Insulina de ultima generatie va fi disponibila si in Romania. "Diabetul, cea mai mare problema de sanatate a secolului"

×
Codul embed a fost copiat

Diabetul zaharat afecteaza peste 400 de milioane de persoane in toata lumea, iar numarul lor este in crestere. Vestea buna este ca apar medicamente noi si mult mai eficiente, care pot imbunatati substantial vietile pacientilor.
 

Despre diabetul zaharat ca problema de sanatate publica se poate spune ca in ultimul timp a explodat: este o pandemie de diabet, este probabil pe punctul de a deveni cea mai mare problema de sanatate publica a secolului XX”, declara profesorul doctor Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. La nivel mondial, la ora actuala se inregistreaza aproximativ 387 de milioane de cazuri de diabet iar in urmatorul deceniu numarul lor va trece probabil de jumatate de miliard. Iar costurile pentru sistemele de sanatate sunt pe masura: anul trecut diabetul a generat cheltuieli pentru sistemele de sanatate de peste 612 miliarde de dolari.

Mai mult, nu intotdeauna tratamentul reuseste sa reduca complicatiile. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu diabet nu reusesc sa atinga tinta de control a glicemiei, ceea cea poate duce la afectiuni ale inimii, ochilor si rinichilor. O problema la care raspunde insulina glargin de ultima generatie.

Diabetul zaharat este o uriasa problema medicala prin complicatiile pe care le are: este prima cauza de insuficienta renala in lume, este prima cauza de orbire in tarile in curs de dezvoltare, este prima cauza de amputatie a membrelor”, explica prof. dr. Cristian Serafinceanu. “Este o uriasa problema de sanatate publica, incarca bugetele de sanatate ale tuturor tarilor – cel putin 10-12% din banii alocati anual pentru sanatate merg pentru ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat.”

In Romania, primele estimari aratau ca circa 4-5% din populatie ar suferi de diabet. Cele mai recente epidemiologice arata insa ca de fapt 11,6% din populatia adulta este afectata - dintre care un sfert nu sunt diagnosticati, potrivit presedintelui Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Daca in clipa de fata in Romania sunt 200.000 de oameni cu diabet zaharat si cu boala renala cronica diabetica avansata care in urmatorii ani vor avea nevoie de dializa, este deja o catastrofa”, spune profesorul Serafinceanu. Tocmai de aceea este important accesul la terapiile noi, care sa previna mult mai eficient astfel de riscuri.

Este si o problema de buget, dar trebuie sa gandesti pe termen lung. Prevenirea unui singur caz de insuficienta renala poate salva cam 50.000 de euro pe an, suma cu care poti sa cumperi orice fel de tratament pentru 10 pacienti”, explica prof. dr. Cristian Serafinceanu.

In acest context, pentru persoanele din Romania care sufera de diabet este o veste foarte importanta aceea ca suntem in primul val de tari europene care au acces la insulina bazala de ultima generatie. Insulina glargin [de origine ADNr] injectabila, 300 U/mL, este indicata pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 1 si 2 si controleaza mai eficient glicemia, reducand riscul episoadelor hipoglimice. Insulina de ultima generatie este pe lista de medicamente compensate integral.
 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”
Primele concluzii privind morțile suspecte de la Sf. Pantelimon: „Sesizările au la bază o comunicare defectuoasă”

Au apărut primele rezultate în cazul anchetelor deschise la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional
Boala rușinoasă provocată de o „tulpină mutant”. „Are potențialul de a se răspândi la nivel național și internațional"

O tulpină mutant de variola maimuței cu „nou potențial pandemic" a fost descoperită într-un mic oraș din Republica Democrată Congo. Noua variantă de virus este descendentă a variantei inițiale, dar este mult mai infecțioasă și mai greu de depistat prin te

Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță
Complicațiile din timpul sarcinii pot avea efecte și la 40 de ani distanță

Complicațiile sarcinii, cum ar fi diabetul zaharat gestațional sau preeclampsia, pot avea efecte zeci de ani mai târziu.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.