Românii bolnavi de tuberculoză riscă să rămână fără medicamentele vitale

×
Codul embed a fost copiat

Bolnavii de tuberculoză vor rămâne fără medicamentele vitale tratamentului, acuză organizațiile non-guvernamentale internaționale, care până acum  i-au sponsorizat pe pacienții români.

Cei implicați cer că statul român să-și facă datoria și să aducă medicamentele necesare în țară. Cei din Ministerul Sănătății susțin, în ciuda evidențelor, că au semnat înțelegeri cu partenerii străini, fapt negat de aceștia.

42 de organizații non-guvernamentale, române și străine i-au scris Ministrului Sănătății și premierului Mihai Tudose și i-au avertizat că bolnavii de tuberculoză vor rămâne din 2018 fără bani pentru tratament. O parte dintre organizații au asigurat până acum parte din suportul material pentru pacienți și i-au ajutat să se vindece.

Ministerul Sănătății susține că nu vor există astfel de probleme și că ''Pacientii (...) vor fi preluați de către Programul Național de Tuberculoză al cărui buget va fi suplimentat și de către un Program care va fi finanțat de către Fondul Global pentru o perioadă de 3 ani''

Doar că asociația menționată la final este una dintre cele care atrage atenția că nu mai poate ajută și că statul trebuie să-și facă datoria.

Citește și
Regele Mihai
Un nou buletin de sănătate despre starea Regelui Mihai, anunțat miercuri dimineață
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Partenerii străini vor plăti, însă nu pentru medicamente.

Vlad Mixich, reprezentant ORS:
''Ne dau bani, 4 mil de euro, însă se specifică foarte clar că nu sunt pentru tratamente ci pentru tranzit: pregătirea medicilor.''

Statul român are și o a două problemă. Pe lângă banii necesari tratării a mii de pacienți, trebuie să se asigure că aduce pe piață din România medicamentele care lipsesc. 15 dintre ele ar trebui autorizate.

Vlad Mixich: ''ANM și-a făcut acum treaba pentru 7 dintre ele, alte 2 sunt în evaluare. Mingea este acum în curtea MS să dea mai repede aprobari''

Daca statul român va eșua, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, cei care vor suferi sunt pacienții.

România este țara europeană cu cea mai mare incidență a tuberculozei, de 6 ori peste media Uniunii Europene. Anual 17 mii de români fac această boală, iar 3 dintre ei își pierd viața în fiecare zi. Lipsa medicamentelor ar duce cu siguranță la creșterea acestui număr.

Între timp legea tuberculozei, care ar trebui să intre în vigoare înainte de sfârșitul acestui an, a rămas blocată în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
OMS cere eliminarea antibioticelor din fermele de animale. Unele infecții nu mai au tratament
OMS cere eliminarea antibioticelor din fermele de animale. Unele infecții nu mai au tratament

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un nou semnal de alarmă şi le recomandă tuturor ţărilor să reducă sau chiar să elimine antibioticele din fermele de animale.

Un nou buletin de sănătate despre starea Regelui Mihai, anunțat miercuri dimineață
Un nou buletin de sănătate despre starea Regelui Mihai, anunțat miercuri dimineață

De când starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat, tot mai mulţi apropiaţi vor să-i fie alături la Aubonne în Elveţia. Lângă Majestatea sa sunt acum cei din familie, medicii, dar şi oameni care l-au îngrijit de-a lungul anilor.

Chuck Norris susţine că soţia sa a fost
Chuck Norris susţine că soţia sa a fost "otrăvită" la scanarea RMN

Vedeta filmelor de acţiune a dat în judecată o companie care produce echipamente medicale, afirmând că substanţa de contrast folosită la RMN i-a îmbolnăvit grav soţia.

Starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat. Principesa Margareta a plecat de urgenţă în Elveţia
Starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat. Principesa Margareta a plecat de urgenţă în Elveţia

Veşti îngrijorătoare de la Familia Regală a României. Starea de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat. Anunţul a fost făcut de fiica sa cea mare, Principesa Moștenitoare Margareta, care a ajuns la reşedinţă privată din Elveţia.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.