Campaniile anti-imunizare si lipsa serurilor au dus la moartea a trei bebelusi. Cea mai grava situatie din ultimii 11 ani

×
Codul embed a fost copiat

Epidemia de rujeola, anuntata de autoritati, deschide o noua pagina dureroasa in sistemul sanitar, o pagina plina de greselile parintilor si ale autoritatilor.

In timp ce serurile nu sunt intotdeauna la dispozitie, din vina statului, exista si adulti, fara pregatirea necesara, care declanseaza campanii anti-imunizare.

Rezultatul acestui razboi iresponsabil este unul dureros. Trei copii au platit cu viata pentru ca n-au fost feriti de boala, iar situatia, cea mai grava din ultimii 11 ani, poata scapa de sub control.

Unul dintre bebelusii care au murit dupa ce au facut rujeola, sau pojar cum i se spune popular, era din judetul Timis. Pruncul s-a imbolnavit dupa ce a fost internat o perioada scurta in spital pentru ca a avut probleme de sanatate.

Citește și
cover prima rujeola vaccin
Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

La 10 zile dupa externare i-au aparut primele simptome, iar starea i s-a agravat brusc.

Virgil Musta - medic primar boli infectioase: "Un copil de 11 luni, internat in terapie intensiva cu pneumonie data de virus si insuficienta respiratorie. Dupa aproximativ o luna a decedat. Avea imunitate scazuta."

E posibil acest lucru, sustin medicii, pentru ca pana si in spital nu este respectata carantina.

Melania Arion - medic epidemiolog DSP Timis: "Contagiozitatea la rujeola e foarte mare, de 95-97%, este boala cu transmitere respiratorie, ori si dumneavoastra puteti sa constatati bunul obicei al mamicilor prin spitale, se plimba peste tot cu ei."

In acest caz bebelusul nu era vaccinat pentru ca ROR-ul se face abia la 12 luni. El a contactat virusul, sustin cei din Ministerul Sanatatii, pentru ca in judetul Timis a izbucnit epidemia de rujeola dupa ce sute de parinti nu si-ar fi vaccinat copiii.

Unii adulti spun ca nu au putut sa isi imunizeze copiii pentru ca erau raciti, situatie in care este interzisa imunizarea.

Reporter: "A fost vaccinat inainte?"

Mama: "Nu a fost vaccinat!"

Reporter: "De ce nu ati mers la medicul de familie sa il vaccinati?"

Mama: "Pai am avut tot asa, probleme, cand rosu in gat, n-am putut sa... Din cauza asta, nu ca nu am vrut."

Explicatiile date de parinti variaza in functie de regiunea in care s-a declansat epidemia de rujeola. De exemplu, in Bistrita Nasaud, unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri, multe familii fac "naveta" intre Romania si Italia si omit sa-si vaccineze copiii.

Fetita de un an si doua luni a unei femei nu a fost imunizata niciodata. Nici macar la nastere.

Mama fetitei: "Nu am fost in tara cand s-au vaccinat si acum nu cred ca mai are rost."

Reporter: "Nu va e frica?"

Mama fetitei: "Nu. Noua nu e frica, deocamdata suntem bine. vaccinarea e .. cum sa va explic.. o varianta mai usoara a bolii, practic ii pune boala in corp."

Reporter: "Si dumneavoastra preferati sa faca pe cea mai grea."

Mama: "Nu."

Mihaela Catana, mediator sanitar: "Marea majoritate nici nu au semnat declaratiile, formularele, ca refuza. Nici nu i-au adus la vaccin. Si din cauza migratiei in Italia, migratie in masa cu care ne confruntam.. si tot asa, nu-i putem opri, nu se pot vaccina, raman restantieri si ne putem astepta si pe viitor si la alte epidemii. "

Situatie propice, daca stam sa ne gandim ca in acest moment, conform datelor insitututului de statistica, imunizarea a scazut la mai putin de 70%, fata de 95% in 2005. Este, practic, cea mai grava criza din ultimii 11 ani.

Asta in conditiile in care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca 95% din populatie sa fie vaccinata daca nu vrem sa avem de-a face cu epidemii. Medicii privesc in urma la momentul in care vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei nu fusese inca introdus, cu mult inainte de revolutie.

Medic Marie Currie: "Vaccinarea s-a introdus in 1978. Brusc s-a inregistrat un declin. Nu am mai avut de a face cu aceasta boala. Multi medici tineri nu mai stiau sa o recunoasca. o stiau doar din carti."

Acum insa, Romania se confrunta cu o epidemtie majora de rujeola.

Autoritatile dau vina pe campaniile anti-vaccin

"Este vina campaniilor virulente anti-vaccin", au strigat oficialii din Sanatate, odata cu anuntul terifiant ca am ajuns intr-o situatie greu de crezut, la 40 de ani de la introducerea serului in Romania. Dar tot ei par sa uite ca in unele zone rurale nu exista personal medical gata sa-i imunizeze pe cei mici.

Avem si-o initiativa de lege a vaccinarii, care zace insa prin sertare de mai bine de un an si care, spun responsabilii, va fi scoasa la lumina saptamana viitoare.

Mama: "A stat 8 zile internata ca nu a fost vaccinata la timp. Fata a fost cu mine in Italia pana la 6 luni, cand am venit in tara nu au avut vaccinurile pentru rujeola si pe urma iar am dus-o. Apoi, n-am fost eu sau n-au fost vaccinurile."

Femeia vorbeste despre o alta problema de sistem. Nu s-au gasit vaccinuri gratuite luni de zile.

Valentin Popescu, purtator de cuvant Ministerul Sanatatii: "Nu exista probleme cu distributia ROR. Au existat sincope, dar nu majore. Odata vedem aceasta tendinta de a nu vaccina, pe de alta parte de-a lungul anilor trebuie sa recunoastem ca au fost probleme si cu vaccinurile si ca in zonele rurale nu sunt medici."

Asadar, vaccinurile lipsesc, medici in zonele rurale care sa faca imunizarea si sa cheme parintii la dispensar nu mai avem, insa Ministerul Sanatatii vede problema in alta parte. Oficialii arata cu degetul inspre contestatarii imunizarii.

Uita insa ca institutia nu a dus campanii de informare credibile si de amploare pentru a lamuri nelinistile parintilor si a-i convinge ca beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile.

Asa, au devenit legende urbane credintele conform carora vaccinurile provoaca autism, ca serurile care contin mercur, formaldehida si alte substante provoaca boli cumplite.

Oficialii Insitutului se Sanatate Publica spun insa ca toate efectele adverse inregistrate anul acesta de pilda au fost minore: de exemplu, de la vaccinul ROR au fost semnalate trei cazuri cu febra, iar de la Tetraxim, 11 cu febra si 23 de reactii locale.

Dr. Adrian Craciu, medic primar neonatolog: "Au spus ca bagam in ele seleniu, mercur sau alte prostii. Mai mult mercur, seleniu gasesti cand mergi pe strada in poluarea asta, repet, in 15 ani de cand fac meseia asta nu am vazut nici o reactie post-vaccinala majora, dar copii care s-au imbolnavit gramada."

De-a lungul timpului, sustin specialistii, niciun studiu clinic nu ar fi reusit sa confirme legatura dintre vaccinare si autism. Medicii de familie spun ca au constatat ca parintii se lasa influentati de aceste mesaje, mai ales in lipsa unei informari complete din partea statului.

Elena Nagy, medic de familie: "Toti care vin aici si declara ca se tem, ca au vazut ca au auzit si ma intreaba ce parere am. Eu el spun si cand ii conving ca se pot vaccina, merg acasa se consult pe forumul de mame si vin sa imi zica ca nu ii mai vaccineaza. Acest vaccin, daca doriti va arat ca am dulapul plin cu aceste vaccinuri cu ROR-ul spunem noi, pentru ca nu vin sa se vaccineze."

Iar copiii nevaccinati impotriva rujeolei pot face alte boli cum ar fi pneumonia, encefalita sau oreonul, complicatii care pot duce la deces.

In acest razboi a intervenit inclusiv Biserica Ortodoxa Romana. Cum multe dintre discutiile despre argumentele care ar trebui sa te intoarca de pe drumul vaccinarii se poarta pe forumuri asa zis ortodoxe, patriarhia le transmite credinciosilor ca biserica nu interzice vaccinurile si ca sustine programul de imunizare al Ministerului Sanatatii. 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
124 de cazuri de rujeola in comunitatea de romi nomazi din Bistrita-Nasaud. Ce spune Biserica despre vaccinarea copiilor
124 de cazuri de rujeola in comunitatea de romi nomazi din Bistrita-Nasaud. Ce spune Biserica despre vaccinarea copiilor

"Biserica Ortodoxa Romana nu se opune vaccinarii. Dimpotriva, sustinem toate recomandarile Ministerului Sanatatii", este mesajul Patriarhiei Romane, care intervine in razboiul ingrijorator dintre cele doua tabere, pro si contra vaccinare.

Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare
Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare

Romania se confrunta cu o problema majora. 3 bebelusi au murit, iar Ministerul Sanatatii confirma ca in tara este epidemie de rujeola.

Acoperirea vaccinala in Romania, sub nivelul recomandat de OMS, pentru tetanos, rujeola, hepatita B
Acoperirea vaccinala in Romania, sub nivelul recomandat de OMS, pentru tetanos, rujeola, hepatita B

Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.