O noua criza de sange la spitalele din toata tara. De ce scade drastic numarul donatorilor in aceasta perioada din an

Ultimul update: Marti 30 Mai 2017 07:03
Data publicarii: Sambata 27 Mai 2017 08:33
Categorie: Sanatate
donatori sange

Multe orase din tara se confrunta cu o noua criza de sange. La centrele de transfuzii este pustiu, in timp ce in spitale pacientii spera sa primeasca vesti bune din partea medicilor.

Doar ca, in aceasta perioada, numarul donatorilor scade. Multi pleaca in concedii, in timp ce altii sunt la munca in strainatate. Doctorii se asteapta ca lucrurile sa se schimbe in bine abia in septembrie. 

Inceputul de an parea unul promitator la Centrul de Transfuzii din Bistrita. Dar, de cateva saptamani, abia daca mai ajung acolo 20 de donatori pe zi. Totul in conditiile in care numai Spitalul Judetean are nevoie de 20 de litri de sange zilnic.

Cosmina Sigmirean, purtator de cuvant Centrul de Transfuzii Bistrita: "In fiecare an ne confruntam pe perioada verii cu un numar mai scazut de donatori din cauza ca pleaca prin strainatate."

Pentru domnul Ioan, de pilda, a devenit un obicei sa doneze sange.

Ioan Sutea,  donator:  "Eu am avut un accident in urma cu ceva timp si am primit si eu sange, am vrut eu sa donez, din suflet."

Si nu este singurul care gandeste asa.

O situatie asemanatoare este si la centrul de transfuzii din Galati. In perioada verii si a concediilor, numarul donatorilor scade cu pana la 30 la suta.

Dr. Camelia Stoichitescu, manager Centrul de Transfuzii Galati: "Pur si simplu, doi sau trei donatori care au fost contactati, cum procedam noi cand avem nevoie de o anumita grupa ne-au spus ca sunt plecati."

Donatorii primesc o zi libera de la serviciu, tichete in valoare de aproape 70 de lei si beneficiaza de analize gratuite.
 

donatori sange Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Inainte de a dona sange, este indicat sa va faceti o hemoleucograma. O data pe an aveti dreptul la un set de analize gratuit

Inainte de a dona sange, este indicat sa va faceti o hemoleucograma. O data pe an aveti dreptul la un set de analize gratuit

cazuri HIV

Undă verde primului auto-test HIV, care funcţionează pe baza unei probe de salivă

Analiza medicală pentru care românii așteaptă și un an

Moda aparatelor dentare prinde tot mai mult contur în România

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, apel la studenți și medici. Ce petiție susține

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald