Interzicerea tigarilor in spatii publice a dublat numarul fumatorilor care vor sa renunte la viciu

Ultimul update: Vineri 19 Februarie 2016 07:10
Data publicarii: Marti 16 Februarie 2016 18:49
Categorie: Sanatate

De voie, de nevoie, fumatorii romani se vad obligati sa renunte la placerea lor nesanatoasa. Medicii care ii pot ajuta sa scape de dependenta sunt tot mai cautati, pe masura ce se apropie ziua in care fumatul in spatiile publice va fi interzis.

Pe de alta parte, doctorii sunt optimisti. Se asteapta ca masura sa reduca simtitor numarul celor care sufera un infarct miocardic.

La Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", din Bucuresti, numarul fumatorilor care cer sa fie ajutati sa scape de viciu s-a dublat in ultima saptamana.

Un domn marturiseste ca fuma cel putin doua pachete de tigari pe zi, asa ca in fiecare luna viciul il costa in jur de 900 de lei. Si recunoaste ca nu ii este usor sa renunte la acest viciu.

"Asta ma trezea dimineata. Cand nu aveam chef de nimic, parca focul ala, cafeluta si tigara ma ajutau sa ma dau jos din pat. Asta a fost cel mai greu. A fost si este inca", spune el.

Specialistii spun ca fumatorii sunt ingroziti de faptul ca nu vor mai putea fuma la locul de munca, mai mult decat de interdictia din cluburi si restaurante.

Magda Ciobanu, coordonatorul programului national "Stop fumat": "Oamenii se asteapta ca legea sa se aplice, cel putin la locurile de munca si atunci incep sa ia masuri pentru a nu fi pusi in fata faptului implinit, sa fie obligati sa se lase de azi pe maine, pentru ca altfel obtin o sanctiune la locul de munca."

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare. Conform unor studii, dupa ce fumatul va fi interzis in spatiile publice, numarul pacientilor internati din cauza infarctului miocardic acut ar putea sa scada cu aproximativ 17 procente.

In Scotia, dupa 10 luni de la implementarea legii, numarul pacientilor a scazut cu 21% in randul fumatorilor si cu 14% in randul nefumatorilor. In Italia, numarul pacientilor internati cu infarct miocardic acut a scazut cu 11% la persoanele sub 60 de ani. Iar in Scotia a scazut rata internarilor de urgenta ale copiilor pentru astm bronsic cu 19,5%, in primul an dupa aplicarea legii.

Efectul legii anti-fumat asupra localurilor. Cum s-ar putea bucura patronii de si mai multi clienti decat pana acum

Efectul legii anti-fumat asupra localurilor. Cum s-ar putea bucura patronii de si mai multi clienti decat pana acum

vaccin

Pneumonia, principala cauză de deces a copiilor sub 5 ani. Decizia Ministerului Sănătăţii

Spitalul din Piteşti are din nou aer condiţionat, după ce o pacientă a leşinat de cald

După 12 ani, autoritățile britanice susțin ca nașterea naturală nu ar fi soluția ideala

operaţie premieră

A învins cancerul de col uterin, apoi a rămas însărcinată. Premieră într-un spital din România

Pacientă leșinată în Spitalul Judeţean din Piteşti după ce a stat două ore într-o căldură sufocantă

Măsurile luate de ministrul Sănătății după cazul prezentatoarei Magda Vasiliu