Nou tratament impotriva cancerului autorizat in Statele Unite. Medicamentul ataca doar tumorile, nu si organul afectat

Ultimul update: Sambata 27 Mai 2017 07:32
Data publicarii: Miercuri 24 Mai 2017 16:53
Categorie: Sanatate
medicament cancer

O noua molecula, ce a fost sintetizata in laboratoarele de cercetare ale grupului farmaceutic Merck, actioneaza doar asupra tumorilor, fara sa atace organele afectate de cancer.

Agentia medicamentelor din Statele Unite (Food and Drug Administration - FDA) si-a dat acordul pentru comercializarea acestui medicament, informeaza site-ul cotidianului francez Le Monde.

FDA a autorizat, marti, comercializarea unui medicament anti-cancer, Keytruda, produs de laboratoarele grupului Merck, ce ataca tumorile care au un profil genetic specific, lasand intact organul afectat.

”Pana acum, FDA a aprobat terapii impotriva cancerului in functie de organul afectat initial, de exemplu plamanii sau sanii”, a declarat medicul Richard Pazdur, director interimar al departamentului de produse hematologice si oncologice de la Centrului de evaluare a medicamentelor din cadrul FDA.

De acum inainte, avem un tratament pe baza biomarkerilor tumorii, nu ai organului afectat”, a adaugat medicul american.

O solutie pentru pacientii care nu mai aveau niciuna Keytruda (pembrolizumab), un medicament folosit in imunoterapie, a fost aprobat in urma unei proceduri accelerate si poate fi utilizat pentru a trata tumori - atat ale copiilor, cat si ale adultilor - care sunt inoperabile si purtatoare ale unor trasaturi genetice specifice, detectabile cu ajutorul biomerkerilor.

Acest tratament ii vizeaza, de asemenea, pe bolnavii diagnosticati cu cancer colorectal care a continuat sa progreseze si dupa chimioterapie.

Tumorile vizate de Keytruda sunt purtatoare ale unor caracteristici genetice denumite MSI (MicroSatellite Instability) si MMR (deficienta MisMatch Repair). Ele afecteaza adeoseori colonul, tesuturile endometriale (inclusiv ovare) si gastrointestinale. Aceste tipuri de cancere pot sa afecteze si sanii, prostata, vezica urinara si glanda tiroida, a precizat FDA.

Neutralizarea proteinei PD-1 FDA aproba comercializarea unui medicament in procedura accelerata pentru a trata patologii incurabile, impotriva carora nu exista alternativa, daca noua molecula s-a dovedit suficient de eficienta in testele clinice. Keytruda apartine unei noi clase de medicamente anti-cancer care neutralizeaza o anumita proteina, PD-1, folosita de celulele tumorale pentru a scapa de ”atacurilor” declansate de sistemului imunitar al pacientului.

Acest tratament a fost deja aprobat de FDA pentru a trata mai multe tipuri de cancer, precum melanom (tumoare agresiva a pielii), cancer pulmonar in stadiu avansat, cerebral, al gatului si limfom Hodgkin.

medicament cancer Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

La doar 17 ani, un tanar din Mexic a inventat sutientul care, purtat doar o ora, detecteaza cancerul

La doar 17 ani, un tanar din Mexic a inventat sutientul care, purtat doar o ora, detecteaza cancerul

spital Pitesti

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

pitesti, spital, lesinat, pacienta,

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu

Zika poate fi transmisă şi de ţânţarii obişnuiţi