Ce știm și ce NU despre Omicron, noul Covid-19. De ce sunt îngrijorați oamenii de știință

Omicron
Profimedia

Noua versiune a coronavirusului, Omicron, a fost descoperită de oamenii de știință din Africa de Sud în Gauteng, cea mai populată provincie a țării.

 

Jurnaliștii de la Associated Press au centralizat toate informațiile importante despre Omicron, încercând să găsească o justificare la îngrijorarea manifestată deja la nivel internațional

Despre Omicron nu se știe exact unde a apărut pentru prima dată, însă primii care au alertat Organizația Mondială a Sănătății au fost oamenii de știință din Africa de Sud.

În prezent, acest virus a fost depistat în mai multe țări, din Australia până în Israel și Țările de Jos.

Citește și
coronavirus
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Recent, OMS a avertizat că noua variantă a coronavirusului prezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial.

Această variantă a fost numită „Omicron”, după o literă din alfabetul grec.

CE ȘTIM DESPRE OMICRON?

 

Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat că noua variantă este legată de o „creștere exponențială” a cazurilor în ultimele zile.

De la puțin peste 200 de cazuri noi confirmate într-o singură zi, în ultimele săptămâni, Africa de Sud a ajuns la peste 3.200 de cazuri zilnice - această cifră fiind înregistrată sâmbătă, majoritatea fiind în Gauteng.

Luptându-se să explice creșterea bruscă a cazurilor, oamenii de știință au studiat mostre de virus și - astfel - au descoperit noua variantă de Covid-19. În prezent, până la 90% dintre cazurile noi de infectare din Gauteng sunt cauzate de aceasta, potrivit lui Tulio de Oliveira, directorul Platformei de inovare și secvențiere a cercetării KwaZulu-Natal.

DE CE SUNT OAMENII DE ȘTIINȚĂ ÎNGRIJORAȚI?

 

După ce a convocat un grup de experți, pentru a evalua datele, OMS a precizat că ”dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfectare cu această variantă”, în comparație cu alte variante.

Asta înseamnă că persoanele care au contractat COVID-19 și s-au recuperat ar putea să se îmbolnăvească din nou.

Varianta pare să aibă un număr mare de mutații – aproximativ 30 – în proteina de vârf a coronavirusului, ceea ce ar putea avea drept efect o răspândire foarte rapidă la oameni.

Sharon Peacock, care a condus secvențierea genetică a COVID-19 în Marea Britanie, la Universitatea din Cambridge, a declarat că datele de până acum sugerează că noua variantă are mutații „consecvente cu transmisibilitatea îmbunătățită”, dar a spus că „semnificația multor mutații este încă necunoscută.”

Lawrence Young, un virolog la Universitatea din Warwick, a descris Omicron ca fiind „cea mai puternică versiune a virusului pe care am văzut-o”, inclusiv cu schimbări potențial îngrijorătoare, nemaivăzute până acum la același virus.

CE SE ȘTIE ȘI CE NU DESPRE VARIANTĂ?

 

Oamenii de știință știu că Omicron este diferit genetic de variantele anterioare, inclusiv variantele Beta și Delta, dar nu știu dacă aceste modificări genetice îl fac mai transmisibil sau mai periculos. Până în prezent, nu există niciun indiciu că varianta cauzează o boală mai gravă.

Probabil că va dura săptămâni pentru a se stabili dacă Omicron este mai infecțios și dacă vaccinurile sunt încă eficiente.

Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a spus că este „extrem de puțin probabil” ca vaccinurile actuale să nu funcționeze, menționând că sunt eficiente împotriva numeroaselor alte variante.

Chiar dacă unele dintre modificările genetice ale Omicron par îngrijorătoare, nu este încă clar dacă vor reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică. Unele variante anterioare, cum ar fi varianta Beta, au alarmat inițial oamenii de știință, dar nu s-au răspândit foarte departe.

”Nu știm dacă această nouă variantă ar putea ajunge în regiunile în care se află Delta”, a spus Peacock de la Universitatea din Cambridge.

