Terapia revolutionara care face minuni in tratarea cancerului. In Romania nu se foloseste, iar "afara" costa 500.000 dolari

Ultimul update: Luni 22 Mai 2017 07:19
Data publicarii: Vineri 19 Mai 2017 18:40
Categorie: Sanatate

Imunoterapia, noua metoda revolutionara folosita in tratarea cancerului, poate face minuni.

Sute de pacienti din intreaga lume traiesc acum gratie acestui tratament, iar doctorii incearca sa il utilizeze in vindecarea mai multor tipuri de cancer.

Terapia foloseste chiar sangele pacientului dupa ce anumite celule sunt modificate si reusesc apoi sa le distruga pe cele bolnave.

Din pacate in Romania nu se foloseste deocamdata, iar statul nu este interesat sa o deconteze pentru bolnavi, insa medicii din Timisoara fac cercetari ca sa-i ajute. Romanii care au nevoie de imunoterapie merg la clinicile din strainatate unde platesc zeci de mii de euro ca sa traiasca.

Asa actioneaza imunoterapia - tratamentul minune care a ajutat in ultimii ani sute de bolnavi sa scape de cancer. Terapia foloseste chiar sangele pacientului, in care specialistii izoleaza globulele si le trateaza cu o anumita substanta.

Apoi sangele astfel tratat este injectat din nou pacientului, iar celulele modificate le identifica si distrug pe cele bolnave fara sa le afecteze pe cele sanatoase din jur.

Din pacate, in Romania pacientii nu au inca acces la astfel de terapii. Primii pasi se fac insa la Timisoara, in singurul centru de cercetare in imunoterapie din tara. Doctorii au castigat un proiect european de 2 milioane de euro si impreuna cu medici din Germania fac cercetare pentru a obtine un alt tratament minune care sa-i ajute pe bolnavii de cancer.

Doctor: ''Noi incercam sa lucram, sa le manipulam celulele killer pentru a recunoaste si distruge limfocitul T. Sa gasim vectorul care sa le modifice, incat sa distruga celula tumorala, dar care sa nu creeze efecte secundare pacintului''

Intre timp insa romanii platesc zeci de mii de euro clinicilor din strainatate pentru a beneficia de astfel de tratamente.

Sotul bolnavei: 'Sotia face imunoterapie la Viena. 5000 de euro pe luna ne costa.''

Profesor doctor, Cristoph Zielinski: ''Avem 4-5 pacienti pe zi din Romania. Imunoterapia este o metoda revolutionara.''

Terapia functioneaza mai ales in cazul tumorilor mici. La inceput era folosita doar in tratarea pacientilor cu leucemie cronica limfatica ajunsi in faza finala. Studiile arata ca 90% dintre pacientii tratati au invins boala.

Acum exista variante de imunoterapie pentru melanom si se fac cercetari pentru a fi folosita in tratarea cancerului de pancreas sau de plamani.

Profesor doctor Walter Emb, CEO Wiener Privatklinik: ''Se fac cercetari peste tot in lume.''

In Romania sunt aproximativ 127.000 de bolnavi oncologici care se trateaza cu medicamente, alti peste 25.000 fac radioterapie. In 2017 statul pateste pe aceste tratamente peste 1,57 miliarde de lei.

Costul unui tratament de imunoterapie poate ajunge si la 500.000 de dolari.

Un adolescent de 13 ani se lupta cu o forma agresiva de cancer. Puteti dona pentru el prin SMS sau in cont bancar

Un adolescent de 13 ani se lupta cu o forma agresiva de cancer. Puteti dona pentru el prin SMS sau in cont bancar

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald