Studiu: Desi este folosit pe scara larga pentru a trata aceasta afectiune, s-a dovedit ca paracetamolul este ineficient

Ultimul update: Luni 21 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 18 Martie 2016 10:39
Categorie: Sanatate
paracetamol

 Prescris pe scara larga persoanelor cu osteoartrita, paracetamolul nu permite calmarea eficienta a durerilor sau imbunatatirea capacitatilor fizice, potrivit unui studiu publicat vineri in revista medicala 'The Lancet', citat de agentia France Presse.

 Studiul, ce a constat in monitorizarea a 22 de tratamente ce au combinat diferite doze de paracetamol si sapte medicamente anti-inflamatoare, a aratat ca paracetamolul nu prezinta "eficacitate semnificativa clinic", chiar daca acesta este "putin mai bun decat un placebo".

Osteoartrita este o boala inflamatorie care provoaca durere, inflamatii, rigiditate si pierderea functiei articulare. Aceasta afecteaza aproape 10% dintre barbati si 18% dintre femeile de peste 60 de ani.

Cel mai eficient medicament impotriva durerii asociate osteoartritei s-a dovedit a fi diclofenacul antiinflamator ('Voltarene' comercializat de Novartis si medicamentele generice cu aceasta formula) intr-o doza de 150 mg/zi, fata de alte medicamente antiinflamatoare cum ar fi ibuprofen, naproxen sau celecoxib.

Aceste antiinflamatoare nonsteroidiene nu pot fi totusi prescrise pe termen lung din cauza efectelor lor secundare semnificative (tulburari digestive, cutanate sau cardiace).

"De aceea, paracetamolul este adesea preferat antiinflamatoarelor nonsteroidiene pentru gestionarea durerii pe termen lung, chiar daca rezultatele noastre sugereaza ca nu este eficient, indiferent de doza, pentru calmarea durerilor in artroza", a relevat dr. Sven Trelle de la Universitatea din Berna, care a condus studiul.

Cercetarea a constat in studierea datelor obtinute de la aproape 60.000 de pacienti care au participat la studii clinice ale caror rezultate au fost publicate intre anii 1980 si 2015.

Recomandarile medicale sunt astazi, in cele mai multe tari, de a prescrie, initial, paracetamol pacientilor cu osteoartrita si, daca este necesar, un medicament antiinflamator nonsteroidian.

In comentariile atasate studiului, profesorul Nicholas Moore de la Departamentul de Farmacologie de la Universitatea din Bordeaux, a relevat ca "rezultatul nu este complet neasteptat (...) eficacitatea paracetamolului nefiind niciodata stabilita sau cuantificata, in sens strict, in bolile cronice si fiind, probabil, inferioara fata de ceea ce multi isi imagineaza".

Securitatea administrarii sale ridica de asemenea intrebari si nu numai in ceea ce priveste luarea unei supradoze, a adaugat el.

In supradozaj, paracetamolul este foarte toxic pentru ficat si poate avea, de asemenea, in mod exceptional, efecte cutanate sau hematologice in doze mai mici, mai noteaza AFP.

paracetamol Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Studiu: Ce poate pati copilul daca iei paracetamol in timpul sarcinii

Studiu: Ce poate pati copilul daca iei paracetamol in timpul sarcinii

Spitalul Floreasca

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

sediu CASMB

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii

O singură picătură de sânge poate face diferența în cazul unui bolnav de leucemie