Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Vestea pe care o primesc pacientii romani intr-un moment de criza. E o premiera medicala pentru tara noastra

Embed:

Romania e gata sa faca primul transplant pulmonar din istoria tarii noastre.

In cadrul Spitalului Sfanta Maria, din Capitala, a fost deschis primul centru dedicat acestui tip de transplant. Vestea vine intr-un moment de criza pentru pacientii romani.

Recent, clinica AKH din Viena, care reprezenta pana acum singura lor sansa, a blocat acordarea organelor catre romani, iar o tanara de 26 de ani din Reghin si-a pierdut viata, in asteptarea unui asemenea transplant.

Turul in primul centru din Romania, dedicat transplantului de plamani, ni-l face chiar doctorul Catalin Pivniceru, unul dintre supravietuitorii tragicului accident aviatic din Apuseni.

Pana acum toate cazurile de acest gen erau directionate catre Viena, unde intrau pe lungi liste de asteptare.

Catalin Pivniceru, medic specialist in chirurgie generala: “Teoretic, de maine am putea face primul transplant pulmonar, practic pacientii trebuie sa vina sa fie evaluati de echipa de pneumologi, sa intre pe lista, sa aiba loc o selectie a cazurilor, dupa care se poate face efectiv primul transplant pulmonar"

Pentru ca noi nu avem medici specializati in asa ceva, personalul medical care va participa la aceste operatii a fost scolit in Germania.

Catalin Pivniceru, medic specialist in chirurgie generala: "Am participat efectiv la activitatea de prelevare de prelevare de plamani si la activitatea de transplant pulmonar, alaturi de echipa de acolo, mai multi medici de la noi, inclusiv medici anestezisti"

Echipa care va realiza primele transplanturi de plamani va fi condusa de Igor Tudorache, medic de origine basarabeana, care este seful clinicii din Hanovra, cea mai mare de acest gen din Europa.

Esential este sa apara si organe compatibile. Deja 4 pacienti se afla sub monitorizarea medicilor romani, in asteptarea unui transplant de plamani. Din pacate, insa, pentru unii, tot Viena va ramane singura speranta. Si asta pentru ca centrul nu va putea sa faca transplant combinat de plamini si cord, asa cum are nevoie de pilda acest pacient.

Pacient: "In orice moment pot sa ma pierd si e pacat, la capacitate respiratorie de 11%. Consider ca ar trebui sa se faca ceva, un acord intre state.”

Clinica AKH din Viena a blocat din pacate transplanturile catre pacientii romani, la ordinul Eurotransplant, un ONG din Olanda, cu care are contract. Si asta pentru ca Romania nu face parte din organizatie si nu da, la randul ei, organe.

Pacient: "Eu am banii in cont, 120.000 de euro din iunie 2015. Pentru romani nu se mai poate face transplant datorita unor probleme de ordin administrativ intre statul roman si Viena"

Agentia Nationala pentru Transplant sustine ca va face demersuri pentru incheierea unui acord special cu Eurotransplant doar pentru plamani.
 

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 16 Martie 2016
Citeste mai multe despre: transplant, plamani, romania, viena,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed