. Am imprumutat bani ca el sa manance. Doar nu-l puteam sa-l las infometat. Sunt epuizat acum si nu-mi permit spitale scumpe. Totusi, sper ca fiul meu sa ajung normal intr-o zi”.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
CUM arata si CE mananca cel mai gras baiat din lume, care la 10 ani are peste 190 de kilograme. FOTO
CUM arata si CE mananca cel mai gras baiat din lume, care la 10 ani are peste 190 de kilograme. FOTO

Un baiat de numai 10 ani, din Indonezia, bate orice record de obezitate pentru un copil de varsta lui, iar lucrurile par sa se agraveze din ce in ce mai tare.

Ziua internationala impotriva obezitatii. Riscurile bolii care a explodat in ultimii 20 de ani, mai ales printre copii
Ziua internationala impotriva obezitatii. Riscurile bolii care a explodat in ultimii 20 de ani, mai ales printre copii

Duminica este ziua internationala impotriva obezitatii, prilej numai bun sa va reamintim ca slabitul nu este un moft. Obezitatea mareste riscurile pentru fiecare boala cronica. In plus, va poate lasa fara urmasi.

La 14 ani a fost diagnosticata cu obezitate morbida, iar acum este instructoare de fitness. Cum a reusit. FOTO
La 14 ani a fost diagnosticata cu obezitate morbida, iar acum este instructoare de fitness. Cum a reusit. FOTO

Maddie Smith din Marea Britanie avea doar 14 ani cand medicul i-a atentionat pe parintii fetei ca daca nu slabeste risca sa moara.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.