Controale la TOATE spitalele din tara. La Galati, bolnavii stau la coada la baie si se inghesuie cate 2 in pat

Ultimul update: Duminica 13 Martie 2016 07:20
Data publicarii: Joi 10 Martie 2016 13:08
Categorie: Sanatate

Doua saptamani de controale: asta ii asteapta pe angajatii spitalelor publice si particulare din intreaga tara. Si nu orice fel de controale, ci unele incrucisate, menite sa reduca, in timp, infectiile intraspitalicesti.

Spitalele sint verificate daca fac tot ce trebuie ca sa scada riscul de infectii nosocomiale. Se merge pe varianta incrucisata: inspectorii dintr-un judet vor verifica unitatile sanitare din alt judet, ca sa nu fie partinitori. Si nu numai atat. Toate spitalele, atat cele de stat, cat si cele particulare trebuie sa-si faca un registru in care sa treaca situatiile exceptionale si bolile transmisibile ale pacientilor, registre care vor fi la randul lor, verificate.

Decizia a fost luata dupa ce Spitalul de Pediatrie din Pitesti nu a anuntat acum o luna epidemiologii ca se confrunta cu o avalansa de copii bolnavi, infectati cu e-coli hemoragic, infectii care au dus la moartea a trei bebelusi.

La spitalul de urgenta din Galati, de pilda, inspectorii sanitari au descoperit joi un stafilococ, chiar in sectia de chirurgie vasculara! Amenzi s-au dat si pentru ca in paturile din spital stau ingramaditi cate doi pacienti si nu exista suficiente grupuri sanitare si spatii de depozitare pentru deseurile biologice.

Liliana Iordachescu, purtator de cuvant DSP Galati: "Au fost recoltate teste de salubritate, teste de sterilitate si aeromicroflora din cateva sectii. O parte din aceste teste recoltate nu au fost corespunzatoare, drept consecinta a fost sanctionata una dintre asistentele sefe. Nu se respecta numarul de paturi pe sectii, iar in anumite sectii nu se asigura un numar corespunzator de grupuri sanitare pentru pacienti."

Familia arhitectei Casei Poporului cere daune de 4 MILIOANE de euro. Ministerul Sanatatii, acuzat pentru mizeria din spitale

Asistenta sefa a primit o amenda de cinci sute de lei, iar conducerea spitalului a fost avertizata ca trebuie sa igienizeze urgent holurile si saloanele bolnavilor. Managerii sustin insa ca nu e vorba despre un grad exagerat de contaminare microbiana.

Dr. Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Depasirea nu este foarte mare. Asta nu inseamna ca trebuie sa trecem peste acest aspect. Dar trebuie sa luam in considerare ca vorbim de sectii care au si aspecte septice ca structura. S-a intamplat ce s-a intamplat. E vorba de un stafilococ patogen."

"E mizerie, nu se termina curatenia”, spune insa o pacienta. “Am fost la Medicala - acolo... grupul sanitar, stai la rand, mizerie inauntru."

In timp ce unii pacienti nu se feresc sa critice conditiile din spital, altii sunt mai intelegatori. "Inainte erau mai rele. Acuma s-au mai... remediat!"

In sase sectii din spitalul din Galati inspectorii sanitari au constatat ca nu exista numarul de paturi si de grupuri sanitare corespunzator legislatiei. Conducerea unitatii medicale a anuntat ca doua dintre sectiile cu probleme, chirurgia plastica si reparatorie si chirurgia toracica, vor intra anul acesta in reparatii generale si modernizari.

Pe de alta parte, pentru a ne feri de infectiile nosocomiale ar trebui ca toti cei care ajung intr-un spital sa respecte regulile elementare de igiena.

Dr Mihaela Debita, manager Spitalul Clinic de Urgenta Galati: "Trebuie sa te conformezi la regulile unitatii in care intri. Daca intri intr-o banca faci ce vrei tu? Nu. Daca intri intr-un sediu de politie faci ce vrei tu acolo? Nu."

Adica si pacientii ar trebuie sa respecte regulile si sa nu mai iasa afara din spital in papuci si pijamale, cand merg la cumparaturi, iar vizitatorii sa poarte halate sterile.

"Vad ca sunteti in pijamale afara, stiti ca toti microbii ii duceti cu dumneavoastra in salon?"

In acelasi timp , in multe spitale nu exista medici epidemipologi, cum este cel de pediatrie din Pitesti.

Oficial, in fiecare an peste 8500 mii de romani s-au infectat intr-un spital romanesc. Insa numarul real al infectiilor nosocomiale e de zece ori mai mare, sustin medicii.

Parastas cu urmari grave, in judetul Bacau. 100 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara

Parastas cu urmari grave, in judetul Bacau. 100 de oameni au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara

politist radauti

Poliţistul atacat cu sabia de un interlop are nevoie de un medicament de negăsit în România. Cine i l-a procurat

Ministrul Sănătății a amânat din nou scăderea prețului la medicamente!

Lenjerii de pat de unică folosință în unele spitale românești. Pacienții laudă schimbarea

Primul deces înregistrat în acest sezon din cauza gripei, o femeie din București

Pană de curent majoră la Spitalul Craiova. Operaţii întrerupte şi oameni blocaţi în lifturi

Românii care fac treaba statului. Medicamentele vitale bolnavilor, aduse de ei din străinătate

Consult pediatric la domiciliu

Consulturile pediatrice la domiciliu, opțiunea părinților sătui de cozile din spitale

Pentru a evita cozile, părinții îi cheamă pe medici la domiciliu pentru a-i trata pe copii

Florian Bodog se laudă cu investițiile din Sănătate, deși spitalele au nevoie de alte aparate

Medicii de familie scapă parţial de birocraţie, ca să aibă mai mult timp pentru pacienţi

Un spital-bijuterie din Brașov stă de 3 luni nefolosit. Ministerul Sănătății nu a trimis actele

Horoscop 11 ianuarie 2018. Zodia care va primi o sumă considerabilă de bani în urma muncii depuse anul trecut