Toate echipamentele din Sectia de Arsi de la Floreasca au iesit din garantie INAINTE sa fie folosite. Decizia luata de Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul sesizeaza parchetul, Curtea de conturi si autoritatea pentru achizitii publice in cazul Sectiei de arsi de la Spitalul Floreasca.

Acolo, cea mai moderna unitate din Romania, in care ranitii de la Colectiv nu au putut fi tratati, desi era complet echipata, nu functioneaza nici astazi. Concluzia apartine corpului de control al ministerului sanatatii, care a aflat ca sectia de arsi de la Floreasca nu are evacuare de incendiu, iar baro-camera, unul dintre cele mai scumpe dispozitive, nu este functionala. Toate echipamentele medicale au iesit din garantie inainte sa fie folosite.

Concluzia Corpului de control este ca sectia de arsi de la Floreasca, la un an de la inaugarare, nu este inca functionala, asta desi conducerile anterioare ale spitalului au sustinut de fiecare data contrariul atat in fata presei cat si a corpului de control al guvernului. Sectia de Arsi de la Floreasca a fost inaugurata de 3 ori in 6 ani, ultima oara luna trecuta. In noaptea incendiului de la Colectiv 14 dintre raniti au fost dusi la Floreasca. Dar niciunul nu a primit tratament in aceasta unitate de elita, unde stateau nefolosite cele mai moderne saloane si echipamente medicale din Romania.

Printre ele se numara 6 rezerve, aseptice si etansate pentru a-i proteja pe raniti de infectii, sunt dotate cu paturi speciale, care nu au fost folosite. In aceeasi situatie este si aparatura medicala, in valoare de 50 de milioane de lei care nu a fost pusa in functiune pana acum si care a beneficiat de o garantie de numai un an de zile, care a expirat. Singurul loc folosit de medici este blocul operator unde prima interventie chirurgicala a fost facuta pe 5 noiembrie 2015. La 6 zile de la incendiul de la Colectiv.  Strigator le cer este faptul ca sectia in care ar trebui tratate persoanele grav ranite inurma incendiilor nu are un plan de evacuare in caz de incendiu.

O alta problema constatata de corpul de control al ministerului sanatatii este legata de barocamera. Aceasta a costat peste 3 milioane de lei si nu a fost folosita niciodata desi profesorul Ioan Lascar a semnat un proces verbal de punere in functiune.

Citește și
ministrul sanatatii, floreasca
"Barocamera nu functioneaza, iar personalul lipsea". Ministrul Cadariu spune ce a gasit la Sectia de Arsi, inaugurata de o zi
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

In aprilie 2015, aparatul era prezentat cu mandrie presei. Ioan Lascar, in 2015: “Este o barocamera care este dedicata ingrijirii unui singur pacient. Bolnavii arsi gravi beneficiaza de oxigenoterapie.”

Potrivit raportului corpului de control, nici instalatia de aer conditionat nu poate asigura o temperatura optima pentru tratarea arsilor. Iar neregulile continua, de la lipsa personalului pana la saloane folosite ca spatiu de depozitare. Potrivit raportului corpului de control al ministerului sanatatii, Unitatea de ingrijire a arsilor gravi este coordonata si ogranizata de profesorul Ioan Lascar. Contactat de Stirile Pro TV Ioan Lascar nu a dorit sa comenteze concluziile raportului.



Comunicatul integral trimis presei de Corpul de Control al ministrului Sanatatii

In urma informatiilor contradictorii furnizate de conducerea Spitalului de Urgenta Floreasca in ultimele 6 luni si la solicitarea Corpului de Control al Primului-Ministru, Corpul de control al Ministrului Sanatatii a efectuat, in perioada 26-29.04.2016, un control la nivelul acestei unitati medicale.  Concluziile acestui control sunt ca Unitatea de ingrijire a arsilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenta (Floreasca) nu este inca functionala, in ciuda celor declarate de conducerile anterioare ale spitalului si a inaugurarilor oficiale efectuate in ultimele luni.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate in timpul controlului la Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, in prezenta managerului spitalului, comisia de control a constatat urmatoarele:
- personalul medical angajat nu era prezent in totalitate in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi, unii dintre acestia fiind angajati in activitatea altor sectii (chirurgie plastica, ATI);
- nu este prevazuta o evacuare in caz de incendiu a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi;
- lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav in Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, precum si procedurile si protocoalele de tratament ale pacientului in interiorul Unitatii de ingrijire a arsilor gravi;
- sala de operatie a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi este complet dotata si functionala;

- barocamera nu este montata, nefiind functionala;
- instalatia de aer conditionat a Unitatii de ingrijire a arsilor gravi nu functioneaza corespunzator, neexistand o temperatura ambientala optima pentru tratarea unui pacient ars grav;
- rezervele de un pat, in numar de 6 (sase), sunt dotate corespunzator unei bune functionari a unitatii, dar nu au fost folosite pana la data controlului pentru internarea si tratarea pacientilor arsi;
- saloanele din afara Unitatii de ingrijire a arsilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de catre managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar in conditii legale si depozitarea lor in magazia unitatii sanitare.
Din verificarea efectuata de catre comisia de control privind functionarea aparaturii medicale, s-a constatat ca Barocamera nu este functionala si nici instalata, cu toate ca exista proces verbal de receptie a acesteia si proces verbal de punere in functiune si de instruire a personalului medical pentru utilizarea aparaturii. In plus, barocamera a fost deja achitata, pe baza presupusei puneri in functiune.

In urma controlului, au fost dispuse urmatoarele:
- Informarea Curtii de Conturi a Romaniei, pentru deficientele consemnate in prezentul raport de control,
- Sesizarea ANAP pentru posibile nerespectari ale prevederilor legale referitoare la intocmirea documentatiei de atribuire a contractului de achizitie aparatura medicala pentru Unitatea de ingrijire a arsilor gravi si
- sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, pentru posibile fapte de nat ura penala, avand in vedere intocmirea nereala a procesului verbal de punere in functiune a Barocamerei si plata contravalorii acesteia catre furnizorul SC Gemedica SRL.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Corpul de control al premierului vrea sa faca plangere penala in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca. Documentele publicate
Corpul de control al premierului vrea sa faca plangere penala in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca. Documentele publicate

Corpul de control al prim-ministrului va analiza "neconcordantele" privind situatia folosirii Unitatii de Arsi de la Spitalul Floreasca pentru tratarea ranitilor din clubul Colectiv.

"Barocamera nu functioneaza, iar personalul lipsea". Ministrul Cadariu spune ce a gasit la Sectia de Arsi, inaugurata de o zi

Situatie incredibila la Spitalul Floreasca din Bucuresti. Dupa ce miercuri sefii spitalului s-au laudat ca sectia pentru marii arsi este in sfarsit functionala, ministrul Sanatatatii a vazut cu ochii sai altceva.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.