Reguli noi pentru ocuparea functiei de manager in spitale. Inregistrare video a examenului, iar oricine poate pune intrebari

spital

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare si desfasurare a concursului pentru ocuparea functiei de manager pentru spitalele din reteaua proprie.

Noua procedura consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale sistemului.

"Noua procedura de concurs va consta in sustinerea publica a unui proiect de management pe o tema aleasa din cinci domenii prioritare ale managementului spitalicesc si adaptata la problemele spitalului unde se candideaza. In prezent, concursul de selectie presupune o proba teoretica constand in rezolvarea unor teste-grile din legislatia specifica activitatii spitalului public si din management sanitar, prezentarea unui proiect de management in fata unei comisii formate din membri ai consiliului de administratie al spitalului si un eventual interviu de selectie. Noua reglementare aduce o abordare diferita, cu scopul de a atrage in functia de manageri de spitale specialisti cu abilitati dovedite in domeniul managementului", sustin reprezentantii MS intr-un comunicat transmis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, prezentarea proiectului de management se va face pe durata a maxim 20 de minute si va fi urmata de un interval de maxim 60 de minute de raspuns la intrebari.

Totodata, ordinul de ministru contine si modele de grila generala de evaluare a proiectului de management si de fisa de evaluare a abilitatilor manageriale.

Citește și
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu reclama nereguli grave la procedurile de transplant: "Nu ar trebui sa conteze ca esti mai vedeta decat altii"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

"Partea teoretica de legislatie si management sanitar va fi evaluata prin intrebarile care pot fi adresate de catre comisia de concurs candidatilor din bibliografia publicata odata cu anuntul de concurs. In urma sustinerii proiectului de management, membrii comisiei de concurs stabilesc nota finala ca media aritmetica intre nota acordata pentru evaluarea proiectului de management si nota privind evaluarea abilitatilor manageriale ale candidatului", precizeaza sursa citata.

MS sustine ca, pentru asigurarea transparentei privind modul de desfasurare a concursului, proiectele de management ale candidatilor se publica pe site-ul spitalului unde se organizeaza concursul, cu cel putin 5 zile inainte de data sustinerii publice, iar mass-media, precum si orice persoana poate participa la sustinerea publica, cu conditia de a-si anunta intentia prin email la adresa mentionata in anuntul de concurs si cu privire la care a obtinut confirmarea de participare.

"Mai mult, orice persoana poate adresa intrebari candidatilor cu conditia ca aceste intrebari sa fie adresate prin email la adresa din anuntul de concurs cu cel putin 24 de ore inainte de data probei. In cazul in care din partea persoanelor interesate sunt primite mai mult de 3 intrebari, comisia de concurs alege prin tragere la sorti 3 intrebari dintre cele care au legatura cu proiectul de management si nu vizeaza opiniile politice, activitatea sindicala, religia, etnia, sexul, starea materiala sau originea sociala ale candidatilor. Prin aceste masuri de transparenta se urmareste implicarea comunitatii locale in alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului", se arata in comunicat.

De asemenea, in vederea profesionalizarii evaluarii candidatilor care participa la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe langa presedintele consiliului de administratie, si doua persoane avand expertiza teoretica sau practica in domeniul managementului sanitar (fie experienta de minim 3 ani ca manager de spital, fie calitatea de cadru didactic universitar in specialitatea management sau sanatate publica si management sanitar).

Reprezentantul ales al asociatiilor de pacienti din cadrul consiliului de etica al spitalului unde se organizeaza concursul va avea calitatea de observator fara drept de vot si notare in comisia de concurs, insa va putea adresa intrebari candidatilor.

"Comisia de solutionare a contestatiilor nu mai este numita de Ministerul Sanatatii, ci, pentru a se asigura o organizare unitara a concursului, tot de catre consiliul de administratie al spitalului, cel care numeste si comisia de concurs. Aceasta comisie va fi constituita pe aceleasi criterii de componenta ca si comisia de concurs, cu precizarea ca din componenta comisiei de solutionare a contestatiilor va face parte un alt membru al consiliului de administratie decat presedintele consiliului de administratie al spitalului (care face parte din comisia de concurs)", se precizeaza in comunicatul MS.

Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru a facilita exercitarea dreptului la contestatii, sustinerea publica a proiectului de management se inregistreaza audio-video.

Valentin Popescu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii, despre noua procedura

"Este o premiera ce se intampla in privinta selectarii managerilor. Va fi publica, asta inseamna ca oricine poate participa la sedintele unde are loc prezentare proiectului de management.

Spre deosebire de anii trecuti, unde exista un test grila si se puneau intrebari din legislatie, acum, un manager trebuie sa vina cu un proiect de management al spitalului, pe anumite teme, iar proiectul este prezentat public, astfel incat comunitate sa stie ce abilitati are.

Sedintele sunt publice. Inclusiv cetatenii simpli pot adresa intrebari, daca se inscriu cu 5 zile inainte. De asemenea, si presa poate participa la sedinte."

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ministrul Vlad Voiculescu:
Ministrul Vlad Voiculescu: "Foarte multi" dintre managerii spitalelor de stat ar trebui sa plece

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca "foarte multi" dintre managerii spitalelor de stat ar trebui sa plece, iar profesionalizarea conducerii acestor unitati medicale reprezinta o prioritate.

Vlad Voiculescu reclama nereguli grave la procedurile de transplant:
Vlad Voiculescu reclama nereguli grave la procedurile de transplant: "Nu ar trebui sa conteze ca esti mai vedeta decat altii"

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, sambata ca, in urma verificarilor facute de corpul de control din cadrul ministerului sau, au fost gasite nereguli grave in privinta modului de alocare si de prioritizare a pacientilor pentru transplant.

Conducerea Spitalului 'Sf. Maria' a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii
Conducerea Spitalului 'Sf. Maria' a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii

Managerul Spitalului "Sf. Maria", Narcis Copca, a anuntat ca a depus o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru "abuz in serviciu", dupa ce Inspectia Sanitara de Stat a facut un control la aceasta unitate medicala.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.