Comisia Europeana a aprobat cererea Romaniei de a suspenda temporar exportul intracomunitar al vaccinului impotriva rujeolei

Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 12:45
Categorie: Sanatate

Comisia Europeana a avizat favorabil, in procedura de urgenta, decizia de suspendare temporara a exportului intracomunitar pentru vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (ROR), a anuntat, marti, Ministerul Sanatatii (MS).

Autoritatile romane au notificat, in 27 aprilie, Comisiei Europene proiectul de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel incat sa fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor, avand in vedere epidemia de rujeola, dar si discontinuitatea in aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, a precizat Ministerul Sanatatii.

Dupa examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeana a considerat ca, in acest caz, solicitarea adoptarii in procedura de urgenta este justificata.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a declarat ca va lua toate masurile necesare pentru ca pacientii romani sa poata beneficia la timp si in conditii optime de vaccinuri, dar si de medicamentele si tratamentele de care au nevoie.

“Din pacate, desi epidemia de rujeola a fost anuntata acum un an, Ministerul Sanatatii nu a luat masuri corespunzatoare si nu a facut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta in judetele unde acest produs s-a epuizat. Asa am ajuns la situatia din acest moment, in care directiile de sanatate publica din 10 judete nu mai au stocuri de vaccin”, a spus ministrul Sanatatii.

Oficial OMS venit in Romania sa sustina vaccinarea. Marile probleme legate de imunizare pe care le are tara noastra

Bodog a precizat ca in proiectul Legii vaccinarii s-a prevazut asigurarea unui stoc de minimum sase luni pentru aceste produse.

Ministrul Sanatatii anunta in 27 aprilie ca a fost notificata Comisia Europeana pentru blocarea exportului de vaccin si ca intentioneaza sa solicite si blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente prevazute in programele nationale de sanatate.

Florian Bodog preciza, la inceputul lunii mai, ca intr-o saptamana vor fi disponibile 10.000 de doze de vaccin ROR, cu prioritate pentru judetele in care sunt probleme, iar alte 110.000 de doze vor ajunge in tara pana la jumatatea lunii mai.

Ministrul Sanatatii arata, in interviul pentru News.ro, ca nu vrea ca populatia "sa intre in isteria” ca toata lumea o sa faca rujeola si a apreciat ca un gest iresponsabil contraindicarea vaccinarii de catre unii medici de familie care au tendinta de a face medicina la limita cu cea traditionala.

“Avem focare (de rujeola, n.r.), stim unde sunt aceste focare, este foarte important sa facem vaccinare in focar. in acelasi timp, parintii care au copii care ajung la varsta de un an trebuie sa-i vaccineze si trebuie sa respecte indicatiile medicilor de familie”, a spus Bodog.

Ministrul a dat asigurari nu vor fi achizitionate decat vaccinuri care sunt autorizate in Europa, pentru ca cea mai importanta este siguranta copiilor.

“Vaccinurile care se vand pe piata romanesca sunt vaccinuri aprobate la nivel european. Eu am gasit ROR produs de o companie europeana, dar facut in India. Acest vaccin avea o componenta care nu este permisa pe piata europeana. si atunci, desi sunt in plina epidemie, pentru mine conteaza foarte mult ca siguranta copiilor romani sa fie identica cu siguranta de care beneficiaza orice copil european. Nu facem experiente, aducem doar vaccinuri care sunt autorizate, care nu au componenta care este interzisa pe piata romanesca. Cu toate ca sunt multe vaccinuri care sunt dovedite ca sunt bune si nu dau reactii adverse, eu respect legislatia europeana si nu voi face niciun rabat de la acest lucru. Practic, copiii romani nu vor beneficia decat de vaccinuri care sunt autorizate in Europa”, a mai spus Bodog, in interviul pentru News.ro.

Pana in 5 mai au fost confirmate 5.290 de cazuri de rujeola, dintre care 24 de decese. Opt dintre decese au fost in judetul Timis, cate cinci in Arad si Dolj, trei in Caras-Severin si cate un caz a fost inregistrat in Bucuresti si in judetele Calarasi si Satu Mare.

Cele peste 5.200 de cazuri au fost raportate in 38 de judete, cele mai multe in Caras-Severin, Timis si Arad. Dintre pacientii diagnosticati cu rujeola, 5.105 nu au fost vaccinati niciodata.

 

Epidemia de rujeola face noi victime, in randurile copiilor. O fetita, de 9 ani, a murit intr-un spital din Timisoara

Epidemia de rujeola face noi victime, in randurile copiilor. O fetita, de 9 ani, a murit intr-un spital din Timisoara

Florian Bodog

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Miracol medical: o fetiță a supraviețuit, deși s-a născut cu inima în afara pieptului

Transplant dificil în Vrancea: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Scandal internaţional din cauza laptelui praf pentru bebeluşi infectat cu Salmonella. Ce măsuri ia România

Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână. Peste 95%, persoane nevaccinate

imunoglobulina

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Situație critică la Sf.Pantelimon: ”Pacienții se ridică de pe targă când află ca vor ajunge acolo”

Părinţi obligaţi de instanţă să-şi trateze copilul, în Iaşi. De ce refuză să meargă la spital

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit în România, după 30 de ani

Bebeluș salvat printr-o transfuzie intrauterină, de către medici din Iași

Vlad Voiculescu critică soluția găsită de autorități în cazul crizei de imunoglobulină