Premierul Ciolos, despre scandalul Hexi: "Evident ca e vorba de contracte cu dedicatie". Cand vor aparea primele rapoarte

Ultimul update: Luni 23 Mai 2016 07:03
Data publicarii: Vineri 20 Mai 2016 17:24
Categorie: Sanatate
Premierul Dacian Ciolos paraseste sediul Ministerului Sanatatii, dupa prima intalnire de lucru cu noul ministru, Vlad Voiculescu

Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri, la Ministerul Sanatatii, ca au existat contracte cu "dedicatie" pentru dezinfectanti, iar caietele de sarcini erau "adaptate" cu specificatii pe care numai o firma le putea indeplini.

Intrebat daca au existat contracte cu dedicatie, premierul a raspuns: "Sigur au fost, atata timp cat au fost caiete de sarcini care erau adaptate la nivelul spitalului cu anumite specificatii pe care numai o firma sau unele firme le puteau indeplini, evident ca este vorba de contracte cu dedicatie".

El a precizat ca responsabilitatea sa si a Guvernului este ca, atunci cand exista astfel de informatii, ele sa fie date organelor abilitate, care sa continue cercetarile si sa verifice veridicitatea sau nu a unor astfel de suspiciuni. "Ceea ce noi putem sa facem si facem este modificarea cadrului legislativ pentru ca astfel de lucruri sa nu mai fie posibile. (...) Eu cred ca in maxim zece zile — doua saptamani Corpul de control va fi in masura sa imi prezinte cateva prime elemente de raport ale controalelor care le-au facut. Controalele vor continua. (...) Oricum va asigur ca toate elementele pe care le gasim nu doar ca le vom trimite, atunci cand este vorba de suspiciuni de fapte penale, le vom trimite la Parchet sau la DNA — stiu ca exista deja anumite informatii care au fost trimise tocmai pentru a nu pierde timpul—, dar le vom face si publice imediat ce rapoartele vor fi finalizate", a spus premierul.

Seful Guvernului a afirmat ca s-ar putea reveni la achizitii centralizate si la caiete de sarcini standardizate. "A fost o vreme cand mai multe produse erau achizitionate de Unitatea de Achizitii Centralizate de la minister. Am observat ca, in ultimii ani, multe din aceste atributii au fost suprimate si au fost returnate spre spitale. O sa revenim la achizitii centralizate sau la astfel de caiete de sarcini standardizate", a spus Dacian Ciolos.

Prim-ministrul a precizat ca vor continua verificarile si pentru alte tipuri de produse. Potrivit lui Ciolos, saptamana viitoare vor fi adoptate ordine de ministru si hotarari de Guvern care vizeaza intrarea pe piata si mentinerea pe piata a biocidelor.

"I-am mai spus domnului ministru (al Sanatatii — n.r.) ceea ce eu am reusit sa fac in perioada foarte scurta de interimat cu cele cateva acte normative de implementare pe care le-am pregatit si care saptamana viitoare vor putea fi adoptate — ordine de ministru si hotarari de guvern — este un pachet de masuri care vizeaza intrarea pe piata a biocidelor si mentinerea pe piata a biocidelor pentru un control periodic, pentru a ne asigura ca evitam situatii in care o firma, odata intrata pe piata, ani de zile deja nimeni nu mai controleaza si nu mai stie nimic despre calitatea produselor. Deci am schimbat aici lucrurile si vom veni cu exigente noi pornind chiar si de la practici europene", a sustinut Ciolos.
El a mentionat ca un alt pachet de masuri vizeaza dezinfectiile in spitale, cu proceduri si norme de respectat, dar si cu masuri de control al implementarii acestor norme.

Premierul Dacian Ciolos paraseste sediul Ministerului Sanatatii, dupa prima intalnire de lucru cu noul ministru, Vlad Voiculescu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Vlad Voiculescu este noul Ministru al Sanatatii. Misiunea pe care o va avea in urmatoarele saptamani

Vlad Voiculescu este noul Ministru al Sanatatii. Misiunea pe care o va avea in urmatoarele saptamani

antibiotice

Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

donatori sange

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii