STUDIU: 20% din populatia lumii ar putea suferi de obezitate in 2025. Datele celei mai complete cercetari din istorie

Ultimul update: Luni 04 Aprilie 2016 06:59
Data publicarii: Vineri 01 Aprilie 2016 13:29
Categorie: Sanatate
obez

Obezitatea, aflata in plina expansiune la nivel mondial, afecteaza in prezent aproape 650 de milioane de adulti sau 13 la suta din populatia mondiala adulta, putand ajunge la 20 la suta pana in anul 2025.

Previziunile sumbre se vor atinge daca ritmul actual al raspandirii acestei epidemii continua, potrivit unui studiu publicat vineri in revista medicala britanica 'The Lancet', citat de France Presse si DPA.

"In 40 de ani am trecut de la o lume in care insuficienta ponderala era de doua ori mai mare decat obezitatea, la o lume in care persoanele obeze sunt mai numeroase decat cele subponderale", a declarat profesorul Majid Ezzati, de la Imperial College London, care a coordonat studiul.

Prezentat drept cea mai completa cercetare efectuata pana acum pe aceasta tema, studiul se bazeaza pe date medicale din peste 1.600 de studii, referitoare la circa 19 de milioane de persoane cu varsta de peste 18 ani, care traiesc in 186 de tari ale lumii, conform Agerpres.

A mancat numai de la fast food timp de 10 zile, iar ce a descoperit e incredibil: "Ma simteam mahmur dupa fiecare masa"

Pornind de la rezultatele studiului, prin extrapolare, se estimeaza ca numarul de adulti obezi a fost in anul 2014 de 641 milioane de persoane, mai precis de 375 de milioane de femei si 266 de milioane de barbati. In anul 1975, existau numai 105 milioane de persoane obeze. Aceasta explozie a cazurilor de obezitate este legata, potrivit studiului, in special de alimentatia cu produse de tip industrial si de dieta prea bogata, dar si de predispozitiile genetice.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o persoana este considerata obeza atunci cand indicele sau de masa corporala este de peste 30 kg/m2. Indicele de masa corporala este definit ca raportul dintre masa corporala, exprimata in kilograme, si patratul inaltimii, exprimat in metri. Rezultatul acestei impartiri este cuantificat in kg/m2.

Potrivit studiului, in decursul a 40 de ani, IMC a crescut in medie de la 21,7 la 24,2 la barbati si de la 22,1 la 24,4 la femeile le adulte, ceea ce inseamna o crestere in greutate cu 1,5 kilograme la fiecare 10 ani.

"In cazul in care evolutia obezitatii continua in acelasi ritm pana in anul 2025, aproximativ o cincime dintre barbati (18 la suta) si femei (21 la suta) la nivel mondial vor fi obezi, iar 6 la suta dintre barbati si 9 la suta dintre femei vor suferi de obezitate severa", avertizeaza autorii studiului.

Procentul de persoane obeze s-a triplat la barbati de la 3,2 la suta in anul 1975 la 10,8 la suta in 2014 si a crescut de mai mult de doua ori in randul femeilor (de la 6,4 la suta la 14,9% la suta), cu disparitati foarte importante intre tari.

Obezitatea a devenit 'o problema majora de sanatate publica', in multe regiuni cu venituri medii (Pacific, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si unele state din America de Sud sau Caraibe), releva studiul.

In timp ce IMC a ramas in linii mari stabil intre anii 1975 si 2014 la femeile japoneze si la cele mai multe femei europene (cu exceptia notabila a britanicelor), cele sase tari anglofone bogate (SUA, Marea Britanie, Australia, Canada, Irlanda si Noua Zeelanda) au rezultate mai mult decat ingrijoratoare: o cincime dintre adultii obezi din intreaga lume sau 118 milioane de persoane, precum si 27 la suta dintre persoanele cu obezitate severa, mai precis 50 de milioane de persoane locuiesc in aceste tari, mentioneaza AFP.

De remarcat ca in insulele Polinezia si Micronezia din Oceanul Pacific, 38 la suta dintre barbati si jumatate dintre femeile adulte sufera de obezitate. In Samoa americana, insule din Pacificul de Sud, IMC mediu culmineaza astazi la 34,8 kg/m2 pentru femei si la 32,2 kg/m2 pentru barbatii adulti, fata de 28 kg/m2 in SUA.

Daca politicile impotriva obezitatii nu sunt puse in aplicare rapid in lume, 'consecintele medicale de magnitudine necunoscuta' ale acestui fenomen sunt de temut, a declarat Majid Ezzati pentru AFP.

Pe de alta parte, insuficienta ponderala, definita printr-un IMC mai mic de 18,5 kg/m2, este legata de malnutritie si ramane o problema majora in unele zone ale lumii cum ar fi Asia de Sud sau unele tari din Africa.

Potrivit studiului, aproape un sfert din populatie a fost subponderala in Asia de Sud in anul 2014 si intr-o situatie asemanatoare a fost 12 la suta pana la 15 la suta din populatia din tarile Africii Centrale si de Est.

Timorul de Est, Etiopia si Eritreea au avut in anul 2014 cea mai mica medie a IMC din lume, situata in jurul valorii de 20 kg/m2.

Subponderabilitatea este considerata responsabila pentru mortalitatea crescuta la femei si la copiii foarte mici, inainte si dupa nastere si creste riscul de deces legat de unele maladii infectioase cum este tuberculoza, in timp ce obezitatea favorizeaza anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.
 

obez Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
cantar Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
fast food Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Adevarul despre sucurile de fructe si bauturile smoothie. Descoperirea ingrijoratoare facuta de cercetatori

Adevarul despre sucurile de fructe si bauturile smoothie. Descoperirea ingrijoratoare facuta de cercetatori

A mancat numai de la fast food timp de 10 zile, iar ce a descoperit e incredibil:

A mancat numai de la fast food timp de 10 zile, iar ce a descoperit e incredibil: "Ma simteam mahmur dupa fiecare masa"

La 14 ani a fost diagnosticata cu obezitate morbida, iar acum este instructoare de fitness. Cum a reusit. FOTO

La 14 ani a fost diagnosticata cu obezitate morbida, iar acum este instructoare de fitness. Cum a reusit. FOTO

dinti

Târg de medicină dentară. Dispozitivul care face un dinte pe oră

Zeci de copiii cu dureri de burtă şi vărsături, la colegiul din Ineu. "Apa miroase a mocirlă"

Cereți o a doua opinie! 60% dintre bucureșteni ar fi primit diagnostic și tratament greșite

Campanie pentru Secţia de terapie intensivă a Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului Alfred Rusescu

Antibiotice prescrise de medici chiar și pacienților care nu au nevoie de ele. Avertismentul specialiștilor

Scandal la rezidenţiat, în București. Lucrările au fost corectate greşit şi recorectate neregulamentar

Horațiu Ioani

A lăsat Anglia și un salariu de 5.000 de lire pe lună pentru a salva românii bolnavi de cancer

Cea mai prestigioasă publicaţie medicală din Europa scrie despre corupţia din sistemul românesc de sănătate

Românii bolnavi grav nu găsesc medicamente. Statul le cere timp, deși mulți nu îl au

Un medic la 4.000 de elevi. Rețeaua de medicină școlară, la pământ

Copiii născuţi prematur au strâns fonduri pentru spitalul din Baia Mare

Unul din doi copii români suferă de obezitate. Suntem pe locul 2 în Europa