Un test care costa 5 lei i-ar fi putut salva viata barbatului ucis de o transfuzie gresita. "Sunt reguli, dar le-a incalcat"

Ultimul update: Luni 24 Aprilie 2017 07:11
Data publicarii: Vineri 21 Aprilie 2017 17:46
Categorie: Sanatate

5 lei - atat costa testul pe care asistenta de la Spitalul Sfantul Pantelimon ar fi trebuit sa il faca pacientului caruia i-a facut transfuzia de sange.

In doar cateva minute testul i-ar fi aratat ca grupa de sange a barbatului este diferita de cea din punga si si-ar fi dat seama ca nu el este cel care are nevoie. Pacientul si-a pierdut viata, iar pana acum femeia care a gresit a fost suspendata din functie si amendata cu 1000 de lei. Procurorii au inceput o ancheta pentru ucidere din culpa in timp ce ministerul sanatatii a dispus un control intern.

Cartela prin care se face testul de sange costa doar 5 lei insa poate face diferenta intre viata si moarte. Este ultimul test de verificare si se face la patul bolnavului inainte de a i se administra transfuzia.

Insemnau cateva minute, in urma carora asistenta medicala ar fi descoperit ca voria sa perfuzeze cu sange gresit un pacient. Barbatul in varsta de 66 de ani nu a avut insa nicio sansa. Cu toate ca el nu avea nevoie de o transfuzie, a primit una. Asta pentru ca, au descoperit la control inspectorii sanitari, nu s-a respectat niciuna din regulile care ar fi trebuit sa impiedice un astfel de incident, mortal.

Mai intai, asistenta trebuia sa se asigure ca pacientul caruia vrea sa-i puna prefuzia, si-a dat consimtamantul scris. Apoi, ca in fisa medicala era prevazut acest procedeu. Se mai face apoi un test rapid asupra bolnavului pentru a se vedea daca grupa lui de sange este aceeasi cu cea din punga.

Fiorela Mitoiu, purtator de cuvant spitalul Sf Pantelimon: “'sunt reguli pe care trebuie sa le respecte, dar pe care le-a incalcat...''

Incidentul de la Spitalul Sfantul Pantelimon l-a determinat pe ministrul Sanatatii sa ceara masuri de prevenire si aplicarea stricta a celor existente deja. Una dintre ele prevede infiintarea unei comisii care sa se asigure ca transfuziile de sange se fac corect.

Moartea barbatului in varsta de 66 de ani a dus si la deschiderea unei anchete penale. Procurorii fac cercetari in rem pentru ucidere din culpa si asteapta rezultatul autopsiei pentru a merge mai departe cu cercetarile.

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

Un barbat a murit dupa ce i s-a facut o transfuzie de sange gresita la spitalul Pantelimon. Asistenta a fost amendata

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald