Spitalul din Romania care a raportat 0,2% infectii nosocomiale, in timp ce media UE e 5,7%. Medic: "Atatea s-au inregistrat!"

Ultimul update: Joi 26 Ianuarie 2017 06:59
Data publicarii: Luni 23 Ianuarie 2017 16:27
Categorie: Sanatate

Spitalele noastre raporteaza mai putine infectii nosocomiale decat au in realitate, nu au dezinfectanti si nici personal pregatit sa lupte cu bacteriile rezistente la antibiotice.

Acestea sunt concluziile expertilor de la Centrul European Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, care au fost in Romania asta vara, la solicitarea ministrului Sanatatii de atunci - Vlad Voiculescu.

Expertii europeni au verificat trei spitale importante din Romania si au ajuns la concluzia ca sunt supra-aglomerate, nu au dezinfectanti si raporteaza mai putine infectii intra-spitalicesti decat exista in realitate. Controlul s-a facut in vara lui 2016, dupa declansarea scandalului Hexipharma. Reprezentantii Centrului European Pentru Prevenirea si Controlul Bolilor atrag atentia ca Romania foloseste cea mai mica doza de dezinfectant pentru maini din Europa, pe scurt nu ne spalam pe maini in spitale si din aceasta cauza ne imbolnavim mai des.

Un test facut asupra palmelor unei persoane care nu s-a spalat in ultimele ore, ar putea scoate la iveala ca respectiva poarta cu ea microbi, uneori chiar periculosi.

Specialistii europeni au ales trei spitale: doua din Capitala: Universitar si Elias, si unul din tara, de la Pitesti, spitalul de pediatrie.

Bebelus mort la SJU Piatra Neamt; fratele sau geaman, transferat la Iasi. Medic: Este infectie nosocomiala, cu Klebsiella

La spitalul Elias sunt tratati anual 35.000 de pacienti. Exista un epidemiolog si o echipa care il ajuta insa este notat in raport: "Infrastructura invechita a spitalului face ca dezinfectia si curatenia sa fie foarte dificil de realizat, iar izolarea pacientilor si inchiderea sectiei anestezie-terapie intensiva (ATI) sunt imposibile."

La jumatate de an de la control, pe holurile spitalului, in sectii si saloane exista dispozitive care contin dezinfectanti pe care atat medicii si asistentele, cat si vizitatorii ar trebui sa le foloaseasca atunci cand intra in contact cu pacientii. Nu sunt insa mesaje care sa ii informeze pe cei aflati in trecere ca trebuie sa se spele pe maini.

La spitalul Universitar de Urgenta, unde sunt tratati anual 62.000 de pacienti, rata de ocupare este de 120 la suta. Adica este supra-aglomerat.

In raport se noteaza ca: "Personalul medical este de parere ca izolarea functioneaza bine la ATI, dar nu si in alte sectii. Intr-adevar, echipa a observat in timpul vizitei ca spitalul era supraaglomerat, iar dezinfectantii nu erau usor de gasit, fiind doar in camera asistentelor."

Conducerea spitalului de pediatrie din Pitesti, vizitat de specialistii straini, sustine insa ca, intre timp, situatia s-a imbunatatit. Sa vedem cum:

Spitalul de copii din Pitesti are 350 de paturi, trateaza anual circa 15.000 de pacienti, dar nu avea pana saptamana trecuta medic epidemiolog. Anul trecut a raportat o incidenta a infectiilor intraspitalicesti de numai 0,2%, in conditiile in care media europeana este de 5,7 procente.

Dr. Gabriela Chiorascu, medic epidemolog: "Cum explicam procentul atat de mic? Atatea s-au inregistrat!"

Dr. Adina Enescu, director medical: "Ceea ce identificam, raportam, ce nu identificam, nu raportam!"

In timpul controlului, expertii europeni au constatat ca in spitalul din Pitesti nu existau dezinfectanti disponibili pentru pacienti si personalul medical. Cand inspectorii au cerut dezinfectant, li s-a aratat o sticla care era incuiata in dulapul din camera asistentelor.

Dr. Adina Enescu, dir. medical: "Am avut la dispozitie, la momentul acela, dezinfectanti. In raport se spune, totusi, ca ar fi gasit o singura sticla, care era si incuiata in cabinetul asistentelor, ca sa nu se fure! Nu am cunostinta despre aceasta informatie."

Raportul mai spune ca neraportarea infectiilor nosocomiale este provocata de teama unor directori de spitale ca ar putea fi sanctionati sau blamati.

In mai putin de un an, lucrurile s-au schimbat semnificativ, sustine noua conducere a spitalului. Acum, la intrarea in fiecare sectie se gaseste un dozator cu dezinfectant.

Incepand de miercuri, spitalul va avea si garderobier, care ii va dota pe toti pacientii si pe apartinatori cu pijamale si papuci noi, abia achizitionati. Depozitul spitalului este plin si cu halate, prosoape, cearceafuri si paturi noi.

Control la spitalele care au primit ranitii din Colectiv. DSP nu a luat nicio masura pentru a preveni infectiile nosocomiale

Control la spitalele care au primit ranitii din Colectiv. DSP nu a luat nicio masura pentru a preveni infectiile nosocomiale

studiu antibiotice

Antibiotice prescrise de medici chiar și pacienților care nu au nevoie de ele. Avertismentul specialiștilor

Scandal la rezidenţiat, în București. Lucrările au fost corectate greşit şi recorectate neregulamentar

A lăsat Anglia și un salariu de 5.000 de lire pe lună pentru a salva românii bolnavi de cancer

Cea mai prestigioasă publicaţie medicală din Europa scrie despre corupţia din sistemul românesc de sănătate

Românii bolnavi grav nu găsesc medicamente. Statul le cere timp, deși mulți nu îl au

Un medic la 4.000 de elevi. Rețeaua de medicină școlară, la pământ

defilare copii baia mare

Copiii născuţi prematur au strâns fonduri pentru spitalul din Baia Mare

Unul din doi copii români suferă de obezitate. Suntem pe locul 2 în Europa

11% dintre copiii români se nasc prematur. Cauzele: fumatul, alcoolul și stresul

12 copii cu probleme cardiace, operați gratuit într-un spital din Sibiu

Hackerii pot ataca dispozitivele medicale. Cât de grave ar fi consecințele

"Coaja nu este recomandată consumului uman". Pericolul ascuns în lămâi