Până în prezent, Delta este de departe cea mai predominantă formă de COVID-19, reprezentând mai mult de 99% din secvențele trimise către cea mai mare bază de date publică din lume.

CUM A APARUT ACEASTĂ NOUĂ VARIANTĂ?

 

Coronavirusul suferă mutații pe măsură ce se răspândește și apar multe variante noi, inclusiv cu modificări genetice îngrijorătoare, însă aceste mutații ... adesea dispar. Oamenii de știință monitorizează secvențele COVID-19 pentru mutații care ar putea face boala mai transmisibilă sau mai mortală, dar nu pot afla acest lucru pur și simplu analizând virusul.

Peacock a spus că varianta „s-ar putea să fi evoluat la cineva care a fost infectat, dar apoi nu a putut elimina virusul, dând virusului șansa de a evolua genetic”, într-un scenariu similar cu modul în care cred experții că a apărut varianta Alfa – când a fost identificată pentru prima dată în Anglia - la o persoană cu imunitatea compromisă.

SUNT JUSTIFICATE RESTRICȚIILE DE CĂLĂTORIE IMPUSE DE UNELE ȚĂRI?

 

Poate că da. Israelul interzice străinilor să intre în țară, iar Marocul a oprit toate călătoriile aeriene internaționale.

O serie de alte țări restricționează zborurile din sudul Africii.

Având în vedere recenta creștere rapidă a COVID-19 în Africa de Sud, restricționarea călătoriilor din regiune este o măsură ”prudentă” și ar oferi mai mult timp autorităților, a declarat Neil Ferguson, expert în boli infecțioase la Imperial College London.

Dar OMS a remarcat că astfel de restricții sunt adesea limitate în efectul lor și a îndemnat țările să mențină granițele deschise.

Jeffrey Barrett, director de Genetică COVID-19 la Institutul Wellcome Sanger, consideră că detectarea precoce a noii variante ar putea însemna că restricțiile aplicate acum ar putea avea un impact mai mare decât atunci când a apărut pentru prima dată varianta Delta.

„Cu Delta, a durat multe, multe săptămâni până la valul teribil al Indiei, până să devină clar ce se întâmplă, iar Delta se implementase deja în multe locuri din lume și era prea târziu pentru a face ceva în privința asta”, a spus el. „S-ar putea să fim într-un moment de început cu această nouă variantă, așa că s-ar putea să mai avem timp să facem ceva în acest sens.”

Guvernul Africii de Sud a declarat că țara este tratată incorect, deoarece are secvențiere genomică avansată și ar putea detecta varianta mai repede și a cerut altor țări să reconsidere interdicțiile de călătorie.

În schimb, dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, a felicitat Africa de Sud și Botswana pentru că au informat rapid lumea despre noua variantă.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
În ce țări a fost descoperită până acum tulpina Omicron
În ce țări a fost descoperită până acum tulpina Omicron

Noua variantă de virus depistată în Africa de Sud, Omicron, începe să fie descoperită în mai multe țari. În doar câteva zile au fost descoperite zeci de cazuri în țări de pe mai multe continente.

OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial

Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă ”un risc foarte ridicat” la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Medicul care a descoperit varianta Omicron spune că isteria provocată de noua tulpină nu este justificată
Medicul care a descoperit varianta Omicron spune că isteria provocată de noua tulpină nu este justificată

Dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, trage un semnal de alarmă asupra faptului că în jurul variantei Omicron s-a creat o isterie nejustificată.

Japonia îşi închide graniţele pentru străini, începând cu 30 noiembrie
Japonia îşi închide graniţele pentru străini, începând cu 30 noiembrie

Japonia a anunţat luni că îşi va închide graniţele pentru toţi străinii în contextul apariţiei variantei Omicron a coronavirusului, relatează AFP şi DPA.

Alertă globală din cauza variantei Omicron. Reuniune de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările G7, convocată luni
Alertă globală din cauza variantei Omicron. Reuniune de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările G7, convocată luni

Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii statele membre, pentru a discuta despre noua variantă Omicron.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.