Cat va costa o nastere la privat dupa decizia Ministerului Sanatatii de a taia fondurile. Calcul ZF

spital privat

In urma deciziei lui Eugen Nicolaescu de a nu mai da bani spitalelor private, nasterile s-ar putea scumpi cu 2000 de lei, scrie Ziarul Financiar.

Spitalele private care doresc pot sa intre in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, cu care isi negociaza sumele pe care statul le deconteaza. Aceste sume variaza de la un spital privat la altul. Astfel, din pretul total pe care o persoana l-ar avea de platit la privat, se scade aceasta suma decontata de stat, scrie ZF.ro.

Decizia va afecta in primul rand nasterile la privat, majoritatea operatorilor mizand pe acest business. In cazul nasterilor, statul deconteaza peste 2.000 la privat.

Odata cu aplicarea acestei masuri, o nastere la privat este posibil sa se majoreze cu peste 2.000 de lei.

Peste 8.000 de nasteri au avut loc in 2011 in cele mai mari spitale private din Romania, adica 4% din numarul total din Romania, arata o analiza ZF pe baza datelor facute publice de companii si a estimarilor proprii. Numarul celor care care aleg sa mearga la privat a crescut semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care o analiza ZF din 2010 arata ca numai 3.000 de nasteri aveau loc la acea data in afara sistemului de stat.

Citește și
bebelus, spital pediatrie, aparate, Marie Curie
Copiii cu boli genetice rare sunt condamnati la suferinta. Nu avem destui specialisti
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"In contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, in vigoare la 1 martie, vom sista finantarea din fondurile Casei pentru unitatile spitalicesti private. Astfel incat toti banii publici - vorbim de fondul unic national de asigurari sociale de sanatate - sa mearga catre spitalele publice. Circa 10 la suta exista finantare pentru sectorul privat, in felul acesta, cu 10 la suta va creste fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada urmatoare. Ceea ce, impreuna cu cei 200 de milioane de lei pentru anestezie si terapie intensiva, sper ca va asigura o finantare superioara a spitalelor si va micsora din nemultumirile cetatenilor. Raed Arafat a spus-o de mai multe ori, intaresc si eu astazi si vom urmari aceasta idee: daca intr-o sectie de anestezie si terapie intensiva, dupa ce intra acest program in functiune, cineva din conducerea sectiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient sa vina de acasa cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc. Pentru ca banul public trebuie sa se duca pentru cetatean si noi facem aceste eforturi si ne-am straduit sa obtinem acesti bani si vedeti, cu modificarile pe care le facem in finantare, tocmai sa incercam sa rezolvam o problema", a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca se va stradui, impreuna cu Raed Arafat, sa analizeze si sa prioritizeze fiecare problema din sistem si "usor-usor" sa gaseasca "solutie fiecareia", fiind clar ca nu pot fi rezolvate toate odata, intrucat nu exista banii necesari.
Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata "nu si-o face pe banul public", iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe "ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta".

"Eu sunt liberal si ar fi trebuit sa fiu primul care sa spun ca da, sa le dam, sa facem, sa... Nu. Sunt liberal, raman in continuare liberal, dar consider ca banul public, in acest moment, este atat de putin, incat el trebuie foarte bine cumpanit, foarte bine chibzuit. Cineva care isi dezvolta o afacere privata nu si-o face pe banul public. Cand isi gandeste business plan-ul respectiv, ca sa-si faca investitia, se gandeste ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta - sau poate printr-o competitie foarte serioasa si foarte deschisa, ceea ce ma indoiesc. Deci, in acest moment, decizia noastra este clara: sectorul public traieste din banul public; sectorul privat traieste din banul privat", a spus Nicolaescu.

El a aratat ca "cine va vorbi" din sistemul privat impotriva acestei masuri "nu va sti ce vorbeste".

Intrebat daca nu crede ca va continua capusarea sistemului public, prin medici care lucreaza in sistem privat si de fapt isi duc bolnavii pentru tratamente in spitalele publice, el a spus ca intentioneaza exact reducerea acestui fenomen, prin "solutii si metodologii".

"Nu exclud ca o asemenea posibilitate poate sa existe, dar noi vom incerca sa gasim solutii, metodologii, ca sa micsoram acest fenomen, care exista. Prin toate sistemele informatice pe care vrem in continuare sa le facem reale, in sensul sa functioneze, pentru ca ele sunt asa, imprastiate, nu sunt legate, nu sunt conectate, nu sunt corelate, nu sunt coerente. Vom incerca sa facem acest lucru si atunci sigur ca datele se vor vedea cu ochiul liber si cei care gresesc vor plati", a spus el.

In aceeasi conferinta de presa, Nicolaescu a precizat ca nu exista servicii medicale care sa nu fie oferite de spitalele publice din Romania. El a adaugat ca nu stie inca daca le va permite in continuare medicilor sa lucreze simultan si in sistem public si in sistem privat.

Citeste si:

Casa Alba respinge ideea emiterii unei monede de 1 trilion de dolari. SUA numara zilele pana la faliment

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Transpiratia abundenta a copilului pe timp de noapte poate semnala prezenta unei boli grave
Transpiratia abundenta a copilului pe timp de noapte poate semnala prezenta unei boli grave

Atentie maxima daca micutul dumneavoastra transpira abundent noaptea. De cele mai multe ori, acesta este semnul lipsei de calciu sau al unui deficit de magneziu.

Copiii cu boli genetice rare sunt condamnati la suferinta. Nu avem destui specialisti
Copiii cu boli genetice rare sunt condamnati la suferinta. Nu avem destui specialisti

Aproape 80.000 de copii cu boli genetice rare sunt condamnati si de soarta si de sistemul nostru de sanatate sa lupte pentru o viata normala.

Medicii sunt obligati sa prescrie retete in sistem electronic din 1 ianuarie 2013
Medicii sunt obligati sa prescrie retete in sistem electronic din 1 ianuarie 2013

Reteta electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nominalizand comisia care va supraveghea derularea programului, aceasta fiind condusa de medicul sef al CNAS, Marius Filip.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.